Az utóbbi években már a csapból is a globális felmelegedéssel és a klímaváltozással kapcsolatos hírek folynak. A probléma valóban égető, csak innovációval, új szemléletmóddal vehetjük fel a versenyt a környezeti tényezőkkel. De mit gondol az átlagember? Elég innovatív-e az élelmiszeripar és a mezőgazdaság ahhoz, hogy ne kelljen behódolnia az időjárásnak?
Az agrárkutatás jövője egyértelmű: meg kell tanulnunk kivédeni az éghajlatváltozás okozta globális és lokális kihívásokat. De, mik is ezek pontosan? A szokatlan erősségű viharokat, a földcsuszamlásokat, valamint a mindent elsöprő árvizeket. Ezek a jelenségek rövidtávon csak a mezőgazdasági termelés átalakítását, hosszú távon viszont innovatív technológiák fejlesztését és alkalmazását teszik szükségessé. De vajon a hazai gazdák fel vannak készülve az újdonságokra és azok használatára?
A K&H a fenntartható agráriumért program keretében fontosnak tartotta felmérni, hogy a lakosság hogyan vélekedik ez ügyben. A kutatást 500 fő bevonásával végezték el. A válaszokból kiderült, hogy az emberek szerint az élelmiszeripar egészen innovatívnak látszik a külső szemlélőknek, míg a mezőgazdaság ezen a téren az utolsók között szerepel.
Az előállított termékeknél a tejtermékek, az édesipari termékek és a pékáruk esetében találkoznak a legtöbb újdonsággal a fogyasztók. Ugyanakkor azok között a magyar termékek között, amelyek külföldön is megállhatják a helyüket, a zöldség-gyümölcsféléket, a húsokat és az alkoholos termékeket értékelték a legjobbra.
Az egyes fejlesztési területek szempontjából leginkább a környezetbarát technológiákat, a hagyományos élelmiszerek értékeinek megőrzését és az egészségtudatos táplálkozást lehetővé tevő élelmiszereket, technológiákat tartják legfontosabbnak az emberek.