Az utca embere szerint nem elég innovatív a hazai agrárium

Az utóbbi években már a csapból is a globális felmelegedéssel és a klímaváltozással kapcsolatos hírek folynak. A probléma valóban égető, csak innovációval, új szemléletmóddal vehetjük fel a versenyt a környezeti tényezőkkel. De mit gondol az átlagember? Elég innovatív-e az élelmiszeripar és a mezőgazdaság ahhoz, hogy ne kelljen behódolnia az időjárásnak?

Az agrárkutatás jövője egyértelmű: meg kell tanulnunk kivédeni az éghajlatváltozás okozta globális és lokális kihívásokat. De, mik is ezek pontosan? A szokatlan erősségű viharokat, a földcsuszamlásokat, valamint a mindent elsöprő árvizeket. Ezek a jelenségek rövidtávon csak a mezőgazdasági termelés átalakítását, hosszú távon viszont innovatív technológiák fejlesztését és alkalmazását teszik szükségessé. De vajon a hazai gazdák fel vannak készülve az újdonságokra és azok használatára?

A K&H a fenntartható agráriumért program keretében fontosnak tartotta felmérni, hogy a lakosság hogyan vélekedik ez ügyben. A kutatást 500 fő bevonásával végezték el. A válaszokból kiderült, hogy az emberek szerint az élelmiszeripar egészen innovatívnak látszik a külső szemlélőknek, míg a mezőgazdaság ezen a téren az utolsók között szerepel.

Az előállított termékeknél a tejtermékek, az édesipari termékek és a pékáruk esetében találkoznak a legtöbb újdonsággal a fogyasztók. Ugyanakkor azok között a magyar termékek között, amelyek külföldön is megállhatják a helyüket, a zöldség-gyümölcsféléket, a húsokat és az alkoholos termékeket értékelték a legjobbra.

Az egyes fejlesztési területek szempontjából leginkább a környezetbarát technológiákat, a hagyományos élelmiszerek értékeinek megőrzését és az egészségtudatos táplálkozást lehetővé tevő élelmiszereket, technológiákat tartják legfontosabbnak az emberek.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Pályázat a 2013. évi legkiemelkedőbb innováció eli... A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal és a Szellemi...
A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Itt az újabb világraszóló magyar sikertörténet!... Megdöbbentően kevés víz felhasználásával, talpalatnyi földterületen, egy tízezer fős város éves paradicsom fogyasztási igényét képes kielégíteni az a ...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Asszonyélet: Ez neked bizonyítvány?! Elveszem a zs... Az iskolai félévhez közeledve a szülő gyakran nagyobb stresszben van, mint a gyerek. Ideális esetben a felnőttek tudják, milyen irányba haladnak az es...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...