Bioburgonya kísérletekről számolt be az ÖMKi

Harmadik és egyben utolsó évükbe léptek a SolACE projekt keretében zajló bioburgonya termesztési kísérletek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezésében. Az on-farm kísérletekben ezúttal is több innovációs eljárást teszteltek: 2019 után idén ismét a legújabb hibrid burgonya palántákat termesztik partnereik a zsámboki Bálint Kertben és a kiskunfélegyházi Kiss Bio Tanyán. Mindkét kísérleti genotípus sárgahéjú burgonya, és nagyobb fokú abiotikus és biotikus stressz-ellenállóságra nemesítette őket a holland Solynta cég.

A palántáról való termesztés egyik előnye lehet, hogy a vetőgumó által hordozott esetleges fertőzések nem kerülnek be a talajba és nem fertőzik tovább a növényt, így fertőzésmentes kultúrával indulhatunk a burgonya termesztésnek – írta az ÖMKi. Ezen felül, az előző helyszínek mellett a szári Csoroszlya Farmon és a hajdúhadházi Erdődi Biokertben tovább vizsgálják a VízŐr (víztartó hatású hazai fejlesztésű talajkondicionáló) hatásosságát Hópehely burgonyán és tesztelik a SolACE projekt egyik innovációját, egy mikrobiológiai oltóanyag keveréket.

Bioburgonya kísérletekről számolt be az ÖMKi
Bioburgonya kísérletekről számolt be az ÖMKi

Kisparcellás bioburgonya kísérletek

Mindeközben a MATE Kísérleti Üzem és Tangazdaság, Ökológiai Gazdálkodás Ágazatánál, Soroksáron is folytatódnak a kisparcellás kísérleteik. Az ott vizsgált burgonyafajtákat különböző tápanyag- és vízellátottsági szintek mellett nevelik, valamint hét, hasznos baktériumokat és gombákat tartalmazó oltóanyag kezelés hatását is vizsgálják a növények stressztűrő képességére. A kísérlet másik felében pedig az elővetemény hatását mérik: itt rozs, illetve szója után kerültek a földbe a különböző fajtájú burgonyagumók.

Megelőzés, hasznos és ingyenes kiadványok

Bár a biogazdálkodás számos kihívást rejt, ezzel a gazdálkodási módszerrel hosszútávon járulunk hozzá földjeink, vizeink és nem utolsó sorban egészségünk védelméhez úgy, hogy tiszta, szintetikus vegyszerektől, műtrágyáktól mentes élelmiszert termelünk és fogyasztunk – írták. Az ökológiai gazdálkodásban a hangsúly legtöbbször a károsítók fellépésének megelőzésen van, amihez segítséget nyújtanak a kutatási kiadványok is. Ezeket, s köztük a bioburgonya termesztési technológiáját leíró füzetet, ingyenesen le lehet tölteni ide kattintva.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Néhány mondat a burgonya tárolásáról Mire kell figyelni ahhoz, hogy a betárolt burgonya sokáig elálljon és jó minőségű maradjon? Ezeket a szempontokat szedtük most össze cikkünkben. A bu...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...
Burgonyával trükközött, le is bukott Van, aki nem tanul a saját hibáiból sem. Így történt ez egy újfehértói vállalkozóval is, aki a napokban ismét igazolatlan eredetű burgonyát rendelt Le...
Karantén károsítót találtak egy burgonyaszállítmán... A Nébih információi szerint az utóbbi hetekben Heves megyében több zöldségtételt is meg kellett semmisíteni. Egy burgonyaszállítmányt például azért, m...
A piacokon is kötelező az új jelölést használni a ... Ahogyan azt már korábbi cikkünkben megírtuk, szeptember elsejétől új szabályok élnek a burgonya forgalmazására. A pontos fajtamegjelölés mellett a főz...
Október vége: ügyesen szinte minden tárolható!... Közeleg a november, a kertekben termett zöldségeket ideje tárolóba helyezni. Sőt, most sok mindent viszonylag olcsón lehet beszerezni, és ha nem kell ...