Az igazi kerttulajdonos januárban sem pihen! Nyolc (plusz egy) aktuális teendő

Gyakorta elkövetjük azt a hibát, hogy a téli hónapokban inkább bezárkózunk, és alig tartózkodunk kint, pedig ilyenkor is nagy szükségünk van a friss levegőre. Ha másért nem is, saját egészségünk érdekében az új év első hónapjában is érdemes a kertben tenni-venni.

A jó kertész még a legzordabb téli hónapokban sem tétlenkedik, akad bőven tennivalója: ezt-azt lemetszeni, megjavítani, karbantartani, összesöpörni, és amit kell, még időben pótolni.

Sajnos ez a kép nem itthon készült... De teendő bőven akad a hómentes kertben is
Sajnos ez a kép nem itthon készült… De teendő bőven akad a hómentes kertben is (Fotó: Pixabay)

Persze ha az időjárás is együttműködik velünk, mert ónos esőben, térdig érő hóban jobb azért egy forró punccsal a kézben a kandalló mellett olvasgatni – javasolja a hellovidek.hu írása.

De vajon milyen munkákat hozhat a január, ha kertről van szó?

1. Ne dobd ki a karácsonyfát!

A hagyományok szerint sokan január hatodikán, azaz Vízkereszt napján kezdik el lebontani karácsonyfájukat. Rengeteg lehetőség választható akkor is, ha valaki, ha nem szeretné kidobni elszáradt karácsonyfáját, hanem inkább maga gondoskodna az újrahasznosításáról – erről is olvashatnak az érintettek a Pénzcentrum cikkében. Komposztba is remek, de jól jöhet talajtakaráshoz!

2. Itt az idő a tavaszi magok megrendelésére

Ásni még nagyon korai ugyan, de a tervezéshez soha sincs elég korán. Nézzük át a vetőmag-katalógusok kínálatát, kezdjük el tervezni – a vetésforgónak megfelelően – az idei vetőmagszükségletünket. Készítsünk ültetési tervet! Rendeljük meg most minden olyan zöldség, gyümölcs magját, amit erre az évre tervezünk ültetni.

Akár vetőmag-katalógusokból szemezgetünk, akár kertészetekben, áruházakban nézünk körül, mindenképp hasznos, ha nem az utolsó pillanatra halasztjuk.

3. Nézzük át a kerítést!

Ha sérült, most javítsuk ki, ne várjunk vele tavaszig, amikor egyébként is összesűrűsödnek a kerti munkák.

4. Ellenőrizzük a kerti csapokat!

Erősebb fagyokra várva fokozottan ajánlott ellenőrizni, hogy a kerti vízcsapokat megfelelően szigeteltük-e.

5. Tisztítsuk meg a szerszámokat!

A szerszámok javításának is itt az ideje. Ne akkor kelljen a kapát, a metszőollót köszörülni, élesíteni, amikor már szükségünk van rá. Most érdemes a törött, sérült szerszámnyeleket is gondosan kicserélni.

Élesítsük az metszőollókat, rögzítsük a lötyögő ásófogantyúkat és alaposan tisztítsuk meg a kerti kesztyűket!

Az éles szerszámokkal jót teszünk a növényeinknek, hiszen ha vágjuk, metsszük őket, nagyon fontos, hogy a vágott felületen keresztül minél kevesebb eséllyel férkőzhessenek be kórokozók.

6. Téli metszés

Bár a tél nem tipikusan a növénymetszés időszaka, mégis vannak olyan fajták, amelyeket ezekben a hónapokban, téli álmuk közben megmetszhetünk. –5°C fok alatt azonban ne álljunk neki!

Ha fagy van, ridegebb a növények szövete, és könnyebben törik, roncsolódik. A művelethez viseljünk kesztyűt, használjunk éles, tiszta szerszámokat.

Az is fontos, hogy a metszés megfelelő szögben történjen. Ebben az időszakban lehet megmetszeni például a szőlőt, az őszi málnát, a fügét vagy a lilaakácot is. A legtöbb gyümölcsfa esetében a tél második felében érdemes oltóvesszőket vágni.

Ha fagymentes az idő, elkezdhetjük a díszcserjék ritkítását is, a túl sűrűn álló hajtásokat a talaj szintje fölött vágjuk le. A lomblevelű sövényeket, amelyek túl magassá nőttek, az idős fás részekig vágjuk vissza!

7. Kezdjük el a később kiültetendő zöldségek vetését!

Január vége felé vessük el például a retket, a salátát, a póréhagymát, a borsót, természetesen egyelőre beltérben, hogy tavasszal kiültethessük a palántákat a kertbe.

A tél vége felé, amikor már enyhül az idő, szabad földön is megkezdhetjük a különféle növények duggatását, vetését.

8. Locsolás télen?

A fűtetlen helyiségben áttelelő leandert, kaktuszokat és citrusféléket is érdemes alaposabban szemügyre vennünk, nehogy betegség támadja meg őket. Ha ezt észlelnénk, akkor ne tétovázzunk, hanem kezeljük a megfelelő szerekkel!

A locsolásról sem szabad megfeledkezni, ugyanis a teleltetőben lévő növényeket télen is meg kell öntözni, ahogy a télikertek növényeit is, csak jóval ritkábban, két-háromhetente.

Tehetünk ki olajos magvakat (legjobb a napraforgó), szalonnabőrkét, faggyút, de ma már előre elkészített madáreleség-mix is kapható
Tehetünk ki olajos magvakat (legjobb a napraforgó), szalonnabőrkét, faggyút, de ma már előre elkészített madáreleség-mix is kapható (Fotó: Pixabay)

8+1. Gondoljunk a madarakra!

Érdemes ilyenkor gondolni az itthon telelő madarakra is, helyezzünk ki madáretetőket, és gondoskodjunk arról, hogy mindig fel legyenek töltve eleséggel, rakjunk ki mesterséges fészekodúkat.

Tehetünk ki olajos magvakat (legjobb a napraforgó), szalonnabőrkét, faggyút, de ma már előre elkészített madáreleség-mix is kapható, ez a legjobb, mert biztos, mindent tartalmaz, amire a kismadárnak szüksége lesz télen.

Ha nincs tó vagy valamilyen folyóvíz a közelben, valamint kerti tóval sem rendelkezünk, a madáritatót is mindig töltsük fel friss vízzel.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Van teendőnk a kertben januárban is! Az időjárást tekintve alig kezdődött még el a tél, így várhatóan 2 hónapig még kitart. A hét közepi kemény mínuszok után a hétvégére egy kis enyhülés ...
Az alma és a birs is kerüljön le a fáról! Közeleg az október, amikor még elég sok teendő van a háztáji kertekben. Néhány termény betakarítása, talajmunkák, sőt, még ültetésről is lehet szó! E...
Felszedés és betárolás – szeptemberi teendők a ker... A szeptember a mezőgazdászok számára fontos időszak. Elsősorban ebben a hónapban történnek a betárolási munkálatok a kertészetekben. Íme, a lista, men...
Sárospataki sikersztori a kertészeti eszközök piac... Csatlakozott a kelet-európai kereskedelmi piachoz a már saját márkát is kifejlesztő magyar kertészeti eszközgyártó és -forgalmazó cég. A magyar tulajd...
Hogy igazán beinduljon a tavasz: az okos kertész f... Bár még csak a tél derekán járunk, de a tavasz közeledik, és addig még sok teendőnk van a kertben. Nézzük, mik is ezek. A még tavaly lehullott fal...