Az idei utolsó gépes összefoglalóban az Év traktora, magyar gépeladások és új precíziós vetőgép

A novemberi agrárhírek között is több, a gazdáknak érdekes és hasznos mezőgazdasági gép szerepelt. Megírtuk, hogy új precíziós vetőgép debütált a párizsi SIMA kiállításon, hogy szigorít az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program pályázataiban és hogy kihirdették az Év Traktora 2023 – Tractor of the Year 2023 – nyerteseit. Beszámoltunk arról is, hogy a magyar traktoreladásokban a John Deere után a New Holland és a Solis volt a sorrend 2022 októberében. Szeretettel ajánljuk olvasásra a novemberben megjelent híreinket a mezőgazdasági gépek témájából!

Versenyre kelnek a John Deere-rel: utólag alakítja önvezetővé a gépeket a Kubota. Akkora a munkaerőhiány a mezőgazdaságban, hogy lassan nélkülözhetetlenek lesznek a maguktól is elboldoguló traktorok és egyéb munkagépek. A japán Kubota vállalat olyan készletet dob piacra, amellyel utólagosan lehet önvezetővé fejleszteni mezőgazdasági munkagépeket. Az eszközöket egy amerikai startup, a precíziós mezőgazdasági eszközökre szakosodott, többek között önvezető rendszereket is fejlesztő AgJunction gyártja.

A Kubota tavaly szerezte meg az AgJunction céget, melynek önvezetős készlete egy intelligens antennából és egy berendezésből áll, amely a kormányszerkezet vezérlésére szolgál
A Kubota tavaly szerezte meg az AgJunction céget, melynek önvezetős készlete egy intelligens antennából és egy berendezésből áll, amely a kormányszerkezet vezérlésére szolgál

GRIM önjáró vegyszerező gépeit és Sukov ekéit ajánlja a Kond-Coop Kft. (X)

A Kond-Coop Kft. csak olyan gépet és eszközt forgalmaz, amivel kapcsolatban közvetlen és kedvező tapasztalatuk van a munkavégzés során, és aminek a megbízható szervizhátterét ki tudják alakítani. Az ezeknek a kívánalmaknak megfelelő Sukov ekék és GRIM önjáró vegyszerező gépek ezért érdemelnek kiemelt figyelmet. Trabach Botond, a cég értékesítési vezetője ismertette meg velünk ezeket részletesen.

A hidrogénhajtás forradalmat hozhat a növénytermesztésben

A JCB az iparban elsőként mutatta be a JCB Fastrac 4220 traktoron alapuló mobil hidrogén-utántöltő berendezését. A brit gépgyártó szerint ezzel az újítással nagymértékben megnövelhető lesz a hidrogénüzemű munka- és mezőgazdasági gépek hatékonysága. A mobil hidrogén-utántöltő berendezés a gépek helyszíni feltöltésének gyors és egyszerű módját hivatott biztosítani. A JCB hidrogén-utántöltője a hidrogént a helyszínen lévő pótkocsiból veszi fel, és a hidrogénnel működő munkagépekhez, például a JCB kotró-rakodójához és a Loadall teleszkópos rakodógépéhez juttatja el. Egyelőre azonban még mind a kotrórakodó, mind pedig a teleszkópos rakodógép prototípus fázisban van.

Japán precízió a magyar gazdaságokban a Kubota-val (X)

A Kubota 7” és 12”-os K-Monitor és a K-Monitor Pro jelentik az első lépést a precíziós gazdálkodás felé. A traktor és a munkaeszköz összes alapvető beállítása folyamatosan nyomon követhető és módosítható a terminál oldalán található gyorskapcsolókkal, vagy az egyszerűen használható érintőképernyőn a K-Monitor Pro esetében. A munkavégzés ezáltal kényelmes, gyors, és hatékony még a leghosszabb munkanapokon is. Mindkét monitor magában foglalja az univerzális terminált, traktorbeállításokat, kamerákat, nyomon követhetőséget, GEOCONTROL és sávverzélési funkciókat.

A GEO-VR változó mennyiség automatikusan beállítja az adott ISOBUS-munkaeszköz kimeneti mennyiségét
A GEO-VR változó mennyiség automatikusan beállítja az adott ISOBUS-munkaeszköz kimeneti mennyiségét

A GEO-SC automatikus szakaszvezérlés gondoskodik az eszközszakaszok automatikus be- és kikapcsolásáról. Segítségével teljesen megszüntethetők a nem kívánt átfedések és a szántóföld határain kívüli műveletek. Az automatikus szakaszvezérlési licenccel az ISOBUS-munkaeszköz önmaga szabályozni tudja a földsávok elejét és végét. Ez időt takarít meg és fokozza a vezetési kényelmet is.

A GEO-VR változó mennyiség automatikusan beállítja az adott ISOBUS-munkaeszköz kimeneti mennyiségét. Így lehetővé válik a vetőmag, a műtrágya és a növényvédő szerek mennyiségének módosítása. A részszakasz-specifikus alkalmazás licencével és a földrajzi hivatkozással ellátott térképpel kombinálva maga a munkaeszköz is szabályozni tudja az alkalmazási mennyiséget. Ez növeli a hektáronkénti hozamot és költséget takarít meg.

Új precíziós vetőgép debütált a párizsi SIMA kiállításon

A német Amazone cég a Centaya 3000 Special modellel bővíti a pneumatikus vetőgépek kínálatát. Ezt a precíziós vetőgépet a párizsi SIMA mezőgazdasági kiállításon mutatták be. Az Amazone a SIMA Innovációs Díj egyik jelöltje a Robotika és beágyazott elektronika kategóriában. A Centaya Special 1000 literes és 1500 literes tartályméretekben kapható, munkaszélessége pedig 3 méter. A pneumatikus ekevasra szerelt precíziós vetőgép felszerelhető az Amazone RoTeC egytárcsás vetőgépével vagy TwinTeC Special dupla tárcsás vetőgépével.

A precíziós vetőgépen a szegmentált szórófej a vetőmagtartály mögött, közvetlenül a vetőcsoroszlyák fölött van felszerelve. Ez biztosítja a vetőmag rövid szállítási idejét. A tartály jóval előrébb helyezkedik el, és optimális súlypontot biztosít a traktorhoz közel. A szórófej a rakodólapon keresztül könnyen elérhető, és így rendszeresen ellenőrizhető. A vezetősor-rendszer beállítása is könnyen elvégezhető, mondja az Amazone.

A tartály alacsony profilja jó áttekintést biztosít a vezetőnek a gépről. A nagyon nagy, 2,30 méter x 0,84 méteres tartály töltőnyílása lehetővé teszi a gyors feltöltést nagy zsákokból, homlokrakodókból és kis zsákokból. A mély tartálycsúcsnak és a meredek tartályfalaknak köszönhetően a vetőmag egyenletesen kerül az adagolórendszerbe. A kialakítás biztosítja, hogy csak kis mennyiségű maradék maradjon a tartályban.

Szigorít az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program pályázataiban

Az elmúlt időszakban kapták kézhez a gazdálkodók a Magyar Államkincstár értesítését, melynek értelmében a Vidékfejlesztési Programok pályázatai esetében megszűnik kifizetési kérelmek esetében a kimentés lehetősége. Az EMVA szerint ez a korábbi jó gyakorlat megszüntetése komoly fejtörést okoz a gazdálkodóknak a jelenlegi gazdasági helyzetben. A lehetőség ugyanis arról szólt, hogy a rendeletben meghatározottak szerint a támogatói okirat kézhezvételétől számító 12 hónapon belüli 10%-os kifizetési kérelem benyújtási határidejét lehetett módosítani.

A Vidékfejlesztési Program pályázataiban el kell számolni a projekt 10%-val a támogatói okirat kézhezvételétől számított 12 hónapon belül, illetve az egész projektet meg kell valósítani a kézhezvételtől számított 24 hónapon belül – Fotó: Magro.hu, CSZS, Jászkarajenő
A Vidékfejlesztési Program pályázataiban el kell számolni a projekt 10%-val a támogatói okirat kézhezvételétől számított 12 hónapon belül, illetve az egész projektet meg kell valósítani a kézhezvételtől számított 24 hónapon belül – Fotó: Magro.hu, CSZS, Jászkarajenő

A szakértők szerint számtalan példa indokolta a bevezetőben leírt változás szükségességét a késedelmes kivitelezéstől a nemzetközi szállítások csúszásán át az egyéb vis maior helyzetekig, ahol a gazdálkodók önhibájukon kívül nem tudtak eleget tenni a 12 hónapos részbeni megvalósítási határidőnek.

Kihirdették az Év Traktora 2023 – Tractor of the Year 2023 – nyerteseit

Az olaszországi Bolognában megrendezett EIMA szakvásáron kihirdették az Év Traktora 2023 (Tractor of the Year 2023) nyerteseit: Fendt, McCormick, New Holland és JCB traktorok lettek a kategóriagyőztesek. Érdemes kicsit közelebbről is megnézni az erőgépek tulajdonságait és tudását. A legnagyobb csúcs, hogy a Fendt 728 Vario lett az év traktora a verseny főkategória-győzteseként. Összefoglaltuk a négyest.  A 2023-as Év Traktora verseny főkategória-győztese a Fendt 728 Vario lett. A gyönyörű erőgép főbb jellemzői között érdemes megemlíteni a vadonatúj, 6 hengeres, 7,5 literes AGCO-Power motort, amely csaknem 283 lóerőt ad le. A motor mellett számos új funkció is elérhető a traktorban.

Az év traktora lett a Fendt 728 Vario

A magyar traktoreladásokban a John Deere után a New Holland és a Solis volt a sorrend 2022 októberében

A magyar gazdák 35,2 százalékkal több traktort vettek 2022 októberében, mint egy évvel korábban, 2020 tizedik hónapjához képest pedig 37,4 százalékkal több traktor talált gazdára most. A legkelendőbb traktormárka októberben a John Deere volt, amelyből pontosan 100-at adtak el a hónapban, a második helyen pedig a New Holland végzett, amelyből 45 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Solis, a negyedik a Massey Ferguson, az ötödik pedig a CLAAS volt az év tizedik hónapjában.

2022 októberében az öt legnépszerűbb traktormárka Magyarországon a John Deere, a New Holland, a Solis, a Massey Ferguson és a CLAAS voltak. John Deere-ből 100-at adtak el októberben, ami 42-vel több, mint egy évvel korábban, míg New Holland-ból 45 darab, 15-tel több talált gazdára. Solis-ból 13-mal többet, 26 darabot vásároltak most a gazdák, Massey Ferguson-ból 21-et, 15-tel többet, CLAAS-ból pedig 17-et, 3-mal kevesebb traktort értékesítettek 2022 októberében, mint 2021 azonos időszakában. Az eladási lista első tíz helyén többek között olyan márkák szerepelnek még, mint a Case, a Fendt és a Steyr.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Ellentételezést kapnak a gazdálkodók Megjelent az egységes területalapú támogatás összegéhez kötött támogatáscsökkentés gazdálkodókra gyakorolt hatásainak ellentételezéséről szóló kormány...
Ismét a világ első száz legjobb márkája között a J... Idén is nyilvánosságra hozták a Best Global Brands nevű listát, amely minden évben a világ legjobb márkáit teszi rangsorba. A John Deere a tavalyihoz ...
Sűrű hetet zártunk az agrár expon kívül is! Hol van mélyponton a betakarított búza mennyisége; milyen növények termesztésébe érdemes belefogni; miért jó nekünk, hogy Aujeszky-betegségtől mentes ...
Hatalmas és bivalyerős! A Massey Ferguson valaha épített legerősebb és legnagyobb erőgépe az MF 8700-as. A típusból 5 szériát dobtak piacra, melyek 270-400 LE teljesítmény kö...
John Deere 6125 M – egyértelműen előnyös A 6M sorozatú traktorokat úgy tervezte a John Deere, hogy előnyök sokaságát nyújtsa a gazdák számára a szántóföldeken és az addig vezető úton is. A me...