Az ország egyik legnagyobb fagyasztott gyümölcsfeldolgozója épült Berkenyén

Új üzemet adott át a Nógrád megyei Berkenyei Faluszövetkezet. 1000-1000 négyzetméteren egy 1500 tonna kapacitású tároló és egy gyümölcsfeldolgozó üzem épült meg. A társaság ezzel Magyarország egyik legnagyobb fagyasztott gyümölcs-feldolgozója lesz.

A beruházáshoz a Széchenyi 2020 program Mezőgazdasági Termékek Értéknövelése elnevezésű pályázatán 500 millió forintot nyert el a Berkenyei Faluszövetkezet. 1000-1000 négyzetméteren egy 1500 tonna kapacitású tároló és egy feldolgozó üzem épült meg környezetkímélő hűtéstechnológiával. Továbbá beszereztek egy optikai válogatógéppel és automata csomagológéppel ellátott meggymagozósort, paprikakockázó és almahámozó-gépeket, valamint új trafóállomást helyeztek üzembe, és 25 kilowattos napelemrendszert telepítettek az energiaellátás biztosításához. A fejlesztésről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldala számolt be.

Új gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Berkenyén - MTI Fotó: Komka Péter
Új gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Berkenyén – MTI Fotó: Komka Péter
Az egymilliárd felét a pályázat, felét a szövetkezet állta

A szövetkezet tavaly 2800 tonna árut dolgozott fel, az 1 milliárd forintos beruházás ennek megduplázását teszi lehetővé. Ezzel a cég Magyarország egyik legnagyobb fagyasztott gyümölcs-feldolgozója lesz – mondta Schmidt Szilárd, a faluszövetkezet elnöke az ünnepélyes átadáson.

Még 1992-ben több tucat helyi termelő alapította meg a faluszövetkezetet a bogyós gyümölcsök feldolgozására. Két év múlva állami támogatással építették meg az első, 300 tonna kapacitású hűtőházat, ezután pedig folyamatosan bővítették a kapacitást. Amikor visszaesett a málnatermesztés, 2009-től kezdték el a meggy-, a szilva- és a bodza feldolgozását is. 2002-ben már 1500 tonna gyümölcsöt dolgoztak fel, és minden évben 100 milliós nagyságrendben vásároltak gépeket.

A Berkenyei Faluszövetkezet 80 százalékban külföldre ad el. A szövetkezet egész évben 44 embert foglalkoztat, betakarítási időben ez a létszám a 100-at is eléri, a gyümölcsöt pedig 50 kilométeres körzetből vásárolják fel. A szövetkezet kezdeményezésére  2008-ban alakult meg a jelenleg 177 tagot számláló, 1000 hektáron gazdálkodó Nógrád Megyei TÉSZ. A faluszövetkezet ezen kívül további 140 hektáron folytat gyümölcstermesztést, és vannak bioültetvényei is. Schmidt Szilárd azt is elmondta, hogy a kezdetekkor 6-7 hasonló vállalkozás volt Nógrád megyében, ma pedig már csak az ő faluszövetkezetük működik.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hűtőházak építése: eddig 8 milliárdos pályázati pé... Jönnek a milliárdok a kertészeti ágazatba. Az új hűtőházak építése nagy segítség lenne a termelőknek. Százmilliós beruházásokat várnak a támogatástól,...
Hűtőház épült Csornán 150 millió forintos vidékfej... Az elnyert, mintegy 150 millió forint vidékfejlesztési forrásnak köszönhetően a Hanság-Fertőmenti TÉSZ egy 450 tonna kapacitású hűtőházat épített Csor...
Eladták a 9 halálos áldozatot követelő zöldségeket... A belga Greenyard cég közölte, hogy eladta magyarországi érdekeltségeit az ugyancsak belga Roger & Roger nevű családi vállalkozásnak. Az üzlet le...