Biomandula, a kert ékessége

Sokszor találkozni kertekben, magányosan álló mandulafákkal, melyek akár a legszebb díszei is lehetnek a kertnek. Nem lehet elmenni azonban szó nélkül amellett, hogy a Balaton-felvidéken akár több hektáros ültetvényeken is termesztik ezt a gyümölcsöt.

A mandula hozzátartozik a Balaton-felvidék képéhez, ahol egész fasorokat láthatunk belőle a főút mentén. A hobbitelkek magányos mandulafái mellett találhatunk itt több hektáros biomandula-ültetvényeket, de jó néhány elvadult cserjésben is felbukkannak a magról kelt fácskák. Mindez tavasszal a legszebb, amikor rózsaszín virágaik beborítják a környéket. Ez a növény azonban Ázsiában őshonos, hazánkba csak a rómaiak hozták el.

Kifejezetten szubtrópusi növény, így elterjedésének mi az északi határán vagyunk. Emiatt különösen érzékeny a fagykárokra. Érdemes későn virágzó fajtákat vásárolni és meleg helyekre ültetni.

A nedves, párás, öntözött körülményeket nehezen viseli, de a telepítéskor és az első néhány évben még szükség van kiegészítő öntözésre.

A talajjal szemben nem érzékeny, rendkívül jól tűri a meszet. Ugyanolyan igényei vannak, mint a szőlőnek, ezért oda érdemes telepíteni ahol a szőlő is jól érzi magát. A filoxéra járvány után nagy területen ültettek mandulát a kipusztult szőlők helyére.

Nem sok szebb látvány van egy virágzó mandulafánál
Nem sok szebb látvány van egy virágzó mandulafánál

 

A mandula önmeddő, így ha nincs másik a közelében, érdemes párban ültetni. A magról kelt növény keserű termést hoz, ezért nem hasznosítható. Nemes fajtáit mindig vad alanyra oltják. Bioültetvényeknél érdemes helybe vetni, majd a magoncra oltani a nemest. Ez a módszer meghosszabbítja ugyan a termőre fordulást, de egyrészt sokkal ellenállóbbak lesznek a növények, másrészt pedig így hatolnak a legmélyebbre a karógyökerek, ami kitűnő vízhasznosítást biztosít. Az ajánlott térállás 4-6×6 m. Az első 4 évben kell elvégezni a koronaalakító metszést.

A Rosaceae család Prunoidae alcsaládjába tartozik. Legismertebb magyar fajtái a Tétényi és Budatétényi fajtakörök. Kiskertekbe alkalmasak például Budatétényi 1-es és a Szigetcsépi 55-ös, amely nagyon vékony héjú.

Ültetvények telepítésénél viszont olyan fajtákat válasszunk, amelyek jól bírják a gépi rázást. Ilyen például a Tétényi Kedvenc, melynek kitűnő porzója a Budatétényi 70-es szintén nagyüzemi termesztésre alkalmas.

Az igazán vékony (papír) héjú változatok kifejezetten érzékenyek, és a vadak is nagyobb pusztítást végeznek a termésben (pl.: mókusok).

A mandulafa önmeddő, ezért ha azt szeretnénk, hogy saját mandulafánk gyümölcsét fogyaszthassuk, célszerű legalább párosával ültetni a fákat
A mandulafa önmeddő, ezért ha azt szeretnénk, hogy saját mandulafánk gyümölcsét fogyaszthassuk, célszerű legalább párosával ültetni a fákat

 

A mandulatermesztők között régi mondás hogy a mandulánál nem az a kérdés, moníliás-e, hanem az, mennyire? Erre a gombabetegségre ugyanis különösen érzékeny. Öntözött házikertekbe nem is javallott emiatt, viszont napos, meleg fekvésű nyaralóknál, ahol nem locsolnak rendszeresen, kitűnő választás.

Legközelebbi rokona az őszibarack, de a kajszikat is gyakran oltják mandulára, ami jól jelzi, hogy egymás betegségeire fogékonyak, ezért ne telepítsük őket túl közel.

Védekezni elsősorban a monília ellen szükséges, ezenfelül előfordulhat még problémaként pajzstetű, levéltetű, kéregmoly és klaszterospóriumos levéllyukacsosság, ventúriás varasodás (ld. kép).

A biológiai növényvédelemnél legfontosabb az agrotechnika, azaz a megfelelő szellőzöttség kialakítása, metszéssel, nagy térállással, a beteg részek eltávolításával. Fontos a tél végi lemosó permetezés, amelyet valamilyen rézkészítménnyel végzünk. Tetvek ellen megjelenésükkor narancsolajos készítményekkel védekezzünk. A molyok ellen feromon csapdázással megállapított időben permetezzünk. Vegetációs időben a gombás betegségek megelőzésére olyan növénykondicionálót használjunk, amely egyben repellens a rovarkárosítók egy részére is, így csökken a kártétel veszélye.

A mandula termésére nagyon kell vigyázni, ugyanis a vadak, de leginkább a mókusok jelentős károkat okozhatnak az ültetvényen
A mandula termésére nagyon kell vigyázni, ugyanis a vadak, de leginkább a mókusok jelentős károkat okozhatnak az ültetvényen

 

Fontos az időben történő betakarítás, mert a hosszan földön heverő termést károsítják a rágcsálók és különböző rothadással járó kórokozók.

Forrás: kapanyel.reblog.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mitől olyan híres a mandula? Hazánkban a Balatontól északra sok helyen látni tavasszal virágzó mandulafákat, amelyek csodálatos szépséget kölcsönöznek ilyenkor a tájnak. Több gazd...
Gyógyíthatatlan vírus terjed a gyümölcsfák között... Tavaly Olaszországban komoly olajfapusztulást okozott az a betegség, ami most Spanyolországban ütötte fel a fejét. Mindenféle biztonsági óvintézkedés ...