2022-re teljes mértékben betiltja az Európai Unió a cink-oxid adalékok felhasználását a sertéstakarmányokban. Az ok a túlzott környezetkárosító hatásuk. A cink-oxid főként a kismalacok takarmányába kerül kiegészítő adalékként. A tenyésztők a cink-oxidot a stressz okozta immungyengülés kivédésére alkalmazzák. A cink esszenciális nyomelem, hiánya anémiához, csont deformitáshoz, a növekedés elmaradásához és bélrendszeri megbetegedések kialakulásához vezethet.
A Magyar Mezőgazdaság szakcikkét szemlézzük. A modern sertéshibridek érzékenyen reagálnak szinte bármilyen tartási- és takarmányozási viszony megváltozására, ami az immunrendszer leromlásához vezethet. Ennek hatására pedig visszaesik a teljesítmény és csökken a gazdasági haszon. A stressz főként az állatok viselkedésében látszik: nem esznek, vagy nem isznak eleget. Megváltozik a normális bélműködés, ami kedvezőtlenül befolyásolja az állat egészségét, a betegségekre fogékonyabbak lesz. A tenyésztők évtizedek óta védekeznek a cink-oxid felhasználásával a választási malacok Escherichia coli baktérium okozta hasmenésének kialakulása ellen.
A kiegészítésként adagolt cinket nehezen tárja fel a malacok szervezete. A takarmányokba pedig jóval több cink-oxid kerül, mint amennyire az állatnak ténylegesen szüksége van. Ennek oka, hogy a nyomelem biológiai hozzáférhetősége alacsony és a felszívódása is gyenge.
A cink-oxid környezetkárosítása
A vizelettel kiürül az állat szervezetéből, azután a trágyával kerül a talajba. A cink-oxid a vízi élőlényekre nagyon veszélyes vegyület, ezért az ivóvízbe, a talajba és a növényekre jutását el kell kerülni – írja a cikk.
A talajban való túlzott felhalmozódás megelőzése érdekében az Európai Unió az 1334/2003 rendelet értelmében 2004-től korlátozásokat vezetett be a nyomelem határértékeinél. 2022-re pedig teljes mértékben kivonják majd a takarmányokból.
Addig pedig kutatásokat végeznek azért, hogy megtalálják, milyen módszerrel lehetne kiváltani a cink-oxid használatát és megelőzni a választási malacok gyakori hasmenését.
Ez főleg olyan gyógynövény-kelátok tesztelését jelenti, amely lehetővé teszi a cink szerves formában történő adagolását, ugyanis a szerves cink bélflórára gyakorolt hatása és felszívódása jobb, mint a szervetlen cink-sóké – írja a Magyar Mezőgazdaság.