Bio paradicsomhoz bio permetszer dukál: mégpedig a tej

A biokertészek ha lehet, kerülik az összes permetszert, sőt, egyre többen gondolkodnak így a házkörüli kertekben is. Azt viszont nagyon kevesen gondolnák, hogy a tej is lehet hatásos szer egyes betegségek megelőzésére.

Igen, a tej az, amit kezelésre nem, megelőzésre azonban annál inkább alkalmazhatunk a veteményesben. A finom és tápláló ital ugyanis a növények levelére jutva megváltoztatja azok  pH-értékét, amely így már kevésbé lesz kedvező a baktériumok számára.

Paradicsom esetében elsősorban a paradicsomvész megelőzésében vehetjük hasznát a tejnek. Ez a bakteriális betegség évről-évre visszatér, és komoly pusztítást okoz azokban az állományokban, amelyeket nem kezelnek megfelelően a gazdák.

Ugyan a baktériumos megbetegedések ellen a réztartalmú szerek jó hatásfokkal alkalmazhatóak, de ezek inkább tüneti kezelésre alkalmasak. Megelőzésre viszont a tej sokkal ideálisabb. A benne lévő zsír ugyanis kiváló tapadásfokozó, így szépen bevonja a lepermetezett felületeket. A pH-érték megváltoztatásával pedig a baktériumok kedve elmegy a növények megtámadásától.

Nem árt a tej a paradicsomnak, csak a kórokozóknak
Nem árt a tej a paradicsomnak, csak a kórokozóknak

 

Persze nem csak a paradicsomot lehet tejben fürdetni. A paprikára, a karalábéra, a zellerre és a bazsalikomra is jó hatással van, a tökfélék pedig kifejezetten igénylik a tejes permetezést.

A tejes permethez nem tiszta tejet használunk, hanem tej és víz keverékét, amelyet 1:6 arányban készítünk el.

A tejes permet elkészítéséhez a bolti tej is kiválóan alkalmas, minél magasabb zsírtartalmú, annál jobban tapad majd a növények levelére. A tapasztalatok szerint nem kell attól tartani, hogy a permetezés után rothadó tej szag lesz a kertben, ugyanis miután megszárad a permetszer, semmilyen szagot nem hagy maga után. Addig pedig csak a kellemes tejillatot lehet érezni a kertben, ami valljuk be, jobb, mint a vegyszerek maró szaga.

A tejes permet elsőre érdekesen hangzik, de érdemes kipróbálni. Veszíteni nem veszíthetünk semmit, legjobb esetben pedig ismét léptünk egyet a vegyszermentes növénytermesztés és az egészséges táplálkozás felé.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése,... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatásokhoz kapcsol...
A kertészetek a vasárnapi nyitvatartásért lobbizna... A kertészetek vasárnapi nyitva tartása mellett érvel az országgyűlési képviselőknek írt nyílt levelében Megyeri Szabolcs kertész, a korlátozás enyhíté...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...
Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...