Az MKB Bank Hektár Plusz Termékcsaládja nem csak gyors segítség a bajban, hanem a fejlődésben is segít

A kalászosok közepes eredménnyel zárták az aratást, míg a káposztarepce termése a többéves átlag alatt maradt. A kukoricatermés viszont a sok csapadéknak köszönhetően rekord közelben várható. A gyümölcstermesztőknek ellenben nem volt jó éve az időjárási anomáliáknak köszönhetően. Ilyen körülmények között a mindennapi költségek fedezése mellett a védekezést elősegítő beruházásokra is szükség van, előbbihez az Agrár Széchenyi Kártya Plusz Program, míg utóbbihoz az MKB Bank Hektár Plusz Termékcsaládja megfelelő eszköz lehet. Mindezekről Simon Attilával, a MKB Bank Agrárium Főosztályának vezetőjével, az MKB Agrárpartner Program szakmai irányítójával beszélgettünk.

Hogyan látja az idei termést?

Az őszi búza esetében azt már sokan előre látták, hogy az aszály miatt 10-20 százalékkal kevesebb lesz a termés az elmúlt évekhez képest. Mindez az árakon is meglátszik: a takarmánybúza ára jelentősen emelkedett és magasabb, mint tavaly ilyenkor. Egyre keresettebb a malmi minőségű búza, a betakarítást követően 59 ezer forintot is megadtak egy tonnáért, de aztán kissé visszaesett az ára. A termés minősége ugyan nem a legjobb, mert a sok eső miatt a sikértartalom nem lett magas.

A tavaszi árpa és gabonák kedvező képet mutatnak, a kapásnövények terén is jó termés várható.

A napraforgónál kicsit gyors volt a virágzás; a kánikula és a nagy esőzések miatt-, mintegy 7-10 nap alatt lefutott. A méhészek nem örültek ennek, hiszen a méheknek nem volt elég idejük lejárni a tányérokat. Illetve egyre inkább veszélyessé válik a különféle gombabetegségek, a tányérrothadások és szárrothadások megjelenése.

A nagy vesztes a káposztarepce, aminek termése országosan a többéves átlag alatt maradt.

Simon Attila, az MKB Bank Agrárium Főosztályának vezetője, az MKB Agrárpartner Program szakmai irányítója
Simon Attila, az MKB Bank Agrárium Főosztályának vezetője, az MKB Agrárpartner Program szakmai irányítója (Fotó: Hercegfalvi Zoltán)

Minek köszönhető a malmi búza árának növekedése?

A malmi búza árának emelkedése részben a malmok felvásárlási tevékenységének is köszönhető. Mivel nem hagytak nagy ársávot a takarmány, euro- és a malmi búza ára között, ezért a gazdák a legkisebb ellenállás irányába mozdultak. A cél az volt, hogy elérjék a 8-10 tonnás termést hektáronként. A jövőben lesznek olyan tájegységek, ahol jól lehet majd malmi búzát termeszteni, és lesznek problémásabb területek – például aszályos vagy belvizes- ahol a gazda nem fogja megkockáztatni a drágább malmi búza termesztését.

Mi a helyzet a kukoricával?

Az idei kukoricatermés rekordnak ígérkezik. Most van a virágzás vége, a csövek kötnek be. Tavaly rengeteg virágpor sérült meg a nagy kánikulában, de most szinte tökéletes a terméskötődés, címerhányás, így várhatóan jócskán a rekord közelében vagy a fölött lesz a kukoricatermés. Van helye, mert keresett termék, és nem csak itthon; Dél-Európában jellemzően aszály volt. A mi földrajzi zónánkban biztonságosan megtermelhető a kukorica, bár a klímaváltozás miatt ez egyre kockázatosabb, az optimális termelési zóna határa északabbra csúszik.

A szántóföldön nem csak a káposztarepce volt a vesztes; a gyümölcstermesztők körében sokfelé lehetett elégedetlen hangokat hallani.

Az első nagy vesztes a sárgabarack volt. Március végén-áprilisban, a virágzási periódusban -10 Celsius fokot mérhettünk annak ellenére, hogy a tél nem volt ilyen hideg. Ezekre a szélsőségekre nehezen tud felkészülni a gazdálkodó. Segítségére lehetnek ugyan a fagy elleni berendezések, de ezek jelentősen megdrágítják a termék árát.

A következő kárvallottak a cseresznyetermesztők voltak. Akiknek nem dombon, hanem sík vidéken volt az ültetvénye, azok 80%-ánál elfagytak a cseresznyevirágok. Aki pedig esetleg meg tudta védeni a területét a hidegtől, annak a cseresznyéje a júniusi 80-100 mm-es esőben kirepedt, így csak nagyon csekély termést tudott betakarítani.

A meggy sem járt jobban; a korai fajták, például az Érdi bőtermő, ami egy igazán keresett meggy, nagyon felpuhult a sok eső hatására, ami gondot jelentett a szállításban. Csak minimális mennyiség ment exportra, a többi itt maradt a belföldi piacon elég nyomott árakon. A lémeggyeknél pedig a túlkínálat miatt zuhantak az árak 100-120 forintról 75 forintra kilogrammonként.

Az őszibarack termésmennyisége tájegységenként változik, itt is a dombvidéken teljesítettek jobban az ültetvények.

Az alma – a többi gyümölcshöz képest – ígéretes, de idén csak egy gyenge-közepes termésre lehet majd elég. Szerintem a tavalyi árakkal lehet kalkulálni, 27-30 forintra lehet kilogrammonként számítani. Almában legfőbb konkurenseink a lengyelek, ők jobban át tudták vészelni a tavaszi fagyokat, de idén nem csak velük, hanem a szerb termelőkkel is meg kell majd küzdenünk a piacon.

Hogy segít az MKB Bank a gazdáknak a nehéz helyzetben?

A gyors segítség az igazi segítség. Az egyértelműen látszik, hogy az új uniós támogatási rendszerben csökken a vissza nem térítendő támogatások mennyisége és összege. Emiatt fontossá válik az olyan támogatási rendszerekben való gondolkodás, amelyekben a gazda kamatmentes vagy egyéb kedvező lehetőséget kap arra, hogy megvalósítsa a beruházását. Az MKB Bank alapvető célkitűzése változatlan: a magyar mezőgazdaság versenyképességét szeretnénk tovább javítani, ezért kedvező feltételrendszerű banki finanszírozással segítjük a gazdálkodókat. Az MKB Hektár Plusz Termékcsaládja most ünnepelte 1 éves születésnapját.  Segítségével nem csak a különféle épületek, szárítók, terménytárolók vagy hűtőházak finanszírozhatók, hanem például a gyümölcsös- és szőlőtelepítések is. A Hektár Plusz Termékcsalád mindhárom tagja – a Beruházási Hitel, a Termőföldvásárlási Hitel és a Szabadfelhasználású Hitel – hitelkiváltásra is használható.

A sokféle felhasználhatóság vonzó lehet a gazdálkodók számára.

Tény, hogy nagyon jó feltételekkel, igazi hiánypótló termékekkel léptünk tavaly a piacra. A sikert az adja, hogy az országot járva térképeztük fel, mire van a legnagyobb szükség és a gazdák igényeire adunk vele hiteles válaszokat. Így lett igazán népszerű a termékcsalád. A mostani helyzetben is azt vallom, hogy a folyamatos fejlesztés elengedhetetlen, melyben kiváló segítséget nyújt az MKB Bank Hektár Plusz Termékcsaládja

Az MKB Agrárpartner a mezőgazdaságot ismerő és értő pénzügyi partnerként segíti minden helyzetben a mezőgazdasági vállalkozásokat. Szívügyünk az agrárium és ezt a gazdáknak is érezniük kell.

mkb.hu/agrar

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Partnerségben az MKB Bankkal: Innováció, együttműk... Az agrárium lelke a gondos gazda, a lélek tükre pedig maga a gazdaság. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Szabó Lajos és az általa vezetett Hóda...
Nagylelkű felajánlás az MKB-től a koronavírus elle... Dr. Balog Ádám elnök-vezérigazgató kezdeményezésére az MKB Bank Nyrt. március 13-án egymilliárd forintot adományozott a koronavírus-védekezéssel kapc...
A gazdának vetni és aratni kell, nem maradhat otth... Az interjú szervezésekor még más volt a téma, de azóta a koronavírus-járvány negatív hatásai az ország minden lakosának az életét alaposan felforgatt...
A versenyképesség alapvető eleme a kínálkozó forrá... Hogy milyen lehetőségei vannak a magyar gazdáknak még egy nehezebb időszak után is, hogyan tudnak fejlődni és gyarapítani gazdaságukat? Simon Attiláv...
54 milliárdnál is több kedvezményes hitelt vettek ... Több mint 54 milliárd forint értékben már mintegy 3000 gazdálkodó igényelt kedvezményes hitelt a forgóeszköz-finanszírozást segítő Agrár Széchenyi Ká...
Az MKB Bank fenntartható koncepciója segíthet a me... Az MKB Bank a fenntarthatóságra eddig elsősorban gazdasági és pénzügyi szempontból fókuszált. A jelenlegi, kiterjesztett koncepciójával azonban a mez...