Beiratkozás a Ménesbirtok iskolájában: agrárdigitalizáció és precíziós gazdálkodás is van a képzésben

A mezőhegyesi szakképzést 1911-ben a világhírű Ménesbirtok munkaerőigénye hívta életre, az iskola jelenlegi fenntartója a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A több mint két évszázados hagyományra épülő lovas szak mellett a mezőgépészek képzésének vannak jelentős helyi hagyományai – 1948-ban itt indult hazánkban elsőként traktoros iskola. A 2022/2023-as tanévre a többcélú szakképző intézményben megvalósult a tiszta profilú mezőgazdasági szakképzés.

Megújult formában kínálják az országos beiskolázású lovas képzést leendő diákjaik figyelmébe. A Gazda szakképző iskolai képzés nem csak lovász, hanem állattenyésztő és növénytermesztő szakmairánnyal is folyik az iskolában. A Ménesbirtok Lótenyésztési Igazgatóságának folyamatosan szüksége van az iskola által kibocsátott szakemberekre, a lóállomány jelenleg 260 egyedből áll. Tanulóik a 2018/2019-es tanévben a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Versenyen II. és IV. helyezést értek el – a legrangosabb országos szakmai versenyt 2019 áprilisában Mezőhegyesen rendezték – írták bemutatkozójukban a Beol.hu portálon. 

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. képzésén az egyik legjellegzetesebb szak a lovász
A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. képzésén az egyik legjellegzetesebb szak a lovász

A 2022. évi Lovász SzKTV országos, bábolnai döntőjében a 8. helyen végeztek. 2018-ban és 2019-ben is a „Magyarország az én hazám” országos közismereti vetélkedőt az iskola háromfős Lovász csapata nyerte meg. A Mezőhegyesen végzett lovas szakemberek keresettek a hazai és a külföldi (Ausztria, Hollandia, Skócia) ménesekben, sikereket érnek el több lovassport szakágban, de még a Nemzeti Vágtán is. A Magyar Lovas Szövetség minden évben szervez rajtengedély vizsgát Mezőhegyesen a fogathajtó, a díjugrató és a díjlovas szakágakban. A fenntartójuk a 10. évfolyamtól szakképzési munkaszerződést köt a tanulókkal. Vidéki tanulóiknak az intézmény székhelyén ingyenes kollégiumi elhelyezést biztosítanak, hétvégéken is, havonként egy kötelező hazautazással.

Öt év, ösztöndíj és mentorálás

Mezőgazdaság és erdészet ágazatban az ötéves Mezőgazdasági technikus képzést kínálják, ahol a 11. évfolyamtól a tanulók állattenyésztő vagy növénytermesztő szakmairányt választhatnak. A Ménesbirtok iskolája nem csak 21. századi oktatótermeket, technológiát és gépeket, hanem ösztöndíjat is biztosít a képzésekhez. Az iskola saját ösztöndíjprogramja a Kozma Ferenc Szakképzési Ösztöndíj középértékének megfelelő nettó 20.000 forintot az iskolai tanulmányi átlag, de legalább 3,5 átlag feletti tanulmányi eredménnyel kaphatják meg a gyerekek – ehhez a 2022/2023-as tanévben 3,69 tanulmányi átlag felett kell teljesíteniük. 

A Gluzek Gyula Agráripari Mentorprogramba pályázat útján léphetnek be az intézmény ifjúsági képzésben tanuló, legkiválóbb diákjai. A mentorált tanulók 7 szakirányú képzési területen, valós üzemi körülmények között szerezhetnek alapos szakmai ismereteket a Ménesbirtoknál és akár havi nettó 100.000 forint juttatásban részesülhetnek. 

 A több mint két évszázados hagyományra épülő lovas szak mellett a mezőgépészek képzésének vannak jelentős helyi hagyományai
A több mint két évszázados hagyományra épülő lovas szak mellett a mezőgépészek képzésének vannak jelentős helyi hagyományai

A képzési területek: 

  • 1. Precíziós gazdálkodás, az agrárium digitalizációja; 
  • 2. Szántőföldi öntözés; 
  • 3. Vetőmagüzemi technológia; 
  • 4. Szarvasmarhatelepi technológia – automatizált istálló, robotos fejés; 
  • 5. Lovassport és lovas menedzsment; 
  • 6. Erdészet és vadgazdálkodás; 
  • 7. Modern sertéstelepi technológia – a hiperszapora genetika menedzsmentje. 

A szakképzés színvonalának növelése érdekében együttműködési megállapodásokat kötöttünk a mezőgazdaság helyi és regionális szereplőivel. Célunk tanulmányi kirándulások és külső gyakorlatok szervezése, a Ménesbirtok és a külső partnerek vezető szakembereinek bevonása a képzésbe. Számunkra a mezőgazdasági innováció kiemelt fontosságú területei a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem – fogalmaztak.

Gépészek, traktorosok, egyetem

A technikumban mezőgazdasági gépésztechnikusokat képeznek, míg szakképző iskolában folytatják a mezőgazdasági gépészek képzését. A traktoros jogosítvány megszerzését ingyenesen biztosítják. Az iskola fenntartója az intézmény egyetlen és kizárólagos duális képzési partnere, mintegy 37,5 hektár állandó gyakorló területet biztosít a képzésekhez, ugyanakkor a Tangazdaság egész területére kiterjesztették a duális képzést. Az elmúlt tanévben több, mint 500 hektár területet műveltek meg a gyerekekkel, többek között címerezőgéppel steril hibridkukorica vágását végezték 1-2 menetben, takarmány- és vetőmagbúzát, napraforgót takarítottak be, megművelték a vadföldeket. A tanulók a legkorszerűbb erő- és munkagépekkel dolgoznak, mérhető eredményekkel. Megismerkednek az AgroVIR farmmenedzsment rendszerrel és a precíziós gazdálkodás helyben bevezetett elemeivel. A 2022. nyarán ötödik alkalommal megszervezett Birtoktáborban 200 erdélyi és 64 magyarországi tanuló dolgozott a kukoricaföldeken. 

Beiratkozás a Ménesbirtok iskolájában: agrárdigitalizáció és precíziós gazdálkodás is van a képzésben
Beiratkozás a Ménesbirtok iskolájában: agrárdigitalizáció és precíziós gazdálkodás is van a képzésben

Fejlesztések, kutatások és együttműködések

Leírták, hogy: hatékony együttműködést folytatunk a kamarákkal és más szakmai szervezetekkel. A Szegedi Tudományegyetemmel közös kutatás-fejlesztés projektünk keretén belül hibridkukorica címerfelismerő rendszert tervezünk. 2022 novemberében kutatási programunkat elfogadták, az iskolánk által benyújtott pályázat I. helyen végzett, így a Szegedi Tudományegyetem Kutatóiskolája lettünk. Az ágazati alapozó képzés időtartama alatt felértékelődött az üzemlátogatások, a szakmai rendezvények és kiállítások, valamint a szakkörök (precíziós gazdálkodás, lovaglás, dróntechnológia, robotika) szerepe. 

Az iskola sportéletében kiemelt fontosságú a vívás, a technikumban vívás tantervű testnevelés órákat tartanak. Rendezvényeik palettája rendkívül gazdag: „Varnyúavató” – az iskola gólyabálja, Szakmai Nap – nyílt nap, Adventi Nap – karácsonyi rendezvény, szalagavató, Régi idők majálisa – diáknap, ballagás, Múzeumok Éjszakája stb. Nagy igénnyel – iskolai színdarabokkal, filmekkel – emlékeznek meg nemzeti ünnepekről. 

 A több mint két évszázados hagyományra épülő lovas szak népszerű a Ménesbirtok iskolájában
A több mint két évszázados hagyományra épülő lovas szak népszerű a Ménesbirtok iskolájában

Ezekre az előnyökre számíthatnak a diákok

Bemutatójuk szerint: “a tanulóink rendszeresen utazhatnak külföldre a mentorprogram, valamint az Európai Unió oktatást, képzést, ifjúságügyet támogató programja az Erasmus + program és a Határtalanul Program keretein belül. Az iskola mellett élő, aktív, közhasznú alapítvány működik. Nagy hangsúlyt helyezünk a gyerekek iskolai nevelésére, például 2022 februárjában adománygyűjtő akciót hirdettük az orosz-ukrán háború elől menekülők megsegítésére, az adventi időszakban templomlátogatásokat szervezünk, a kollégista gyerekek az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében segítenek a majori lakosságnak. Az iskola szép és informatív honlapja mellett a közösségi média felületeket is folyamatosan fejlesztjük. Középtávú stratégiai célunk a Mezőhegyesi Agrár Vizsgaközpont, mint regionális akkreditált vizsgaközpont létrehozása, magyar és angol nyelven történő vizsgalehetőséggel. Az intézmény keretein belül autósiskolát és műszaki vizsgáló állomást is szeretnénk működtetni.” 

Ahogy írták: a most zajló beruházásokat követően iskolánk lesz Magyarország legszebb és legjobban felszerelt szakképző intézménye, amely nem csupán megjelenésében, de szakmai munkájában is méltó rá, hogy a Ménesbirtok iskolája legyen. 2021-ben átadták a főépületet, a korábbi állatkórház homlokzatának és a tetőhéjazatának teljes műemléki felújítása mellett fontos szerepet kapott az energetikai korszerűsítés, valamint a bútorzat és a tanműhelyek eszközparkjának megújítása. A tanári épületének teljes felújítása során a főállatorvosi villa visszanyerte eredeti alaprajzát és romantikus stílusú arculatát. A közeljövőben újabb tanműhely és könyvtár, a 2023/2024-es tanévben a megújult és kibővített kollégium, valamint új tornacsarnok készül el.

Összefoglaló a 2023/2024-es tanévben induló képzésekről:

TECHNIKUM: 

Tanulmányi terület kódja: 0001 

Ágazat: MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET; Szakma: Mezőgazdasági technikus, ÁLLATTENYÉSZTŐ VAGY NÖVÉNYTERMESZTŐ SZAKMAIRÁNY (508111709) 

5 éves technikumi szakmai oktatás és érettségi vizsga 

Tanulmányi terület kódja: 0002 

Ágazat: MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET; Szakma: Mezőgazdasági gépésztechnikus (508101708) 

5 éves technikumi szakmai oktatás és érettségi vizsga 

SZAKKÉPZŐ ISKOLA: 

Tanulmányi terület kódja: 0003 

Ágazat: MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET; Szakma: Mezőgazdasági gépész (408101707) 

3 év szakképző iskolai szakmai oktatás 

Ingyenes „T” kategóriás jogosítvány 

Tanulmányi terület kódja: 0004 

Ágazat: MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET; Szakma: Gazda, LOVÁSZ VAGY ÁLLATTENYÉSZTŐ VAGY NÖVÉNYTERMESZTŐ SZAKMAIRÁNY (408111704) 

3 év szakképző iskolai szakmai oktatás 

2021-ben átadták a főépületet, a korábbi állatkórház homlokzatának és a tetőhéjazatának teljes műemléki felújítása mellett fontos szerepet kapott az energetikai korszerűsítés, valamint a bútorzat és a tanműhelyek eszközparkjának megújítása
2021-ben átadták a főépületet, a korábbi állatkórház homlokzatának és a tetőhéjazatának teljes műemléki felújítása mellett fontos szerepet kapott az energetikai korszerűsítés, valamint a bútorzat és a tanműhelyek eszközparkjának megújítása

Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 

5820 Mezőhegyes, Kozma Ferenc utca 23.

Telefon: +36 70 400 2550, +36 68 466 006; Fax: +36 68 468 258 

Honlap: www.mezohegyes-szakkepzes.edu.hu 

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Csak mezőgazdászoknak! Az agrárágazat szereplőit érintő fontos témákról lesz szó a szeptemberi Gazdag Gazda Roadshow 4 állomásán. Tudja, hogy hogyan változik a támogatási, p...
Az agráriumban a tudásra van a legnagyobb igény ...fejtette ki az idei Farmer Expo kapcsán Vaszkó László, kiállításigazgató. Ezzel pedig mi is teljes mértékben egyet értünk. Ezért is rendezzük meg s...
Néhány nap múlva startol a Gazdag Gazda roadshow! ... Négy helyszínen szervezünk konferencianapot arról, hogyan használható a leggyümölcsözőbben az e-kereskedelem az agráriumban. A menün marketingfogások,...
Kitörési pont Fontos lesz az agrár felsőoktatás; épülnek a kazah kereskedelmi kapcsolatok; újra lehet cukor Szerencsen; kezdődik a napraforgó betakarítása; csak a m...
Teltház Hajdúböszörményben Útjára indult szeptember 2-án a Gazdag Gazda Roadshow, Hajdúböszörményben. A csodálatos terem megtelt érdeklődő és információra éhező gazdákkal, amine...
Húzóágazat A mezőgazdaságnak köszönheti a növekedést a GDP; sok az alma, kevés lesz a szőlő; közel 30.000-en tanulnak az agráriumban; Vidék kaland program és Vár...