Békalencse húzhatja ki a csávából a takarmányozást

Az állattenyésztőknek van egy bizonyos fajta függőségük. Nem a szó rossz értelmében, hanem nagyban függnek az állati eredetű fehérjéktől. Ez alapozza meg ugyanis a háziállatok takarmányát. A rendelkezésre álló készletek azonban végesek…

Egyre nagyobb teret nyernek a növényi fehérjék, valamint a speciális étrendek, a fejlődő országok élelmezésében azonban továbbra is az állati eredetű fehérjék számítanak a táplálkozás alapjának. Az állattenyésztés előtt így adott a feladat: ki kel elégíteni ezt a szükségletet. Ám ez nagyon nehéz lesz a jövőben a növekvő népesség és a növekvő igények miatt.

Az állattenyésztésben, sőt, elsősorban a takarmányozásban a fenntartható fejlődés és hatékonyságnövelés lehet a kulcs ahhoz, hogy mindenkit el tudjanak látni megfelelő mennyiségű táplálékkal – mondta Győri Rebeka, az Állatorvostudományi Egyetem fiatal hallgatója.

A békalencséé lehet a jövő a takarmányozásban
A békalencséé lehet a jövő a takarmányozásban

 

Az ifjú kutató szerint a takarmánytárolás- és kiosztás az egyik terület, ahol fejlődni kell a jövőben. Jelenleg ugyanis még a legkifinomultabb precíziós rendszerek is minimum 5%-os pazarlással működnek, miközben a takarmányozás oldaláról az emészthetőség problémája további 8-10%- os veszteséget is okozhat. A megoldás az egyedi chipes takarmánykiosztás lehet, melynek segítségével az állat igényeinek és kondíciójának megfelelő fejadagokat kaphat. Az emészthetőségen pedig a takarmányok ledarálásával lehetne javítani – mondta el Győri Rebeka, aki szakmai dolgozatával a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik nyertese lett.

Az állattenyésztés hatékonysága alternatív takarmányok használatával is növelhető. Ilyen tápanyag például a békalencse, ami a béltartalom és emészthetőség szempontjából is kedvező és hatékony proteinforrás lehet. Nyersfehérje-tartalma ugyan csak 50%, azonban ennek majdnem egésze olyan valódi fehérje, amelyet a monogasztrikus, azaz együregű gyomrú állatok, mint például a sertés, közvetlenül tudnak értékesíteni.

Hatalmas előnyt jelenthet továbbá a fenntarthatóság szempontjából, hogy miközben tápértéke közel azonos a lucernáéval, tizedannyi területen képes elszaporodni- írja a K&H sajtóközleményében.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Indul a naposcsibe szezon és a csibekeltetés!!! A baromfitartók ebben a kora tavaszi időszakban felélénkülnek, ugyanis a naposcsibetartásra leginkább a tavaszi hónapok felelnek meg. Ekkor veszi kezd...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Tojó táp, vagy legelő? Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkja...
Mennyit eszik egy tejelő marha? A kérdésre a válasz nem egyszerű. Egy tejelő szarvasmarha a laktáció ideje alatt a tejleadással párhuzamosan rengeteg szárazanyagot ad le szervezetébő...
Mitől hízik az állat? Az állatok hízlalásakor fontos a megfelelő fehérjeellátás biztosítása. Ennek alapját az állati fehérje képezi, de ha ehhez nem tud hozzájutni a gazda,...