Bemutatkozik a Metalwolf ékgyűrűs középmélylazítója

A Metalwolf Kft. 30 éve gyárt talajművelő gépeket az ország közepén, Géderlakon. Kínálatukban a magágykészítéshez kombinátorokat, ásóboronákat, valamint fogasokat találhatunk. A mechanikus gyomirtáshoz válaszhatunk számos változatban sorközművelőket is. A betakarítást követő tarlóhántáshoz V tárcsáikat vagy grúbereiket ajánlják. A tarlóápolást követi a talajlazítás, ebben a munkában egyre népszerűbbek a középmélylazítóik. A portfólióból most egy ilyen eszközt mutatunk be.

A forgatás nélküli alapművelés egyik fontos eszköze a középmély lazító, mely a káros talajtömörödés megszüntetésének leghatékonyabb eszköze.

Mit érdemes tudni a Metalwolf középmély lazítóiról?

Általánosságban elmondható, hogy forgatás nélküli alapművelésére és a tömődött rétegek átlazítására alkalmasak 30-50 cm mélyen, a felszínlezárási feladatok ellátásával egyidejűleg. A ’V’ alakú, vastagfalú zártszelvény vázra a művelőelemek rögzíthetők fix vagy állítható osztástávolságú késtartókkal.

A lazítók szerelhetők hajlított késekkel 4 vagy 6 elemmel. A legnépszerűbb változatok egyenes késekkel szereltek, cserélhető 60 mm széles vagy szárnyas 260 mm széles vésőorral, 1, 2, 3, 4, 5 vagy 6 lazítóelemmel. Mindkét típus nyírócsapos biztosítású, hiszen ez a megoldás megóvja a gépet a talajban való megakadás esetén a nagyobb károktól.

A szerszám mélységtartását és a gép hosszirányú vízszintességét a csavarorsóval állítható kerekek, valamint a hatékony egyengetést, aprítást és visszatömörítést is megvalósító henger biztosítja.

A lazítószerszámok által hátrahagyott nyitott felszín lezárására kétféle hengertípus választható. A csavarorsóval állítható tüskés- vagy a hidraulikusan állítható ékgyűrűs henger, a gyűrűtagok között sárkaparóval.

A METALWOLF lazítók teljesítményigényét a kések száma alapján határozták mega. Az egy késes változathoz már 50 LE is elegendő, de 5 késhez már 190 LE-t, a 6 késeshez pedig 220 LE-t javasolnak. Ezek az adatok természetesen nemcsak a kések számától, hanem a talaj típusától és állapotától is nagyban függenek.

A most bemutatott lazító 5 egyenes késsel szerelt, a talaj lezárását pedig 480 mm átmérőjű, 100 mm-es osztástávolságú ékgyűrűs henger biztosítja. Az ékgyűrűs hengert hidraulika munkahenger mozgatja. A hidraulikával és a kerékkel lehet a mélységet pontosan beállítani.

De a gyakorlati tapasztalatokról hallgassuk meg a tulajdonost, Lakos Gyulát, aki Pálfán gazdálkodik.

A gép tulajdonosa azt is elmondta, amíg a felvételek készültek, hogy a gazdaságában lévő jó minőségű, magyar gyártmányú METALWOLF talajművelő gépek olyan területet készítenek, amelyeknek a termésátlaga teljesen azonos a nemzetközi hírű és ennek megfelelő árú gépekkel előkészített talajokkal. Így a magyar gép nem csak jól használható és megbízható munkatárs, hanem ezzel a választással csökkenteni lehet a termelési költségeket is, ami manapság különösen fontos.

A METALWOLF Kft. egyedi elképzeléseket is megvalósít, rugalmasan teljesíti a gazdák igényeit. Középmélylazítóból készült már 8 és 10 késes is, illetve műtrágya adapteres változat ribizlibe, szőlőműveléshez és gyümölcsösbe.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

METALWOLF. Partner a talajművelésben! Géderlakon járunk, a Metalwolf Kft. székhelyén. A látogatás apropója, hogy a cég ebben az évben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Egy olyan foly...
Az egyedi igényekre szabott gyártótevékenység a Me... Egy, a nyugat-európai multik által uralt versenyben, jó ár-érték arányú, tartós eszközeivel a Metalwolf Kft. biztos pontot jelent a mezőgazdasági esz...
A gazdák igényére reagálva, már gyűrűshenger is ka... A Metalwolf Kft. egy magyar tulajdonú gépgyártó cég, amely az ország közepén, a Duna partján, Géderlakon működik. Már több mint 30 éve elkötelezettek...
Cambridge-hengert a Metalwolf kínálatából A Metalwolf Kft. termékei közül a Cambridge-hengert tavasszal a búza bokro-sítására javasolt használni a fagyok után. A hengerek egyik fő feladata, h...