Az SGS megkeresi a megoldást, vagy segít megtalálni azt!

A májusi esők miatt fuzáriumfertőzött az idei búza, a termelődött toxin pedig nagyon megnehezíti az értékesítését. A kukoricánál is a toxinok jelenthetik – az egyelőre még nem látható mértékű – gondokat. Párkányi Gáborral, az SGS Hungária Kft. üzletágvezetőjével erről és a toxin kezelésének kérdésköréről beszélgettünk.

A hírek szerint gondok vannak az idei búza minőségével.

Az idén március-áprilisban tapasztalt csapadékhiány és szárazság miatt a búza fejlettsége nem volt megfelelő ahhoz, hogy az igen esős május hatására megjelent gombafertőzéssel megbirkózzon. A fuzárium megtámadta a búzát. Az említett időjárási viszonyok mellett a védekezés nem volt lehetséges, többfelé a csapadék megszűnte után próbáltak a problémát orvosolni, de nem jártak sikerrel. Júniusban már látszott a fertőzés, majd aratás után a raktári mintavételezések alkalmával félelmünk be is igazolódott. Hol kisebb, hol nagyobb mértékben, de gyakorlatilag az egész országban található fuzáriummal fertőzött áru. Az országos átlag az étkezési határérték alatt van, viszont a készletek 20-25%-a nem lett malmi minőségű. A dél-keleti országrész a leginkább érintett, ott mértük a legmagasabb értékeket, ott ez a szám eléri a 50%-ot.

Az idei évben nagy árkülönbséget tapasztalhatunk a malmi és a takarmány búza között. Malomipari célra a határérték felett nem veszik át a tételeket, a takarmánygyártóknak bizonyos határértékek mellett, nyomott áron lehet értékesíteni.

Párkányi Gábor az SGS Hungária Kft. üzletágvezetője
Párkányi Gábor az SGS Hungária Kft. üzletágvezetője

A Mosonmagyaróvári Egyetemen végzett agrármérnök. Azóta, kb. 20 éve erősíti az SGS csapatát hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Ellenőri és szakmai tapasztalatai alapján közelíti meg a kérdéses helyzeteket. A karrierlétrát végigjárva sok területen és felelősségi kör mellett mélyítette szaktudását. Nemzetközi konferenciák és találkozók révén nemcsak a magyar, de a nemzetközi piacot is jól ismeri. „Személyes hitvallásom az, hogy egy csapatként dolgozunk, tehát minden, amit elérünk, egy apparátus közös munkája. Abszolút elkötelezett vagyok a magyar termék minősége iránt, hogy egészséges és magas minőségű élelmiszereket termeljünk és azokat is fogyasszuk.”

Mit tehetnek a gazdálkodók?

Azzal kell számolni, hogy ha a tárolási körülmények nem megfelelőek, nem elég száraz, nem elég hűvös a tároló, akkor a gomba tovább él és toxint fog termelni. Ezt tudjuk elkerülni, ha megfelelően kezelt tételeket rakunk raktárba vagy ha már raktárban van, folyamatosan figyeljük és szükség esetén kezeljük a tételt. A DON-toxin értéke spontán csökkenést nem fog mutatni, sőt szignifikánsan nőhet. Aki még nem vizsgáltatta be a tételeket, annak mindenképpen azt javaslom, hogy mihamarabb győzödjön meg terményének minőségéről.

Milyen konkrét javaslatai vannak?

Aki már megvizsgáltatta a búzát és jó lett a toxin eredménye, annak azt, hogy felügyelje a tételét, hogy ez ne is változzon, ne emelkedjen. Ellenőrizze a garmada hőmérsékletét, páratartalmát, állagát, hogy ne tudjon elszaporodni a gomba és ezáltal a toxinmennyiség. Ha a garmada keményedik, melegszik, bebogarasodik, megjelenik a penész a tetején, esetleg még ki is csírázik, akkor komoly baj van, ami azonnali intézkedést igényel.

Akinek a búzájában magasabb a toxintartalom, annak első körben azt ajánlom, hogy próbálja meg letisztítani, mert a legtöbb tétel kombájntisztán kerül raktárba. Sok esetben jelentős eredményt lehet pusztán már azzal elérni, ha letisztítjuk, hiszen rengeteg olyan szennyeződést ki lehet rostálni ilyenkor, ami gombaképleteket tartalmaz, és ezáltal toxint is. Nem garantálható, hogy így csökkenni fog a toxinszint, de jó példákat látunk. Ezen kívül az iparban tudják toxinkötőkkel kezelni a problémát, illetve léteznek olyan alternatív kezelések, mint például az ózonos kezelés, ami képes bontani a toxint, vagy a hűtés, ami képes konzerválni az állapotot.

Beázott siló miatt penészes búza (Fotó: SGS)
Beázott siló miatt penészes búza (Fotó: SGS)
Tömörödött áru (Fotó: SGS)
Tömörödött áru (Fotó: SGS)

Milyen megoldások léteznek az áru állapotának nyomon követésére?

A jó minőségű áru állapotának megőrzésére léteznek különféle módszerek, köztük automatizált is, beépített szenzorokkal. Az SGS is kínál ilyen megoldást, amikor hőmérséklet- és nedvességszenzorokat helyezünk ki az áruba és ezek segítségével gyakorlatilag online lehet folyamatosan ellenőrizni a tételek állapotát.

Mik a legutolsó hírek a kukorica minőségével kapcsolatban?

2-3 hete egy jelentés Magyarország aflatoxin kockázati besorolását alacsony szintről közepes szintre emelte. Jelenleg nem látunk sok és magas aflatoxin eredményt, de tény, hogy a betakarítás óta vannak pozitív méréseink, tehát találataink aflatoxinra. Van, amelyik meghaladja az élelmezési határértéket, de a takarmányozási határértéknél magasabbat egyelőre nem mértünk. Ehhez azt is érdemes hozzátenni, hogy a méréseink még nem elég reprezentatívak.

Az ország melyik régiói számítanak fertőzöttebnek?

Mivel a betakarítás – éghajlati okok miatt – nem egyszerre indul meg, ezért még nem megállapítható, hogy az ország mely részein lesznek a fertőzöttebb területek.

Ami még a témához tartozik és említést érdemel az az, hogy bár az aflatoxin aszályos időszakban jellemző, az aspergillus gomba által termelt toxin, míg a fuzárium gomba által termelt toxinok (DON, ZEA, FUMO) a csapadékos időjárást kedveli, idén mindkettőt megtaláljuk a kukoricánál.

Kérgesedett és kicsírázott gabona (Fotó: SGS)
Kérgesedett és kicsírázott gabona (Fotó: SGS)

Említette, hogy az SGS szenzorok kihelyezésével segíteni tud a raktározott termény monitorozásában. Milyen további elemeit emelné ki a cég portfóliójából, ami ilyen esetekben hasznos lehet a gazdálkodóknak?

Az állapot- vagy kondíciófigyelőt emelném ki, mint lehetőséget a raktárakban, de az összes többi, mezőgazdaságot érintő szolgáltatásunkkal, mint például a mintavétel, a rakodásfelügyelet, analízis, és tanúsítás – továbbra is állunk a piac rendelkezésére.

Mi a véleménye a gyors analízist lehetővé tevő, úgynevezett gyorsmérésről?

Ez a toxin mérésének egy gyakori, helyszíni módja, de tudni kell róla, hogy nem ad olyan pontos értéket, mint a laboratóriumi vizsgálat. Nem javaslom, hogy bárki gyorsmérés során kapott értékek alapján utasítson el tételeket. Nagyon fontos, hogy reprezentatív mintából mérjünk, szabályos legyen a mintának az előkészítése, és a vizsgálati módszer megbízható legyen.

Felmelegedett raktár miatt tönkrement áru (Fotó: SGS)
Felmelegedett raktár miatt tönkrement áru (Fotó: SGS)

Mennyi a laboratóriumi mérés költsége, mert szerintem sokan nincsnek ezzel tisztában?

Egy toxinmérés ára, egy mintából, egy toxinra, 15 ezer és 20 ezer forint közé tehető. Ez elsőre nem tűnik olcsónak, de ha 500 vagy 1000 tonnára vetítjük, akkor 15-20, illetve 30-40 forintos költségről beszélünk tonnánként. Azt gondolom, hogy a bizonyosság megér ennyit, mivel így győződhetünk meg az áru minőségében, valamint adott esetben tervezni tudjuk a szükséges kezeléseket.

A magyar szabvány szerinti vizsgálat mintavétellel és toxinvizsgálattal együtt sem haladhatja meg általában a 150-200 forintot tonnánként. Ennek az eredménye határozza meg, hogy a 40-50 ezer forintos tonnánkénti értékű termény konkrétan milyen áron értékesíthető. Hogy ez sok vagy kevés, mindenki maga döntse el.

Azt javaslom az Olvasóknak, hogy keressenek minket akár csak egy ingyenes tanácsért, mert tudunk segíteni és minden problémára van megoldás. Mi azok vagyunk, akik megkeressük vagy segítünk megtalálni azt a megoldást, ami segíthet partnerünknek.

Az SGS vállalatot 1878-ban alapították Rouenban, kifejezetten mezőgazdasági szolgáltatásokkal, amikor is egy vita során független, pártatlan minőségellenőrző félre volt szükség. Az évtizedek során a portfólió folyamatosan bővült ásványi anyagok, olaj- és olajipari termékek, ipari és autóipari termékek, élelmiszerek valamint egyéb fogyasztási cikkek ellenőrzésével, illetve termék-, eljárás- és rendszer tanúsítással, nemcsak az érintett piaci szereplőknek.
Az SGS mindennel foglalkozik, ami ellenőrizhető és mérhető,
certifikálható, igazolható vagy auditálható. Jelenleg több mint 140 országban közel 100 ezer alkalmazottal, több, mint 2.600 irodát és laboratóriumot működtet.

Az SGS magyarországi csapata (Fotó: SGS)

A magyar leányvállalatot 1992-ban alapították, amikor is az akkori idők legjobb szakembereit gyűjtötték össze. 10-20 fővel kezdtünk, ma már 300-an vagyunk. A nyíregyházi multilaboratóriumunk 70 fővel működik folyamatosan több műszakban, több, mint 2.000 négyzetméteren. Több, mint 1.200 paraméterre vagyunk akkreditáltak, a nem akkreditált vizsgálati paraméterekkel együtt közel 2.000 paramétert vizsgálunk. Ez nemcsak Magyarországon, de a régióban is egyedülálló. Ha akad olyan paraméter, melynek a vizsgálatát nem tudjuk Magyarországon vállalni, valamelyik európai laboratóriumunkban biztosan meg tudjuk oldani. Ez egy óriási előny a versenytársainkhoz képest.

Az agri üzletág kiterjedt hálózattal, körülbelül 120 ellenőrrel rendelkezik elszórtan az országban. Az irodában közel 20 fő szolgálja ki az ügyfeleket jelentésekkel és certifikátokkal.

További információért írjon, keresse az SGS Magyarország munkatársait: info@sgs.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Meleg van, mégis támad a rozsda Nincs idő megállni, a vetési munkálatok után ideje nekiállni a növényvédelemnek. Az őszi vetéseken ugyanis már megjelentek az első rozsdafoltok, az ér...
A poloska és a fuzárium fogja ősszel őrületbe kerg... Az ősz és a csapadék megérkezése, az ezekkel párosuló lehűléssel együtt, a növényvédelmet is a fókuszba helyezte. A poloska és a fuzárium megjeelnése ...
Gombatoxinok keseríthetik tovább a magyar kukorica... Idén elmarad a kukorica termésmennyisége a tavalyi rekordtól, de jövőre termésnövekedésre lehet számítani a magyar kukoricapiacon. Ám a növekedést a g...
Megmenthető a fuzáriummal fertőzött gabona –... A fuzáriummal fertőzött gabona eladhatatlan, és még a megsemmisítése is komoly fejtörést okoz a gazdálkodóknak. De a kanadai Saskatchewan Egyetemen fe...
Védje meg a kalászosait a gombabetegségektől! A kalászosok növényvédelménél a gombabetegségre fogékony fajtáknál sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőző kezelésekre. A kórokozók fertőzés...
Ezt teheti az őszi búza fuzáriózisa ellen Az őszi búza egyik legfontosabb betegsége a kalászfuzáriózis. A kórokozó közvetlen kártételt a csírák pusztításával, a búza gyökerének, szártövi részé...