Bajban a tengeri: kukoricabogár károsítja a növényeket

Az aratás kezdetével azonnal elindult a kukoricabogár rajzása is. A kukoricamoly imágók folyamatosan rajzanak, a takácsatkáknak is kedvező az időjárás, az alsó leveleken már lehet találkozni a szívogatásuk nyomaival. Többnyire ott lehet számítani kártételre, ahol több éve van kukorica a területen. Milyen módszereket érdemes alkalmazni a növényt károsító kukoricabogarak megfékezésére, hogy ne rontsák el a termés minőségét?

Az Agrárszektor foglalta össze a károkozók elleni hatékony védekezés információit. Az anyag szerint a kukoricabogárnak egy évben csak egy nemzedéke van, áttelelő képlete a pete, ami a talajban telel. A petéből kikelő lárva a talajban él, ott táplálkozik, és ott is bábozódik. Az első imágók megjelenése általában júniusban várható, de a nagy tömegű rajzás július elejétől kezdődik. Először a hímek kelnek, majd a rajzás közepétől a végéig már a nőstények lesznek túlsúlyban. A lárva elsődlegesen a kukorica gyökereit fogyasztja, de az imágó nem csak a kukorica levelét eszi, hanem a pollent és a nőivarú virágzatot is. Így a kukorica virágporán kívül a napraforgó, különböző gyomok vagy az éppen aktuálisan virágzó kultúra virágporával is szívesen táplálkozik. A lárvák emiatt a növények virágjainak szerveit is megsértik és károsítják. A kikelő bogarak tehát elsősorban a generatív részeken károsítanak.

A kukoricabogár károsításának megelőzéséért és csökkentéséért többféle megoldást is érdemes alkalmazni - képünk illusztráció
A kukoricabogár károsításának megelőzéséért és csökkentéséért többféle megoldást is érdemes alkalmazni – képünk illusztráció

Portok és bibeszál a kukoricabogár kedvence

Kártételük alapján a kukoricabogarak főként a portokokat és a bibeszálakat rágják, ezzel csökkentve a termésmennyiséget és a -minőséget. A bogarak táplálkozásuk során károsíthatják a leveleket és a címert is. A bibekártétel miatt a megtermékenyítés elmarad, ezért a hiányos megtermékenyítés következtében ablakos lesz a cső. A lárvák a gyökerekben megbújva a gyökérből táplálkoznak, ezzel komoly problémát okozva a növény egészséges fejlődésében. A lárvák május végén, június elején kelnek ki az áttelelt petéből. A fiatal lárvák a kukorica vékonyabb gyökereit rágják, az idősek pedig a támasztógyökerekben károsítanak. A kártétel hatására a növények fejlődésükben visszamaradnak, a szél hatására pedig kitörnek vagy csak elfekszenek, és így nehezítik a betakarítást. A kártétel következménye másodlagos gyökérképződés is lehet. Ezek a gyökerek barnás, pirosas színűek, és fogékonyak lesznek a különböző kórokozók károsítására.

Így érdemes védekezni a kukoricabogár ellen

A hatékony védekezés a talajlakó forma ellen talajfertőtlenítővel, az imágók ellen kontakt szerekkel lehetséges. Előrejelzésre alkalmas a gazdaboltokban megtalálható fajra kifejlesztett illatcsapda és feromoncsapda. Az illatcsapda vonzza a hímeket és nőstényeket is. A szexferomoncsapda csak a hímeket csábítja. Ezek használatával megelőzhető a kártétel növekedését. A kukoricabogár nemcsak a kukorica virágzatát, hanem a tökféléket is károsítja. Ebben a kultúrában többnyire a vetéssel egy menetben kijuttatott talajfertőtlenítő bizonyult eddig a leghatékonyabbnak. A klórantraniliprol felszívódó növényvédő szer, ez alkalmas az endofág kártevők leküzdésére – írták.

Share Button