Beindult a 2022-es nyár, a gépek hírösszefoglalójával jövünk

Júniusban is fontos és érdekes cikkeket jelentettünk meg az agrárhírek rovatunkban a mezőgazdasági gépek témáiból. Volt szó autonóm mezőgazdasági traktor működéséről, helyszíni riportot hoztunk le az egyik legnagyobb hazai gépes kiállításról, valamint komoly szójás adócsalás miatt lefoglalt gépparkról is írtunk. Jó olvasást kívánunk a mezőgazdasági gépek témáiból válogatott hírösszefoglalónkhoz!

Gépek, képek és élmények Mezőfalván, a kiállításon

A Magro.hu idén is részt vett a Szántóföldi Napok eseményen, amelynek a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldi terület volt a helyszíne 2022. június 1. és 2. napján. A rendezvényen számos szakmai érdekességet, gépet, művelőeszközt és technológiai megoldást láttunk. A program egyik legfontosabb része a gyakorlati gépbemutató volt, ezen és a kiállítás teljes területén is készítettünk képeket. Jó olvasást az anyaghoz, az élmények felidézését kívánjuk a beszámolónkkal!

Nagyszabású gépbemutató volt a Fejér megyei Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napok rendezvényen - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva, 2022
Nagyszabású gépbemutató volt a Fejér megyei Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napok rendezvényen – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva, 2022

A Robotti – autonóm mezőgazdasági traktor

Az AgroIntelli vállalat a Robotti tervezésekor azt célozta meg, hogy a legszigorúbb biztonsági előírásoknak megfelelő gépet alkosson, ami sikerült, hiszen jelenleg a Robotti a legbiztonságosabb autonóm robot a világon. Ennek érdekében a hagyományos traktor kialakítást el kellett hagyni, a robot leginkább egy „U” alakhoz hasonlítható, ahol az ’U’ betű két szára közötti terület az, amely 3 oldalról szenzorokkal védett területnek tekinthető, a robotra olyan eszközök kapcsolhatók, melyek mérete ennek megfelelő és rendelkeznek szabványos 3 pont függesztéssel – írta a gép hazai forgalmazója.

Az új robottraktor rótta a mezőfalvai területet - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva, 2022
Az új robottraktor rótta a mezőfalvai területet – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva, 2022

A tájékozódást egy nagyméretű Hemisphere típusú műholdvevő biztosítja, az RTK jelpontossághoz GSM hálózatot használnak. A robot üzemeltetése nem bonyolult, könnyen elsajátítható, akár egy tableten is felprogramozható. A tábla kiválasztását követően beállítható a munkaeszköz típusa, a végrehajtandó feladat, a művelési mélység, a sebesség, a fordulók típusa stb. Ezt követően a tábla szélén már csak el kell indítani a kívánt programot, a robot pedig végrehajtja azt.

A biztonsági jóváhagyása lehetővé teszi a teljesen autonóm, felügyelet nélküli munkát is, de vannak munkafolyamatok, melyek igénylik az emberi jelenlétet, illetve felügyeletet.

A magágykészítés forgó boronával testhez álló feladat a robotnak. Ezt teljesen önállóan is elvégeztethető vele, de például a permetezés is megoldott. Már elérhető a géphez fejlesztett speciális permetező, melyet leginkább a drónok által használt technológiához lehet hasonlítani, az elérhető alacsony dózis legalább is vetekszik velük. A permetező 400 literes kapacitása akár 40 hektár területre is elegendő lehet, mindössze 10 liter/ha dózissal képes permetezni. További előnye, hogy 125 mm-es sávonként, eldönthető, hol szeretnénk permetezni. (x)

Traktoros verseny és felvonulás volt Helvécián – képekkel

Első alkalommal rendeztek traktoros napot a Bács-Kiskun megye Kecskeméti járásában található Helvécián. A Helvéciai Szőlősgazdák és Gazdák Köre szervezésében megtartott ügyességi, gyorsulási és erőhúzási versenyre csaknem 180 gazda nevezett. A rendezvényen a traktoros felvonulás után a gyerekeknek és felnőtteknek is kikapcsolódási lehetőséget kínálnak, a gazdáknak pedig szakmai fórummal is készültek.

Traktoros verseny és felvonulás volt Helvécián
Traktoros verseny és felvonulás volt Helvécián

Baon számolt be róla, hogy az első helvéciai traktoros nap látványos felvonulással kezdődött. Csaknem 180 munkagép dübörgött végig a településen. A verseny megkezdése előtt Balogh Károly, a település polgármestere, dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke mondott köszöntőt. Balogh Károly polgármester beszédében méltatta a a XX. század első felében létrejött helyi, majd 30 éve újjáalakult gazdakör munkáját, a település életében betöltött szerepét.

Gyorsan csökken a német gazdaságok száma, ezek művelésében segít új, robotos ötlettel a Krone és a Lemken – videóval

Váratlan lépésre szánták el magukat a német mező- és munkagépgyártók. A Lemken és a Krone a “Combined Power” nevű együttműködési projektnek köszönhetően egy olyan jármű kifejlesztésére vállalkozott, amely kezelő nélkül, teljesen önállóan is képes munkát végezni a terepen, akár 24 órán keresztül is. A projekten belül létrehozott két prototípust nemrég mutatták be a németországi Hopstenben. A gyártók a tervek szerint 2023-ra már öt olyan modellel is rendelkezni fognak, amelyek megfelelnek a fenti feltételeknek.

Gyorsan csökken a német gazdaságok száma, ezek művelésében segít új, robotos ötlettel a Krone és a Lemken a "Combined Power” nevű együttműködési projektben
Gyorsan csökken a német gazdaságok száma, ezek művelésében segít új, robotos ötlettel a Krone és a Lemken a “Combined Power” nevű együttműködési projektben

Az újdonság, hogy 2022 márciusában a Krone és a Lemken bejelentették, hogy egy szántóföldi robot közös fejlesztésébe kezdtek. Ezt a robotot aztán az idei évben május 19-én, csütörtökön mutatták be először a nyilvánosságnak. A munkagépgyártók a projektre magyarázatul közölték, hogy számításaik szerint Németországban a gazdaságok száma az elmúlt 15 évben megfeleződött.

Takarmányt, szarvasmarhákat, készpénzt, mezőgépeket és luxuscikkeket foglaltak le a szója áfájával csaló bűnszervezet felszámolásakor – videóval

Több tízezer tonna szója áfáját tüntette el az a dunántúli bűnszervezet, amelyet a közelmúltban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A másfél milliárdos kárt okozó bűnbanda 10 gyanúsítottja közül 4 fő már letartóztatásban van. A brazil eredetű szójadara szlovén és cseh cégeken keresztül érkezett Magyarországra, ahol eltűnő kereskedők és fiktív számlák kísérték szövevényes útján. A strómanok nevére bejegyzett társaságok áfát nem fizettek, az általuk kiállított fiktív számlákkal pedig a haszonhúzók csökkentették fizetendő adójukat. 

Milliárdos kár adócsalással, ez lett az eredménye

A szóját 27 százalékos árelőnnyel, nyomott áron tudták értékesíteni belföldi viszonteladóknak és végfelhasználóknak, így a költségvetésnek okozott másfél milliárdos kár mellett a tisztességes kereskedőket is jelentős hátrány érte.

Első negyedév: 50 százalékkal több mezőgazdasági gép talált gazdára

A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 62,2 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket 2022. I. negyedévében, ami 50 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Alkatrészekre 20,2 milliárd forintot fordítottak, ez 38 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 57 százalékos részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 43 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 39, a gabonakombájnok 7 százalékos arányt képviseltek – írta az AKI jelentése.

A magyarországi mezőgéppiacot a fokozatos fejlődés jellemzi, a hazai mezőgazdasági géppark egyre korszerűbb az elmúlt években tapasztalt gépcseréknek köszönhetően is. A továbbfejlődést a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei, valamint az előttünk álló környezeti, illetve klimatikus kihívások kényszerítik ki. Ebben óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés felgyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése.

A mezőgazdasági gépértékesítés alakulása évek óta dinamikus növekedést mutat, 2021-ben is rekord született, a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom átlépte a 300 milliárd forintos értéket. A rekord annak ellenére született, hogy a 2021-es év számos kihívás elé állította az agrárgéppiacot is. A szeszélyes időjárás és a járványhelyzet mellett jelentős gyártói áremelésekkel, a gyakori és kedvezőtlen euró-forint árfolyamváltozások árdrágító hatásával is számolni kellett, valamint a szállítási, gyártási és alkatrészellátási nehézségek okoztak fennakadásokat.

Pályázni lehet a pénzre: megújult és bővült az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram

Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max néven új beruházás finanszírozási eszköz érkezett a kis-és középvállalkozásoknak 2022. július 1-től. Az új hiteltermék megtartja a korábbi Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO termék minden előnyös tulajdonságát, így a futamidő továbbra is 10 év és a hitel a teljes futamidőre ezentúl is fix kamaton, rendkívül kedvezményes szinten, évi 1,5 százalékon vehető igénybe. A fenntarthatóságot-, a technológiaváltást célzó beruházások magasabb támogatásban részesülnek, esetükben a támogatással csökkentett kamat mindössze 0,5 százalék évente. 

Megújult és bővült az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram, változtattak a rendszer feltételein - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Megújult és bővült az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram, változtattak a rendszer feltételein – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

A bajban jön az átmeneti krízistámogatás pénze. A kamat-, kezelési költség és kezességi díj támogatás igénybe vehető lesz – az ukrán-orosz háború okozta válság miatt – az Európai Bizottság által bevezetett átmeneti krízistámogatási jogcímen.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hatalmas és bivalyerős! A Massey Ferguson valaha épített legerősebb és legnagyobb erőgépe az MF 8700-as. A típusból 5 szériát dobtak piacra, melyek 270-400 LE teljesítmény kö...
John Deere 6125 M – egyértelműen előnyös A 6M sorozatú traktorokat úgy tervezte a John Deere, hogy előnyök sokaságát nyújtsa a gazdák számára a szántóföldeken és az addig vezető úton is. A me...
Mezőgazdasági gépeladás 2014-ben A mezőgazdasági gépkereskedők 2014-ben az elmúlt 10 év legnagyobb árbevételét érték el. A gazdák az új gépek vásárlására tavaly több mint másfélszeres...
Szélesedik a CLAAS kínálata! Két új erőgéppel rukkol elő a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gép gyártója. A CLAAS AXION 800-as családhoz tartozó AXION 800-as és 820-as típusok...
MTZ, a gyáróriás Dutra, Rába, Varitrak… néhány magyar gyártású erőgép, melyek méltán voltak híresek hazánk gazdái körében és persze külföldön is! De van még egy – igaz...
Az MTZ hazai és világpiaci helyzete Előző MTZ-vel foglalkozó cikkünkben az MTZ gyár történetével, történelmével foglalkoztunk. Mai írásunkban az MTZ gépek hazai és világpiaci helyzete ke...