Baromfihús-fogyasztásban a világ élvonalába tartozunk

Hatodszor rendezték meg a budapesti Vajdahunyad várban a Baromfi Világnaphoz kapcsolódó szakmai konferenciát. Ezen elhangzott, hogy az Európát uraló derűlátó hangulat valójában a kínai termelés katasztrófájának eredménye. A legnagyobb ázsiai országban dúló járványnak, illetve a Kína és az Egyesült Államok közötti vámháborúnak is közvetlen hatása van az európai termelésre. Az egy főre eső baromfihús fogyasztásában hazánk előrébb áll, mint az Európát szárnyashússal ellátó franciák és lengyelek.

A konferenciáról az Agrárszektor készített beszámolót, ezt az anyagot szemléztük. Birthe Steenberg asszony, az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetségének (AVEC) főtitkára főként a világpiaci kilátásokról beszélt. Elmondta, hogy a világ első számú baromfihús-előállítója az USA, őt követi Kína, Európa, Brazília és Oroszország. Európában Magyarország a nyolcadik legnagyobb termelő, de így is csak hatodannyi baromfihúst (599 ezer tonna) állítunk elő, mint Lengyelország, aki az utóbbi 10 évben megháromszorozta a kibocsátását. A lengyel baromfiágazat már majdnem kétszer annyi húst termel (3110 ezer tonna), mint a második helyezett Franciaország (1855 ezer tonna).

A baromfihús egy főre eső fogyasztásában megelőzzük a franciákat és a lengyeleket is
A baromfihús egy főre eső fogyasztásában megelőzzük a franciákat és a lengyeleket is

Izraelben eszik a legtöbb baromfihúst, mi megelőzzük a franciákat és a lengyeleket

Az első 10 termelő között még egy kelet-európai ország, Románia található 417 ezer tonnával. Magyarországon az 1 főre jutó baromfi-fogyasztás (32 kg) messze az uniós átlag (24 kg) felett van. Sőt, meghaladja a termelésben első lengyelek és a második franciák fogyasztását (28 kg) is. A baromfihús fogyasztásban Izrael az első a világon, ott évente 56 kg szárnyas húsát eszi meg egy átlagos fogyasztó.

Versenyben az unión kívüli, kevésbé szigorú szabályok szerint termelő országokkal

Birthe Steenberg felhívta rá a figyelmet, hogy Európa nagy versenyben van az olyan országokkal, mint Brazília és Ukrajna, ahol a nagy volumen rendkívül alacsony termelési és vágási költségekkel jár együtt. Európában drága a munkaerő, valamint az energia, továbbá a világ legszigorúbb állatjóléti előírásaival rendelkezik. Ez ugyan kiváló termékminőséget eredményez, de vigyáznunk kell rá, hogy az alacsonyabb standardoknak megfelelő importtermékkel ne tegyük tönkre az öreg kontinens termelését. A szakember végül arra kérte a résztvevőket, hogy a fogyasztók és a politikusok irányába is közvetítsék a termelés értékeit és növeljék a baromfihús imázsát.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Növekedésnek indult a pulykaágazat a szakmai szöve... Ismét növekedésnek indult a pulykaágazat, az elmúlt másfél éves recessziót követően egyre kiegyensúlyozottabbá válik a piac. A Magyar Pulykaszövetség ...
Fejünkre nőnek a baromfik? 1960 óta az étkezési célra tenyésztett pulyka a kétszeresére, a tyúk pedig majdnem az ötszörösére nőtt. Bár kevesebb pulykát fogyasztanak a világon, m...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Gót kakas, vagy szénné égett tyúk? Nem, nem égett oda, sem szénné, és nem is műtyúkról van szó. Egyszerűen, csak ilyen fajta. Nemcsak a tolla, és a taraja fekete, de az egész állat, a b...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...