Az őstermelő kiegészítő tevékenységéből származó bevétel adózása

Mi minősül mezőgazdasági őstermelő kiegészítő tevékenységének? Mekkora lehet az őstermelő ebből származó bevétele? Milyen adózási szabályokra kell figyelni? Ezekre a kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvényben leírtak alapján. A téma azért is fontos, mert a földforgalmi törvény szerint a kiegészítő tevékenységek közé tartozik például a mezőgazdasági üzemhez tartozó termelési tényezők hasznosítása, értékesítése.

2021. január 1-jétől a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban: Csg. törvény) határozza meg, hogy mely mezőgazdasági tevékenységek tekinthetőek őstermelői tevékenységnek. A Csg. törvény 2. §-ának g) pontja értelmében őstermelői tevékenységnek az őstermelői nyilvántartásba felvett mező-, erdőgazdasági tevékenység, kiegészítő tevékenység, valamint e tevékenységből származó termékfeldolgozás minősül, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik és nem haladja meg a kistermelői élelmiszer-termelésről, előállításról és értékesítésről szóló rendeletben meghatározott mennyiséget – írta az Adózóna.

Az őstermelő kiegészítő tevékenységéből származó bevétel adózása - Fotó: Magro.hu, CSZS, Szarvas
Az őstermelő kiegészítő tevékenységéből származó bevétel adózása – Fotó: Magro.hu, CSZS, Szarvas

Földforgalom

A Csg. törvény szerint mező- és erdőgazdasági tevékenységnek a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: földforgalmi törvény) 5. § 18. pontjában, míg kiegészítő tevékenységnek az 5. § 14. pontjában meghatározott tevékenységek minősülnek. A földforgalmi törvény szerint a kiegészítő tevékenységek közé tartozik a mezőgazdasági üzemhez tartozó termelési tényezők hasznosítása, értékesítése. A földforgalmi törvény 5. §-ának 20. pontja alapján mezőgazdasági üzem: az azonos céllal működtetett mezőgazdasági termelési tényezők (föld, mezőgazdasági felszerelés, egyéb vagyonelemek) szervezeti alapegysége, amely a gazdasági összetartozás révén gazdálkodási alapegység is.

Hogyan adózik a kiegészítő tevékenység bevétele, ha az meghaladja az őstermelői tevékenységből származó éves bevétel negyedét?

Ha a kiegészítő tevékenység, tevékenységek bevétele (több kiegészítő tevékenységnél együttesen számítva) meghaladja a teljes őstermelői tevékenység éves bevételének negyedét, akkor a kiegészítő tevékenységből származó teljes bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A bevételi értékhatár átlépése nem jár az őstermelői jogállás elvesztésével, ezért például a bevételi arány átlépését követően az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapításakor alkalmazhatók az őstermelőkre vonatkozó költség-elszámolási szabályok.

Kiegészítő tevékenységnek számít-e, ha az őstermelő egy olyan gépet értékesít, amit az őstermelői tevékenységéhez használ?

A mezőgazdasági üzemhez tartozó termelési tényezők (például mezőgazdasági felszerelés) hasznosítása, értékesítése a kiegészítő tevékenységek közé tartozik. Őstermelőként kiegészítő tevékenység csak a 3. pontban írt mértékig folytatható.

Ha az őstermelő egy gépet, felszerelést az őstermelői tevékenységéhez használ, akkor azt kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközként nyilvántartásba kell vennie.

Kiegészítő tevékenységnek számít-e, ha az őstermelő eladja azt a termőföldet, amin gazdálkodik, és az ebből származó bevétel őstermelői bevétel vagy önálló tevékenységből származó bevétel?

A termőföld nem számít kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek, nem szerepelhet a tárgyi eszközök nyilvántartásában.

Emiatt a termőföld értékesítéséből származó bevétel nem kezelhető őstermelői bevételként, arra az ingatlanértékesítésből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Őstermelők figyelem! Januártól új őstermelői igazo... 2015. január elsejétől új őstermelői igazolvánnyal kell rendelkeznie minden őstermelőnek, ezért a NAK arra kéri az érintetteket, hogy még 2014. decemb...
Aktuális az őstermelői igazolványok cseréje A Földművelésügyi Minisztérium (FM) felhívja a gazdák figyelmét, hogy a 2013. január elsejét megelőzően kiváltott igazolványok folyamatos cseréjének u...
Hogyan adóznak az őstermelők? Nyakunkon az adóbevallás beküldésének határideje, így mai cikkünkben összeszedtük, hogy az őstermelőkre milyen szabályok vonatkoznak az adózás terén! ...
Őstermelők figyelem! Közeleg a végső határidő!... Január elsejével az illetékes hatóság korszerű, elektronikus kártya alapú őstermelői igazolványt vezetett be a régi, papír alapú helyett. Az új igazol...
Kevesebb adó sújtja a vadon gyűjtött termékeket... Januártól egyszerűsödött a vadon gyűjtött növények értékesítése. Azok a gyűjtők, akik magánszemélyként felvásárlónak értékesítenek, kevesebb adminiszt...
Jövő hét hétfő a végső határidő az őstermelőknek... Eredetileg március 20. a határidő az új őstermelői igazolványok kiváltására. Azonban a határidő március 21-re módosult, mivel az eredeti időpont vasár...