Az öngondoskodásé a jövő a mezőgazdaságban is

Költségérzékeny a gazdatársadalom. Ahol lehet, takarékoskodnak: a vetőmagokon, a növényvédőszereken. Ennek aztán esetenként elszenvedik a negatív következményeit. Egy friss felmérés azt bizonyítja, hogy a mezőgazdasági biztosítások egyre inkább kikerülnek a megspórolandó tételek köréből. Így teret nyernek az új megoldások, mint az Agrisk.hu növénybiztosítási portál, ahol a kárszimulátor igazi segítséget jelent a gazdáknak a döntésben.

A gazdatársadalom és benne a növénytermesztők – úgy tűnik – megértették, hogy az öngondoskodásra az agrárbiztosítások területén is szükség van. Nem várhatnak csak az állam segítő szándékára. Pláne, hogy annak lehetőségei végesek és az innen érkező kártalanítás nem teljes körű. Szükség van tehát az egyéni biztosításokra.

A kárszimulátorral egyszerűen megállapítható, hogy mennyi kártérítésre vagyunk jogosultak
A kárszimulátorral egyszerűen megállapítható, hogy mennyi kártérítésre vagyunk jogosultak

 

Egy most befejeződött, az Agrisk.hu jóvoltából a növénytermesztők körében végzett felmérés szerint a gazdák fele (53%) már legalább egyszer kötött mezőgazdasági biztosítást. És hogy ez mennyire szokássá kezd válni, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a válaszadók 43%-a biztosan, további 43%-a pedig valószínűleg új mezőgazdasági biztosítást szándékozik kötni egy éven belül. Ezen biztosítások tárgya pedig valamely haszonnövény, ugyanis a kötési szándékok döntő többsége erre irányul.

Jogos is az előre gondolkodás, mert az elmúlt években a globális felmelegedés mellékhatásaként az időjárási anomáliák száma megszaporodott. Növekedett az aszályos napok száma, egységnyi csapadékmennyiség rövidebb idő alatt hullik le, próbára téve a talajok vízgazdálkodását.

A legnagyobb veszélyforrásnak a jégesőt (74%), a viharokat (49%), valamint az aszályt (41%) tartják az interjúalanyok. A különböző időszakokban fellépő fagyok hátrébb szorultak a listán, egyre nagyobb a szerepe viszont a belvizek elleni védekezésnek, ahogy azt februárban vissza is igazolta a valóság.

Könnyen kezelhető felületen jól összehasonlíthatóak a különböző biztosítók ajánlatai
Könnyen kezelhető felületen jól összehasonlíthatóak a különböző biztosítók ajánlatai

 

Mivel a digitalizáció és az internethasználat már a hazai mezőgazdaságban is teret nyert, így a gazdatársadalom természetes igénye, hogy agrárbiztosítási ügyeket is lehessen a világhálón intézni. A felmérésből az is kiderült, hogy a többség az agrárbiztosításokról is az interneten tájékozódik elsődlegesen és 88%-uk már az ajánlatkérést is proaktívan itt kezdeményezné.

Érdekes, hogy míg csak a gazdálkodók 31%-ának fontos a kárfizetés nagysága, addig a többség (75%) szeretné, ha annak mértéke megállapítható volna. Ezzel összhangban van, hogy a biztosítóválasztás fő szempontja a kárfizetés megbízhatósága (61%) és csak ezt követi az árszint (42%).

Éppen ezért igen gyorsan elterjedhet az az új és hiánypótló szolgáltatás, ami megfelel ezeknek az igényeknek. Az Agrisk.hu növénybiztosítási portál segítségével ugyanis a haszonnövény, a káresemény és pár további adat megadásával pillanatok alatt összehasonlíthatóvá válnak az elérhető növénybiztosítások nemcsak a díj vonatkozásában, de egy úgynevezett Kárszimulátor segítségével is, ami az Agrisk találmánya.

Surmann Árpád, az Agrisk.hu alapítója
Surmann Árpád, az Agrisk.hu alapítója

„A portál létrehozásával az a célunk, hogy a gazdálkodók össze tudják hasonlítani az agrárbiztosításokat és ki tudják választani a számukra legjobbat. Az oldal rendkívül egyszerűen és ingyenesen működik. A kárszimulátor funkció pedig igazi iránytű lesz az érdeklődők számára, mert segítségével a bonyolult biztosítási ajánlatok is könnyen értelmezhetővé válnak, és a szerződéskötés folyamata is elkezdődhet a portálon keresztül.” – mondta az Agrisk.hu portál kitalálója és tulajdonosa, Surmann Árpád, agrárbiztosítási szakértő.

A szolgáltatás használata tovább erősíti az öngondoskodást és csökkenti a külső tényezőktől való kiszolgáltatottságot a termelők körében.

A jövőben a növénybiztosítások mellett a haszonállatok és a mezőgazdasági vagyontárgyak biztosításainak összehasonlítására is alkalmas lesz az oldal.

Hasonlítsa össze Ön is a növénybiztosításokat, és gondoskodjon terményeiről ITT!

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Árvíz okozta mezőgazdasági károk bejelentése ̵... Több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területen (nagy részük szántó, kisebb részük legelő) okozott károkat az idei árvíz; ebből mintegy 3 ezer hektár...
Amit a biztosításokról tudni kell – 4 pontban Éves szinten 130 milliárdos kár éri a gazdákat, mégis csupán a termőföldek 40%-a van biztosítva. Alábbi cikkünkben összefoglaltuk, mit kell tudni a me...
Mindenki az őszi munkákkal van elfoglalva A belvíz miatt csúsznak az őszi munkák; több mint 2000 kárbejelentés érkezett; 9 millió tonna kukoricánál is többet takaríthatunk be; már javában zajl...
Évről-évre több agrárbiztosítási keretre van szüks... A mezőgazdasági biztosításokat támogató alap kerete az idén a megemelt összeg ellenére is kimerült, pedig a korábbi években mindig maradt benne pénz. ...
Surmann Árpád Surmann Árpád Okleveles agrármérnök, agrárbiztosítási szakértő, az Első Agrárbiztosítási Portál Kft. alapítója, az első online agrárbiztosí...
Többet veszíthet, mint amennyit spórol egy növényb... Még a jól tájékozott gazdáknak is bonyolult lehet az agrár biztosítások piaca. Hogy érdemes gondolkodni, ha be akarjuk biztosítani a terményünket? A M...