Kevés bárány- és birkahúst eszik a magyar, évente átlagosan csak 20 dekát fogyasztunk fejenként. Ez is az oka annak, hogy nincs ára a hazai piacon a birkának, még húsvét előtt sem, állítják a szakemberek. A magyar bárányok több mint 90 százalékát Olaszországban adják el.
Tóth Béla bátaszéki juhász elmondta, idén körülbelül 150 báránya van, de ezek mérete zömében kisebb, mint amit egyes felvásárlók átvennének. Ennek részben az időjárás az oka, mely megzavarta a birkák üzekedését, mondta az állattartó. A 20 kiló alatti bárányt kevésbé keresik az idén.
Az értékesítési gondok mellé még a kéknyelv nevű betegség is párosult, ami pluszkiadást jelentett a Tolna megyei gazdáknak. Állatonként egy-egy vérvizsgálat 7000 forintba került, és ezt a teljes állomány 30 százalékánál kellett elvégeztetni, ami több százezer forint kiadás az állattartónak. Az oltási költség pedig ezer forint birkánként. Az anyajuhok száma az elmúlt évhez képest csak egy-két százalékkal csökkent, országosan 960 ezer körül mozog a terméktanács adatai szerint.
Magyarországon mintegy 7000 juhászatot tartanak számon, ezek jelentős része kisebb családi vállalkozás, a juhtartást általában kiegészítő tevékenységként végzik a gazdálkodók. Az üzemszerűen termelő juhászatok száma 300-400 között van. Egy-egy birkán 3000-5000 forint vesztesége is lehet kedvezőtlen esetben a tenyésztőnek.
Tolna megyében korábban – úgy húsz éve – több ezer juhászat volt, mára a negyedére csökkent a számuk, ennek oka a kiszámíthatatlan a piac, évek óta nem emelkednek a felvásárlási árak. Így a juhász is kevesebbet költ az állományára, vagyis inkább csökkenti azt, mint fejleszti. Közben kiöregszenek az állattartók, a fiatalok meg nem akarják ezt a munkát folytatni.
Csak a magyar piacon kevés a bárány
Keller Ferenc bajai felvásárló is megerősítette, kevesebb a bárány az idén, mint máskor szokott, de erről nem csak az időjárás tehet. Szerinte a juhászok, éppen a kevés bevétel miatt, nem cserélik le időben az anyajuhokat, így azok kiöregednek. Az is gond, hogy nem foglalkoznak az állattartók eleget azzal, hogy a szaporulat jó minőségű legyen, a merinó és fehér bárányokat keresik a feldolgozók, a fekete bárányok nem kellenek, mert nem tudják befesteni a fekete gyapjút. Idén a várt 1000-1200 forint/kilós ár helyett csak 900-950 forint/kilós árat kínálnak a felvásárlók. Csak a magyar piacon kevés a bárány, az unióban a román, a spanyol és a görög kínálat van túlsúlyban. Hazánkban három vágóhíd van, ahol birkát is dolgoznak fel, a legközelebbi a Somogy megyei Hetes községben. A budapesti húsboltokban keresett termék a birka és a bárány, igaz, a fővárosban viszonylag sok török és arab család is él. Az olaszok vásárolnak bárányból a legtöbbet, ők sülteket, saslikot készítenek belőle.
Forrás: teol.hu