Bajban lesznek a kaliforniaiak és az olaszok, mert jelentősen visszaeshet az ipari paradicsom termelése

A Nature tudományos folyóirat egyik cikke szerint 2050-re 6%-kal, 2050-2100 között pedig akár 50%-kal eshet vissza a globális termelés volumene. A lapban jelent meg a Purdue Egyetem, a University of Texas, a University of Florida és a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének közös tanulmánya, amelynek fő megállapítása szerint a következő 30-40 évben drámai módon visszaeshet az ipari paradicsom globális piacát meghatározó, a világtermelés 65%-át adó három ország (USA, Kína és Olaszország) termelése. 

A FruitVeB írta meg, hogy a tudományos cikkben az 1980 és 2009 közötti adatokból kiindulva, több klímaszcenárió alkalmazásával 2050-re 6%-os visszaesést jósolnak az említett nagy termelő országok összesített volumenében. Ezt elsősorban a levegő hőmérsékletének emelkedésével magyarázták. A számítások végeredményét tekintve nincs jelentős különbség az 5 alkalmazott modell futtatása között. 

Bajban lesznek az amerikai és az olasz termelők, mert jelentősen visszaeshet az ipari paradicsom termelése
Bajban lesznek az amerikai és az olasz termelők, mert jelentősen visszaeshet az ipari paradicsom termelése

Amennyiben a hőmérséklet a tanulmány előrejelzéseinek megfelelően emelkedik, Kalifornia és Olaszország a túl magas hőmérséklet és a vízkészletek korlátozása miatt nem biztos, hogy képes lesz fenntartani a feldolgozóipari paradicsomtermelés jelenlegi szintjét.

Dr. Davide Cammarano, a tanulmány vezető szerzője kifejtette: 

“Az éghajlatváltozás veszélye fenyegető, különösen azért, mert a szabadföldön termesztett, gépi betakarítású ipari paradicsom jelentős öntözést igényel. Valószínű, hogy a jövőben több vízre lesz szükség a jövedelmező termelés fenntartásához. Ennek fontos következményei vannak, mert a víz olyasmi, ami ezen országok több régiójában a jövőben egyre kevésbé lesz elérhető a mezőgazdaság számára. A magasabb hőmérséklet felgyorsítja a növények növekedését, ami lerövidíti a termés érési idejét, és csökkenti a hozamokat. Minden növénynek van egy, az érés szempontjából optimálisnak tekinthető hőmérséklete. Efelett felgyorsulnak az öregedési folyamatok, amelyek negatív hatással vannak a termésre. Az ipari paradicsom termesztésének prognosztizált életképessége minden régióban más és más” – teszi hozzá Cammarano. 

„Úgy tűnik, hogy a hűvösebb régiók, mint például Kína és Kalifornia északi részei fognak profitálnak a hőmérséklet emelkedéséből, és versenyelőnyre tehetnek szert. A modellek szerint Kínát érinti majd legkevésbé a melegedés, Kaliforniát és Olaszországot viszont igen kedvezőtlenül érintik majd az előre jelzett környezeti változások”.

Óriási gondokat jósolnak a paradicsomnak

A tanulmány előrejelzései szerint az éghajlatváltozás nagy problémát jelent a paradicsomfeldolgozó ipar számára, a következő 30 éven belül például Olaszország már nem lesz képes paradicsomot termelni. Ez problémát okoz az iparág ellátási láncában, más régiókból kell majd paradicsomot beszerezniük. Ez logisztikai szempontból is gondot okoz, mind a költségeket tekintve, mind pedig a szállítás során kibocsátott szén-dioxid miatt.

Dr. Cammarano hozzátette: “A tanulmány azt mutatja, hogy még kisebb mértékű felmelegedés is elég ahhoz, hogy a paradicsomtermesztésre alkalmas fő területek megváltozzanak. A tanulmány hangsúlyozza, hogy a rugalmas paradicsomtermesztés és értékláncok kialakítása során figyelembe kell venni a jövőbeli éghajlati változásokat.”

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 48. hét Norvégia is besegít hazánknak a klímaváltozásra való felkészülésben, elkészült az új agrárstratégia, vírus akadályozza a fehérorosz élőállat exportot,...
A mennyei paradicsom Folyamatosan nő a paradicsom szerepe a zöldségkereskedelemben szerte a világon. Ez az a növény, amiből a legtöbb fogy a zöldség-gyümölcs kategórián be...
Vizespalackból melegházat! Gondolkodjon nagyban, és keresse az újszerű megoldásokat! Hasznosítsa újra műanyag palackjait, és fólia helyett, vagy azt kiegészítve, 1000 db műanyag...
Alkalmazkodni tudni kell a klímaváltozáshoz Múlt hét pénteken jelent meg az MTI-n „A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től” elnevezésű ábra. Az üvegházhatás-prognózist ábrázoló grafik...
A kukorica és a klímaváltozás Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta szakértőnk, Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Ezúttal egyrészt a mezőgazdasági munkák, má...
Mi várhat a kukoricatermesztőkre a következő 10-20... Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Előző cikkéből pedig már sok mindent megtudtunk a kukor...