Az újabb V4-összefogás eredményeként, a decemberi módosítást követően, a román elnökség visszarakta a kettős minőségű élelmiszerről szóló vonatkozásokat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló tervezetbe. Az Agrárminisztérium azt szeretné, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű, az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak hozzá – ebbe pedig nem férnek bele a kettős minőségű élelmiszerek.
Elégedetlenségüket fejezték ki a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén a V4-országok agrárminiszterei, – köztük Nagy István tárcavezető is – mivel az osztrákok kivették a csomagból az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető szabályozást. A V4 országok összetartásának köszönhetően a román elnökség visszatette a kettős mércéről szóló javaslatot – írta az Agrárminisztérium híre.
Az elsődleges cél az, hogy jöjjön létre egy olyan uniós jogi szabályozás a kettős minőség gyakorlatának megszüntetése érdekében, amely valóban alkalmas arra, hogy felszámolja ezt a jelenséget. Az Agrárminisztérium üdvözli a döntést, és továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk a kelet-európai állampolgárok megkülönböztetését. Magyarország továbbra is kiáll a hazai vásárlók érdekeiért és a legfontosabb célkitűzésük, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű, az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak hozzá – írják.
Új módszer a kettős élelmiszerminőség vizsgálatára
A témáról itt írtuk korábban, hogy új, közös módszertant bocsátott ki az élelmiszeripari termékek EU-ban történő összehasonlításához az Európai Bizottság. A tesztidőszak első eredményeit az év végére várják. A módszertan segítségével a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok vizsgálatokat végezhetnek a hasonló csomagolásban EU-szerte forgalmazott élelmiszeripari termékek összehasonlítására.
A módszertant 2018. június 14-én, a Közös Kutatóközpont az élelmiszer-ellátási lánc működésének javításával foglalkozó fórumán mutatták be. Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja, a Közös Kutatóközpont (JRC) által kidolgozott közös módszertan segítségével a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok vizsgálatokat végezhetnek a hasonló csomagolásban EU-szerte forgalmazott élelmiszeripari termékek összetételének és jellemzőinek összehasonlítására.
A vizsgálati módszer annak megállapításában segíti a hatóságokat, hogy az élelmiszeripari termékek forgalmazása az EU jogszabályainak megfelelő módon történik-e. A módszer alapelvei közül kiemelést érdemel az átláthatóság, az összehasonlíthatóság, a hasonló mintavételezés és a termékvizsgálat elve.