Az olasz élelmiszertermelők szövetsége kiadott egy listát az olasz piacon előforduló veszélyes élelmiszerekről. Sajnálatos módon megtalálható közöttük a magyar baromfihús is.
A lista az EU élelmiszer minőségének ellenőrzéséért felelős európai szolgálatok által kibocsátott figyelmeztetések alapján készült, és ilyen figyelmezetetést a magyar baromfira is kiadtak szalmonellafertőzés kockázata miatt – írta meg a magyarmezogazdsag.hu.
Az olasz szövetség a napokba mutatta be a listáját. Eszerint az olasz szupermarketekbenaz egészségre legveszélyesebb termékek listáját Spanyolországból és Franciaországból származó halak vezetik a túl magas higanytartalom, vagy az egészségre veszélyes anisakis fonálférgek jelenléte miatt. Az olasz élelmiszergyártók szerint kockázatos például a külföldi kardhal és a makréla vásárlása is. A rákkeltő aflatoxinok magas tartalma miatt a listán szerepel a Törökországból és az Egyesült Államokból származó pisztácia, és az egyiptomi földimogyoró.
2019 eleje óta az Európai Unióban 281 élelmiszer-figyelmeztetést bocsátottak ki, azaz átlagosan naponta egyet, amelyek 44%-a az EU-országokból származó termékekre vonatkoztak.