A gabonamagvak hántolása az utóbbi időben egyre közkedveltebb tevékenység lett a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban. A MAG Kft. a korszerű hántolást segítő berendezéseivel kívánja segíteni a gabonafeldolgozással foglalkozó gazdálkodók piaci helyzetének javítását.
A hántolási művelet célja, hogy a gabonamagvak héját részben vagy egészben eltávolítsák. Ennek oka, hogy így a magvak emberi fogyasztásra alkalmassá tehetők. Hántolást alkalmazhatunk többek között árpán, kölesen, borsón és rizsen is.
A hántolási folyamat során első lépésként a szemes terményeket meg kell tisztítani, elő kell készíteni a hántoláshoz. Ez azért fontos, mert a hántolás elkezdéséhez osztályzott, tisztított alapanyag szükséges. Ez ugyanis javítja a hántolás minőségét és csökkenti a szemveszteséget.
Ezt követően következik második lépésként maga a hántolás. A hántolás történhet részben, vagy egészben. Ez attól függ, hogy milyen módon szeretnénk a későbbiekben felhasználni a magvakat.
A hántolást követően gondoskodni kell a termék utántisztításáról, osztályzásáról. Az osztályozási folyamat során választhatjuk például ketté a feles borsót és az egész borsót is.
A hántolás elsősorban a reform élelmiszereket kedvelők körében vált népszerűvé. Ez a társadalmi réteg többek között hántolt kölest és hajdinát fogyasztanak előszeretettel, ezek a termékek azonban szinte csak importból lelhetők fel hazánkban. Pedig hazánk gazdálkodói képesek lennének ezen termékek előállítására, akár bio minőségban is.
Ebben kíván segíteni a MAG Kft. a kisüzemi hántológépeivel, melyek – mint a neve is mutatja – elsősorban kisüzemek berendezései, melyekkel bio élelmiszer alapanyagok gyártásában segítenek a vállalkozó szellemű gazdálkodóknak.
További, bővebb információkat a MAG Kft. hántoló gépeivel kapcsolatban a cég honlapján kaphat, melyet IDE kattintva érhet el!>>
(x)