Az idegrendszerre káros chipset hívtak vissza – vásárolt belőle?

A Rossmann termékszennyezettség miatt visszahívja a 125 gramm kiszerelésű enerBiO Tortilla Chips tengeri só, illetve enerBiO Tortilla Chips paprika elnevezésű termékeket. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy a terméket ne fogyasszák el.

Tropánalkaloid-szennyezettség miatt a Rossmann Magyarország Kft. visszahívja a 125 gramm kiszerelésű, enerBiO Tortilla Chips tengeri só, illetve enerBiO Tortilla Chips paprika elnevezésű termékeket – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Mint olvasható, a rendelkezés valamennyi minőségmegőrzési idejű és tételszámú termékre vonatkozik, ezért a Nébih azt kéri a vásárlóktól, hogy az érintett chipseket semmiképpen ne fogyasszák el.

A visszahívott enerBiO Tortilla Chipsek a Rossmann üzletekbe vihetők vissza.

A tájékoztatóból megtudtuk, hogy a tropán alkaloidok – többek között – a nadragulya, beléndek, csattanó maszlag, illetve a kokacserje toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növény minden részében megtalálhatóak, így a magban is. Eddig több mint 200 tropán alkaloidot azonosítottak különböző növényekben. Közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Atropin és szkopolamin határértéket jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos (kölest, cirkot és hajdinát és ezekből származó termékeket tartalmazó, feldolgozott gabonaalapú) élelmiszerekre állapítottak meg (1 μg/kg).

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Újabb magyar innováció az élelmiszerbiztonság növe... Minden gazda számára fontos, hogy a mezőgazdaságban olyan termékeket használhasson, amiknek a valódisága garantált. Az AGRO.bio Hungary Kft. március k...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...