A biokertészek ha lehet, kerülik az összes permetszert, sőt, egyre többen gondolkodnak így a házkörüli kertekben is. Azt viszont nagyon kevesen gondolnák, hogy a tej is lehet hatásos szer egyes betegségek megelőzésére.
Igen, a tej az, amit kezelésre nem, megelőzésre azonban annál inkább alkalmazhatunk a veteményesben. A finom és tápláló ital ugyanis a növények levelére jutva megváltoztatja azok pH-értékét, amely így már kevésbé lesz kedvező a baktériumok számára.
Paradicsom esetében elsősorban a paradicsomvész megelőzésében vehetjük hasznát a tejnek. Ez a bakteriális betegség évről-évre visszatér, és komoly pusztítást okoz azokban az állományokban, amelyeket nem kezelnek megfelelően a gazdák.
Ugyan a baktériumos megbetegedések ellen a réztartalmú szerek jó hatásfokkal alkalmazhatóak, de ezek inkább tüneti kezelésre alkalmasak. Megelőzésre viszont a tej sokkal ideálisabb. A benne lévő zsír ugyanis kiváló tapadásfokozó, így szépen bevonja a lepermetezett felületeket. A pH-érték megváltoztatásával pedig a baktériumok kedve elmegy a növények megtámadásától.
Persze nem csak a paradicsomot lehet tejben fürdetni. A paprikára, a karalábéra, a zellerre és a bazsalikomra is jó hatással van, a tökfélék pedig kifejezetten igénylik a tejes permetezést.
A tejes permethez nem tiszta tejet használunk, hanem tej és víz keverékét, amelyet 1:6 arányban készítünk el.
A tejes permet elkészítéséhez a bolti tej is kiválóan alkalmas, minél magasabb zsírtartalmú, annál jobban tapad majd a növények levelére. A tapasztalatok szerint nem kell attól tartani, hogy a permetezés után rothadó tej szag lesz a kertben, ugyanis miután megszárad a permetszer, semmilyen szagot nem hagy maga után. Addig pedig csak a kellemes tejillatot lehet érezni a kertben, ami valljuk be, jobb, mint a vegyszerek maró szaga.
A tejes permet elsőre érdekesen hangzik, de érdemes kipróbálni. Veszíteni nem veszíthetünk semmit, legjobb esetben pedig ismét léptünk egyet a vegyszermentes növénytermesztés és az egészséges táplálkozás felé.