Idén még biztosan lesz paprika Boldogon

A Heves megyei községen hagyománya van a fűszerpaprika termesztésnek, az utóbbi időben azonban egyre kevesebben foglalkoznak a magyar konyha alapjának tekintett növénnyel. Ennek oka az egyre több kártevőben és a nagy élőmunka igényben keresendő.

A Hatvan térségében élő háziasszonyok java a boldogi pirospaprikára esküszik. A fűszerpaprika-termesztésnek arrafelé komoly hagyománya van, néhány évvel ezelőtt még szinte minden második család ezzel foglalkozott. Manapság azonban egyre kevesebben vágnak bele a paprikatermesztésbe, de még akadnak porták, ahol ősszel a tornácokon hosszú füzérekben lóg a tűzpiros fűszerpaprika.

A kártevők miatt szorul vissza a termesztés

Az utóbbi években egyre több kártevő támadja a fűszerpaprikát, erre vezethető vissza, hogy már csak néhány család foglalkozik a magyar konyha alapját adó növény termesztésével. A nagy szakértelmet kívánó, kártevők elleni védekezés mellett a magas élőmunka igény is visszaveti a növény termesztését. Feldolgozó üzem hiányában pedig szinte elképzelhetetlen a nagyobb mennyiségű termelés.

Még a 3000 forintos ár is alacsony

A nagyobb paprikaőrlő malmok nem foglalkoznak annyira körültekintően a fűszerpaprika készítésével, mint aki otthon, kis tételben készíti el a terméket. A malmok a paprika magját is beleőrölik a készítménybe, míg aki otthon készíti, sok időt és energiát fordít a paprikák magmentesítésére és csak utána történik meg az őrlés. A sok idő, energia ráfordítás miatt az olykor 2500-3000 forintos, kilónkénti fűszerpaprika ár még alacsonynak is mondható.

A paprikafüzér még ma is látható néhány boldogi ház verandáján (A kép illusztráció!)
A paprikafüzér még ma is látható néhány boldogi ház verandáján (A kép illusztráció!)

 

Egyébként az idei időjárás kegyes volt a szabadföldi paprikatermesztőkhöz, a sok csapadék miatt ugyanis nem kellett öntözni. Szabadföldön a hozam jellemzően fele akkora, mint fóliás termesztés esetén, viszont a fóliában termett paprika minősége meg sem közelíti a szabadföldiét.

A boldogiak már túl is vannak az első szedésen. Információik szerint jó, közepes termést adott az idei év fűszerpaprikából. A feldolgozáson azonban még sok múlhat, ettől függ ugyanis, hogy mennyire lesz finom az őrlemény. A készítési folyamat már évszázadok óta generációról generációra száll Boldogon, bízzunk benne, hogy a jövőben is lesz még mit a pörkölt alá szórni.

Forrás: heol.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...