Az osztrákok kivették, a románok visszatették a kettős minőségű élelmiszerekkel kapcsolatos szabályozási javaslatot

Az újabb V4-összefogás eredményeként, a decemberi módosítást követően, a román elnökség visszarakta a kettős minőségű élelmiszerről szóló vonatkozásokat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló tervezetbe. Az Agrárminisztérium azt szeretné, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű, az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak hozzá – ebbe pedig nem férnek bele a kettős minőségű élelmiszerek.

Elégedetlenségüket fejezték ki a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén a V4-országok agrárminiszterei, – köztük Nagy István tárcavezető is – mivel az osztrákok kivették a csomagból az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető szabályozást. A V4 országok összetartásának köszönhetően a román elnökség visszatette a kettős mércéről szóló javaslatot – írta az Agrárminisztérium híre.

A kettős minőségű élelmiszerek miatt bizonyos országok lakossága alacsonyabb minőségű étkezésre kényszerülhet, ezzel nem értenek egyet a románok (sem)
A kettős minőségű élelmiszerek miatt bizonyos országok lakossága alacsonyabb minőségű étkezésre kényszerülhet, ezzel nem értenek egyet a románok (sem)

Az elsődleges cél az, hogy jöjjön létre egy olyan uniós jogi szabályozás a kettős minőség gyakorlatának megszüntetése érdekében, amely valóban alkalmas arra, hogy felszámolja ezt a jelenséget. Az Agrárminisztérium üdvözli a döntést, és továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk a kelet-európai állampolgárok megkülönböztetését. Magyarország továbbra is kiáll a hazai vásárlók érdekeiért és a legfontosabb célkitűzésük, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű, az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak hozzá – írják.

Új módszer a kettős élelmiszerminőség vizsgálatára

A témáról itt írtuk korábban, hogy új, közös módszertant bocsátott ki az élelmiszeripari termékek EU-ban történő összehasonlításához az Európai Bizottság. A tesztidőszak első eredményeit az év végére várják. A módszertan segítségével a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok vizsgálatokat végezhetnek a hasonló csomagolásban EU-szerte forgalmazott élelmiszeripari termékek összehasonlítására.

A módszertant 2018. június 14-én, a Közös Kutatóközpont az élelmiszer-ellátási lánc működésének javításával foglalkozó fórumán mutatták be. Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja, a Közös Kutatóközpont (JRC) által kidolgozott közös módszertan segítségével a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok vizsgálatokat végezhetnek a hasonló csomagolásban EU-szerte forgalmazott élelmiszeripari termékek összetételének és jellemzőinek összehasonlítására.

A vizsgálati módszer annak megállapításában segíti a hatóságokat, hogy az élelmiszeripari termékek forgalmazása az EU jogszabályainak megfelelő módon történik-e. A módszer alapelvei közül kiemelést érdemel az átláthatóság, az összehasonlíthatóság, a hasonló mintavételezés és a termékvizsgálat elve.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Javul a sütőipar helyzete Hozzávetőleg 300 milliárd forintos pályázati forrást nyit meg az Európai Unió 2020-ig a kis és közepes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások fejlesztésé...