Az FMC-Agro hatékony választ kínál a gabonafélék minden gyomkihívására

Az FMC-Agro szokásos növényvédelmi konferenciája, az Életre kelt(ő) védelem cím alatt futó rendezvény, idén a pandémia miatt az online térbe kényszerült és webkonferencia formájában, zárt körben került megrendezésre. Ennek ellenére a több mint 400 résztvevőnek idén sem lehetett hiányérzete, mert mindenki rendkívül hasznos szakmai információkkal lett gazdagabb.

A rendezvényt Fazekas Károly kereskedelmi igazgató nyitotta meg, majd Kovács Gyula ügyvezető tartotta meg a rövid bevezetőjét. A kerekasztal-beszélgetések során a gazdálkodók a vállalat területi szaktanácsadóitól és régióvezetőitől kaphattak válaszokat a gabonafélék és olajos növények növényvédelmének legaktuálisabb kérdéseire.

Kovács Gyula az FMC-Agro ügyvezetője tartotta a bevezetőt

Az esemény első részében elhangzott, hogy az FMC-Agro Hungary Kft. portfóliója megalakulása óta folyamatosan módosul, egyrészt a 3 évvel ezelőtti DuPont rovarölő szer és kalászos gyomirtó szer portfóliójának globális felvásárlása, másrészt a hatósági szabályozások szigorodása miatt. Legutóbb a glifozát gyártásáról saját elhatározásukból mondtak le, és 2021-re letisztult a portfóliójuk.

A tavalyi rendkívül jó kukoricatermés és a magas világpiaci árak valószínűleg sok termelőt a kukorica vetésére sarkallnak majd tavasszal. Nekik ajánlják, hogy a termésmaximalizálás érdekében gyomszabályozásra a Diniro® Gold csomagot használják, ami egyesíti magában az alapgyomirtás tartamhatását a posztemergens gyomirtás erejével, így az arany középutat jelenti. Egy menetben való alkalmazhatóságának és a széles hatásspektrumának köszönhetően költséghatékonyan kijuttatható.

Diniro® Gold használatával tiszta a kukoricaállomány (Hajdúnánás 2020. 06. 09.)

A kukorica termésmaximalizálását viszont nemcsak a gyomok, hanem a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke is komolyan veszélyezteti. Az időbeli beavatkozáshoz nyújt segítséget az Evalio® AgroSystems, egy olyan kártevő-nyomonkövető hálózat, mely segítségével megfigyelhető a rovarpopulációk alakulása és dinamikája a növényvédelmi szezon során.

És ha már felismertük a rovarveszélyt, már csak azt kell eldönteni, hogyan és mivel védekezzünk ellenük. A jelenleg takarmánykukoricában engedélyezett kukoricamoly elleni készítmények száma fokozatosan csökken. Hatékony megoldást jelent a Coragen® 20 SC, amelynek tojás- és lárvaölő hatása van és tartamhatással is rendelkezik.

Ám vannak az országnak olyan területei is, ahol az időjárási- és/vagy a talajviszonyok nem teszik lehetővé a kukorica eredményes termesztését. Az ilyen területeken gazdálkodók figyelmét érdemes a cirok felé terelni, mivel szárazságtűrő kultúra és bizonyos esetekben már a kukoricáénál is nagyobb profitot érhetünk el vele. A gyomirtására viszont gondot kell fordítani, mivel kifejezetten herbicidérzékeny növény, ám a termésbiztonsága gyomirtás nélkül nem garantálható. Jó hír, hogy létezik olyan készítmény, ami antidótumos csávázószeres kezelés nélkül is használható egy- és kétszikűek ellen pre- és posztemergensen is. Ez a Successor® TX, melynek cirok kiskultúrában való kiterjesztési engedélyeztetése folyamatban van.

Nagy széltippannal erősen fertőzött területen is tiszta búzaállomány az őszi Battle® Dealta kezelés eredményeképpen (Győr, 2020. 06. 18.)

A kukorica és a cirok mellett a kalászosok gyomirtási kérdései is szóba kerültek. Megtudhattuk, hogy az őszi gyomirtás is egyre fontosabbá válik az egyszikű gyomok térhódítása miatt. Ráadásul a telek egyre enyhébbek, a gyomborítottság egyre jelentősebb tavaszra, amit érdemes elkerülni. A problémák megelőzésére használhatjuk már ősszel a Battle® Delta gyomirtó szert. Alkalmazásával a gyomok egy része ki sem kell, illetve, ami igen, az gyorsabban elpusztul. A kora tavaszi gyomirtásra az Aurora® 40 WG vagy az Aurora® Gold csomag ajánlott, ami az Aurora® 40 WG és a Granstar® Super 50 SX® kombinációja.

A gazdálkodók zöme viszont a bokrosodás után végzi a gyomirtást, amikor már a gombabetegségek és rovarok is megjelennek és mindezek ellen akár egymenetben védekezhetnek. Erre az FMC-Agro számos kalászos technológiai csomagja közül a gyomviszonyok függvényében a Granstar® Super Rapid + Riza Pack vagy a Granstar® SuperStar Rapid + Riza Pack kombináció ajánlott, de 2021-től bekerült a választható csomagkínálatba az Omnera® gyomirtó szer is. A kalászos és repce gombabetegségek ellen is javasolt, akár egy menetben is kijuttatható Azaka® Top Pack gombaölő szer csomag két kiemelkedő hatóanyagot tartalmaz, melyek széles hatásspektrummal és az axoxistrobin jól ismert élettani hatásával is segítik a gazdálkodókat a védekezésben és hatékony gabonatermesztésben.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...