Az impozáns John Deere 7R és 8R mellett a precíziós gazdálkodás szintlépését is szállítja idén a KITE

Több, mint 2 órás bejáráson mutatta be a KITE Zrt. az agrársajtó képviselőinek a 2020-as újdonságokat, fejlesztéseket és terveket az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow rendezvényen a budapesti Hungexpo F pavilonjában. Itt közel 3000 négyzetmétert töltöttek meg többek között a Termékfejlesztési Nagydíjjal kitüntetett John Deere 8R-es traktorsorozat tagjával, a gumihevederes járószerkezetes 8RX-el. A legnagyobb fejlesztés a PGR, azaz a Precíziós Gazdálkodási Rendszer volt. A Magro.hu is részt vett a több órás szakmai tájékoztatón és gépismertetőn.

A gépkínálatban több újdonság is volt. Megújult a John Deere 6R, 7R és 8R sorozata. Az új 7R és 8R modellsor várhatóan 2020 végétől lesz elérhető a gazdálkodók számára, ezeket lehetett testközelből megnézni.

A John Deere 8RX gumihevederes traktor
A John Deere 8RX gumihevederes traktor

A kiállított 6195M traktor a John Deere új 6M sorozatának legnagyobb teljesítményű modellje. Megújult fülkebelsővel és opciós lehetőségekkel az új széria közelít a 6R sorozatú traktorok világa felé. A németországi gyárban készült modellbe belekerült az R sorozatú traktorokból már ismert telematikus távfelügyeleti rendszer, a JDLink. A korábbi szériáktól eltérően már elérhető opciók az elektromosan vezérelt hátsó kihelyezett hidraulika-csatlakozások, az üléssel együtt mozduló könyöktámasz váltókarral, illetve elektromos joystick-kal és a 6R traktorból már jól ismert jobb oldali vezérlőpanel is.

Így mutatott a John Deere 6195-ös az F pavilonban, ahol szinte minden a Precíziós Gazdálkodási Rendszer bevezetéséről szólt
Így mutatott a John Deere 6195-ös az F pavilonban, ahol szinte minden a Precíziós Gazdálkodási Rendszer bevezetéséről szólt

Az új 6M modellsor átalakult és bővült egy kompakt méretű sorozattal a 90 és 120 LE közötti tartományban. Lerövidített motorháztető, rövid tengelytáv, ezáltal jó kilátás jellemzi ezeket a traktorokat. Továbbá ez a csoport egy újragondolt motorral kerül a piacra, mely esetében a 20 LE plusz teljesítmény (IPM) mellett az EGR kipufogógáz-visszavezető egység és a részecskeszűrő kikerül a rendszerből.

Az új 7R sorozat kerekes kivitelben 250 és 330 LE között lesz elérhető

A kisebbek 6,8 literes, 290 LE-től pedig 9,0 literes John Deere motorral szerelve mechanikus e23 PowerShift vagy fokozatmentes Autopowr 40, vagy 50 km/h-s sebességváltóval választható. A fokozatmentes váltóhoz a CommandPRO joystick kar is választható, ami eddig csak a 6R traktoroknál volt elérhető. A megújult 7R a megszokott John Deere minőségen túl új fülkével, megújult, 60 százalékkal nagyobb fényerejű LED világításrendszerrel rendelkezik és elérhető opció a perforált fűthető bőrülés 2 zónás masszírozó funkcióval, valamint pihentető lábtartókkal, továbbá a 6.1-es mélysugárzóval ellátott hangrendszer érintőképernyős rádióval. A fülketetőből a légkondicionáló átkerült a fülke alá, és még kisebb lett a zajszintje.

A John Deere 7290R az AGROmashEXPO F pavilonjában
A John Deere 7290R az AGROmashEXPO F pavilonjában

A 7R esetében elérhető az 1700 kilogrammos EZ Ballaszt pótsúly, melyet 1 percen belül képes a traktor hidraulikusan a „hasa” alá felvenni, megnövelve az össztömegét, és megtartva az ideális tengelyenkénti súlyelosztást. Újdonság a LED-es megkülönböztető sárga jelzőfény, a tetőbe épített SF6000-es antenna, amely ugyanúgy, ahogy a korábbi antenna, akár 2 cm-es jelpontosságra fejleszthető a KITE Zrt. RTK hálózatának használatával.

Az új 8R traktorsorozat már háromféle járószerkezettel lesz elérhető

A hagyományos, legnagyobb számban értékesített és elismert kerekes kivitelben 5 modell áll rendelkezésre, 280-410 LE névleges motorteljesítmény között. A két gumihevederes RT változat az 5 modellből négynél elérhető lesz, csupán a legkisebbnél, a 280 LE-s változatnál nem. Az új 8R sorozat külső megjelenésében és a fülkét belülről nézve egyaránt teljesen új dizájnt kapott.

A 8RX erősségei

A 8RX sorozat érdekessége, hogy nem törzscsuklós négyhevederes kivitellel készült. Hevedertől függően akár 4,5 m2-t meghaladó felfekvő felülettel, 24 tonna megengedett össztömeggel, 310 – 410 LE névleges teljesítmény mellett a kisebb talajtömörödést célozza meg, mindezt nagy területteljesítménnyel és vontatási képességgel ötvözve.

A John Deere 8RX körül mind a 4 nap nagy volt a felhajtás
A John Deere 8RX körül mind a 4 nap nagy volt a felhajtás

A teljes új 7-es és 8-as sorozatnál elérhető lesz a JD Link az optimalizált üzemszervezés és a flottamenedzsment funkció, hogy a tulajdonos bárhonnan és bármikor nyomon tudja követni traktorai helyzetét, beállításait, motorterhelését, üzemanyag-fogyasztását és a gép kihasználtságát. Elérhető lesz a John Deere Expert Alert meghibásodás-előrejelzés, hogy a traktor jelezze a várható meghibásodásokat, még mielőtt azok bekövetkeznének. Ezáltal a szerviz előre felkészülten, a szükséges alkatrésszel tud még a meghibásodás előtt kimenni a traktorhoz, minimalizálva a munkából való kiesést, és maximalizálva a gép kihasználtságát.

Új szintre lép a precíziós gazdálkodás a KITÉ-nél

A KITE Zrt. missziója, hogy a mezőgazdasági termelést komplex megoldásokkal segítse a hatékony, fenntartható és gazdaságos működés érdekében. Ezt a célt szolgálta a precíziós gazdálkodás bevezetése a 2010-es évek elején, mely összetettsége révén, illetve a modern, műhold által vezérelt eszközök használatával ezen elveket elégítette ki. Az idei évben ebben lépnek és léptek tovább. Egy olyan rendszer bemutatásával készültek, mely keretbe foglalja a modern mezőgazdasági üzemek működtetéséhez szükséges feltételrendszereket, a mezőgazdaság innovatív műszaki, agrotechnológiai és informatikai fejlesztéseit integrálja és adaptálja a helyi termelési viszonyokra.

A 2020-as év legnagyobb előrelépése a Precíziós Gazdálkodási Rendszer
A 2020-as év legnagyobb előrelépése a Precíziós Gazdálkodási Rendszer

PGR – Precíziós Gazdálkodási Rendszer

A precíziós gazdálkodás hozzájárul a magyar vidék munkaerő-megtartó képességéhez, fejlődéséhez és az ottani életminőség javításához. A Precíziós Gazdálkodási Rendszer megalkotásával a cég egy olyan informatikai szolgáltatásrendszert hozott létre, amely az innovatív műszaki, agrotechnológiai és informatikai megoldásaik közös platformon megjelenő integrációjaként az agrármenedzsment új generációját jelenti. A Big Data korában a mezőgazdaság műszaki és egyéb eszközei ontják magukból a munkaműveletek alatt megképződött adatokat. Ezek döntéselőkészítő feldolgozásához és azokból a gazdálkodás segítségére lévő információk megképzéséhez szükség van egy feldolgozási folyamatra.

A Precíziós Gazdálkodási Rendszer jelentőségét abban a több éve futó fejlesztési folyamatban kell keresni, mely az automatizált folyamatok révén lehetőséget biztosít a gazdálkodóknak a munkafolyamatok alatt képződött adatok feldolgozására, melyre a gazdasági körülmények között nem biztos, hogy lehetőségük van.

A rendszer alapvetően három lábon áll. A precíziós gazdálkodás innovatív technológiáin, a PrecZone megoldásain, valamint a Partner Profit Program szolgáltatásain keresztül biztosítja, hogy a gazdálkodó átgondoltan, lépésről lépésre, a KITE Zrt.-vel közösen növelje a gazdasága fenntartható hatékonyságát.

Precíziós technológiák

Olyan műszaki, informatikai, információs- és termesztéstechnológiai alkalmazások kombinációja, melyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést, a gépüzemeltetést és az üzemszervezést. Egzaktan mért és észlelt információk felhasználásával történő agrotechnikai beavatkozások összessége, mely sok esetben automatikus módon történik.

PrecZone

Egy olyan digitális platform, amely megoldást nyújt a mezőgazdaságban keletkező adatok gyors és egyszerű döntéstámogató információvá történő átalakítására. A precíziós gazdálkodás során részben külső adatforrásból származó, részben a mezőgazdasági termelés valamennyi művelete során történő mérésekből nagy mennyiségű adat keletkezik. Ennek a felhalmozódó adatmennyiségnek az összegyűjtése, rendszerezése, kielemzése és ez alapján történő döntéshozatal a különböző munkafolyamatokban a precíziós gazdálkodás megvalósulásának legmagasabb szintjét jelenti.

A PrecZone digitális terében 16 alkalmazás fejlesztése indult el 2017-ben, melyből 2020 januárjában 14 tesztelése kezdődik meg. 600 partnerük bevonásával egy olyan folyamat első lépéseit teszik meg, mely május végére a 14 digitális megoldás éles indítását, a mezőgazdasági szolgáltatási piacra történő bevezetését teszi lehetővé. A további applikációk elkészülte 2020 második felére várható.

A PrecZone 2020-ban bevezetendő alkalmazásai
 1. PrecMET:
  A meteorológia modul a KITE és az OVF meteorológiai állomásainak adatain alapszik. Az aktuális és múltbéli adatokat közli le térkép- és adatformában.
 2. Kalkulátorok:
  Az alkalmazás célja, hogy megkönnyítse a partnerek számára a termelés optimalizálását. A gépek esetében a megfelelő erő- és munkagép-beállítást, a KITEJet használatánál a folyékony tápanyag-kijuttatást, valamint a megfelelő dózisú mikrogranulátum-adagolását biztosítja.
 3. MyJohnDeere:
  A MyJohnDeere egy olyan, a John Deere által fejlesztett webes alkalmazás, amely lehetővé teszi az egyes adatok elemzését a legújabb John Deere berendezéshez hozzáadott érzékelőkön keresztül. Segíti a gazdálkodót flottája kezelésében, csökkentve az állásidőket, növelve a hatékonyságot.
 4. Aszálymonitoring:
  Az OVF Operatív Vízhiány- Értékelő és Előrejelző Monitoring Rendszerébe juttatja át a gazdálkodót, mely megmutatja az országosan kialakított vízhiánykezelő körzeteket, a készültségi fokozatokat, valamint a napi időléptékű aszályindexet (Hungarian Drought Index, HDI).
 5. PrecSoil:
  Megjeleníti a talajmintavételi zónákat, könnyíti a navigálást, rögzíti a lefúrásokat, vonalkóddal címkézi a mintákat, hogy minél gördülékenyebben és gyorsabban menjen a munka. Biztosítja a termelő számára, hogy követni tudja melyik táblája mikor volt mintázva, illetve figyelmeztet amikor egy minta lejár.
 6. Tudásbázis:
  Ebbe az alkalmazásba gyűjtöttük össze a KITE több mint 45 éves szakmai tudását: kísérleti eredményeket, szakmai anyagokat, előrejelzéseket, tutoriálokat tartalmaz, egyszóval minden információt, amire a termelőnek és a PGR szaktanácsadójának egyaránt szüksége van.
 7. KiTáp:
  A KITE tápanyag-gazdálkodási szoftvere, melynek segítségével a talajvizsgálati eredmények, illetve más bemenő adatok felhasználásával a megcélzott termésszinthez szükséges tápanyagmennyiség számolható ki. Az egyszerű tápanyagtervtől a precíziós kijuttatási előírásig minden elkészíthető vele.
 8. PrecSat
  Az alkalmazás a NASA Landsat8 műholdképeiből számított vegetációs indexeket jeleníti meg térképes formában. Itt a táblái adottságait lehet figyelemmel kísérni (pl. vegetáció fejlettségi állapota, talajadottságok, vízellátottság).
 9. PrecSat Pro
  Ebben az alkalmazásban a termelő megtekintheti a Coppernicus Sentinel-2 műholdjai által készített felvételeket a bolygónk teljes földfelszínén 10×10 méteres felbontásban. A megjelenítő különböző vizualizációs módokat tesz lehetővé a felhasználó számára.
 10. Gépüzemeltetés
  Az alkalmazás segítségével az erőgépekből származó különböző üzemelési paramétereket követheti nyomon, napi, havi, illetve szezonális jelentések formájában. A különböző riportok segítenek a gazdaság gépüzemeltetésének áttekinthetőbbé tételében és optimalizálásában.
 11. Növényvédelem
  Az alkalmazás segítséget nyújt a termelőnek és szaktanácsadójának a növényvédelmi védekezések optimális időzítéséhez. Az általa nyújtott információ a károsítók hőösszegszámítási modelljeinek, csapdázási eredményeinek, valamint a meteorológia állomások által mért adatoknak az összefüggésein alapul.
 12. JCB LiveLink
  A JCB LiveLink egy olyan JCB által fejlesztett webes alkalmazás, amely lehetővé teszi a logisztikai gépek flottájának távoli felügyeletét és hatékonyabb kezelését. A rendszer adatokat gyűjt a gépekről és (mobilkommunikációs technológia használatával) elküldi azokat egy biztonságos adatközpontnak.
 13. Videokontroll
  Itt nyújtanak lehetőséget az RS Bt. innovációjának elérésére. Ennek célja a gravitációs rendszerű, keresztáramú aknás szárítók esetében a távfelügyelet, az üzembiztonság fokozása, az energetikai hatékonyság és a raktározás biztonságának növelése érdekében.
 14. RTKAssistant
  A KITE RTK rendszerének fenntartását, illetve az Ön tájékoztatását szolgálja a használatot és a beállításokat segítve. Az állomások állapotára vonatkozó különféle információk olvashatók ki. Kezdve a földrajzi koordinátáktól, az észlelt műholdak számán át a használt jel frekvenciájáig.
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Dübörög az AgromashExpo, küzdenek az akácmézért és... Az akácméz elismeréséért küzdenek, mégis nőtt a mezőgazdaságból élők száma, elindult az AgromashExpo, gazdasági kapcsolatok kilátásban Azerbajdzsánnal...
A Közös Agrárpolitika 2014-2020-as időszakának kil... Agrár helyzetértékelés – új KAP-támogatások címmel indult az AgromashExpo csütörtöki napján a szakmai programok sora 10 órakor. A programot Petőházi T...
Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Programok a veterán traktorokat szeretőknek Évről-évre rendeznek országszerte programokat, amelyek középpontjában a veterán traktorok állnak. Már tavasszal elkezdődtek a programok, de tartogat m...
Traktoros Forma-1 Eddig is elkényeztették az autó-motorsport rajongókat az idei programok, igaz, ebből a főváros környékiek részesülhettek igazán. A Forma-1 mezőgazdasá...
Harlem Shake traktorokkal – lehetséges! Hallott már a Harlem Shake őrületről? Lényege, hogy valaki egyedül kezd mozogni, majd egy képvágással többen csatlakoznak hozzá, minél képtelenebb ...