Az oregánó-illatolajtól a sertéspestisig – hírek a sertésvilágból és itthonról

A pigprogress.net alapos és széles spektrumú összefoglalót készített a sertésvilágpiac januári állapotáról – az érdekességekből szemezgettünk. Az itthoni viszonyokról – a sertéspestis terjedéséről – pedig a telex.hu foglalta össze az aktuális tudnivalókat.

Lassuló ütemben, de folyamatosan nő az a magyarországi terület, ahol a vadállományban megjelent az afrikai sertéspestis (ASP) A házisertések állományát ugyanakkor hivatalosan sikerült megvédeni. Az egyetlen igazán jó hír, hogy Magyarország ASP-től nem sújtott területeiről Japánba lehet sertéshúst szállítani.

A vadállományban megjelent az afrikai sertéspestis
A vadállományban megjelent az afrikai sertéspestis (Fotó: Pixabay)

Térkép követi nyomon a sertéspestist Európa-szerte

A Ceva Animal Health egy olyan ingyenes interaktív térképet készített, amely Európa nagy részén segíti a gazdákat és az állatorvosokat a sertéspestis nyomon követésében. A térkép országonként, sőt régiónként mutatja a sertésegyedeken kimutatott vírustörzsek alakulását. A térkép negyedévente frissül, és a gazdák magánéletének védelme érdekében nem mutatja az egyes gazdaságokat.

Az oregánó-illóolaj javítja a sertések termékenységét

Az Egyesült Államokban, a Carthage Innovation Swine Solutions által irányított kísérlet során kiderült, hogy a kocák étrendjének kiegészítése az Anpario Orego-Stim 100% -os oregánóillóolaj-takarmány adalékanyagával javította a kocánként elválasztott malacok számát a csökkenő mortalitás révén.

A Delvigent megnyitja a takarmány-adalékanyagok gyárát Kínában

A takarmány-adalékanyagokat gyártó Delvigent  Chengzhouban (Hebei tartomány) 15,5 millió dolláros beruházást követően nyit takarmány-adalékanyagokat előállító üzemet. Az 1. szakaszban évente 60 000 tonna takarmány-adalékanyag a terv – 120 000 tonnára való bővülés lehetőségével –, a fő alkotóelemek a rövid és közepes láncú zsírsavak és az illóolajok.

Felavatták a legnagyobb napelemes tetőt Mianmarban

A De Heus Myanmar és a Mandalay Yomav felavatta Mianmar legnagyobb napelemes tetőterét a De Heus Myanmar Myaung Dagar takarmányüzemben Hmawbiban. Ez az 1,2 MW-os napelemes rendszer körülbelül 3000 panellel készül, és használatával évente akár 1211 tonna széndioxid kibocsátása takarítható meg.

A Thomas javítja a Remote + alkalmazást

A Hotraco Agri Thomas Remote + alkalmazása lehetővé teszi a gazdák számára, hogy okostelefonnal vagy táblagéppel távolról irányítsák a Thomas rendszert. A sertéstenyésztő megtekintheti az összes szakaszt, és változtatásokat végezhet, állatcsoportokat hozhat létre, és egyesítheti a helyeket. A bejelentkezést is megkönnyítették, és láthatók a riasztási üzenetek.

Új vágóhídi kamerás megfigyelés

A hollandiai székhelyű húscsomagoló Vion Food – együttműködve többek között állatjóléti szervezetekkel – kifejlesztett egy olyan kamerás megfigyelő rendszert, amely mesterséges intelligencia segítségével figyeli az állatok ellátását. Észleli az emberek, állatok és tárgyak mozgását és kölcsönhatásukat. A Vion állatkezelési protokolljától való esetleges eltéréseket tartalmazó videórészleteket a rendszer algoritmusa választja ki, és a vezérlőpultra továbbítva mutatja be.

Az orosz tilalom a WHO szerint jogtalan volt – jelenleg is érvényben van
Az orosz tilalom a WHO szerint jogtalan volt – jelenleg is érvényben van (Fotó: Pixabay)

Sertéspestis: nő a fertőzött terület Magyarországon

Lassuló ütemben, de folyamatosan nő az a magyarországi terület, ahol a vadállományban megjelent az afrikai sertéspestis. A hivatalosan 2018-ban Heves megyében – de sejtések szerint a valóságban az Ukrajnával határos területeken már 2017-ben – megjelent vírus hivatalosan nem jutott be a házi sertésállományba, ám az emiatt évek óta tartó exporttilalom így is megnehezíti az ágazat helyzetét – olvasható a telex.hu helyzetelemzésében.

Bár a Világkereskedelmi Szervezet (WHO) kimondta, hogy az EU egészére kiterjesztett orosz tilalom jogtalan volt, jelenleg is érvényben van. Magyarország így éveken át annak ellenére nem szállíthatott, hogy a vírus egyáltalán nem volt jelen. Mostanra azonban csak az ország délnyugati néhány megyéjét (Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna) nem érte el még a járvány. A házisertések állományát hivatalosan sikerült megvédeni, de ez nem mentette meg az ágazatot az exporttilalomtól.

Csehország, Belgium hivatalosan legyőzte

Magyarországtól északnyugatra, Németország, Csehország és Belgium is érintett volt az ASP terjedésében – hangsúlyozottan itt is a vaddisznóállományról volt szó, végül Csehország és Belgium megszabadult a fertőzéstől.

December végén, nagyjából két évvel azután, hogy az első ASP-s vaddisznót feljegyezték, Belgium hivatalosan is lekerült a fertőzött országok listájáról. Ezután kezdődhetett meg a tárgyalás az EU-n kívüli országokkal a belgiumi sertéshús exportját érintő korlátozások feloldásáról. A legfontosabb felvevőpiac Kelet-Ázsia, elsősorban Kína.

Távol-Keletről kiszorulni nagy csapás –  lenne
Távol-Keletről kiszorulni nagy csapás – lenne (Fotó: Pixabay)

Távol-Keletről kiszorulni nagy csapás

Magyarországról jelenleg Kínába nem szállítható sertéshús. Egyelőre Németország sem tudta elérni, hogy Kína régiókra bontsa le a tilalmat, azaz ne a teljes országra, csak azokra a területekre legyen érvényes a korlátozás, ahol a vadállományban jelen van a vírus. Az agrárdiplomáciát ismerők szerint amíg erre Németország nem képes, addig Magyarországnak sem lesz könnyű dolga. Tárgyalások azonban vannak Kínával és Dél-Koreával is.

Japánba lehet sertéshúst szállítani

Ígéretes viszont, hogy a szintén jelentős exportpiacot jelentő Japánban decemberben sikerült tető alá hozni a regionalizációt. Eszerint tehát Magyarország ASP-től nem sújtott területeiről lehet sertéshúst szállítani a szigetországba.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Bővült a baromfi és a szarvasmarha kivitel Június 4-étől ismét szállíthatunk baromfit és baromfihúst Dél-Afrikába, Japánba és megindulhat a tenyésztésre szánt szarvasmarha kereskedelme Kazahszt...
Újabb sertéspestis-eseteket regisztráltak Június óta már az ötödik sertéspestis kitörést állapították meg Lengyelországban. Szakértők szerint az újabb esetnek a hátterében nem csak a fertőzött...
A pestis már az országhatárnál van, de lehet-e ell... Ahogyan arról már beszámoltunk a hét elején, határunkhoz közel, de még Ukrajnában kimutatták a sertéspestis vírusát egy szálloda sertésállományában. A...
Kacsa volt a kárpátaljai sertéspestis riadó Még 2016 év végén adták hírül, hogy Kárpátalján, egészen pontosan Nagyszőlősön sertéspestist regisztráltak a szakértők. Időközben azonban kiderült egy...
A középkor támad: a pestis már Magyarország határa... Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP). A vírust egy Beregújfalunál elhullott vaddisznó tetemből mutatták ki. A betegs...
20 km-re a határtól bukkant fel a sertéspestis Az afrikai sertéspestis az utóbbi időben több európai országban is felütötte a fejét, a gazdák joggal aggódnak az állományukért. Hazánkban még nem jel...