Az év traktorát a Ferrari tervezte

Ahogyan már hosszú évek óta, úgy az idén is megválasztották az Év traktora 2017, az Év farmmindenes 2017, az Év speciáltraktora 2017 és az Év aranydizájn traktora 2017 győztesét. A nyertesek között a jól ismert nagy gyártók mellett meglepetésre egy kisebb márka is felbukkant.

A fő verseny, az Év traktora 2017 kategória győztese a Case IH Optum 300 CVX traktor lett. A gépről tudni kell, hogy amerikai tervezők munkájának köszönhetően jött létre, külső dizájnjáért pedig a Ferrari formatervezői felelősek. Motorja egy energiatakarékos, 6,7 literes, II. generációs Common Rail dízel, amely 271 lóerő leadására képes. A motor érdekessége, hogy külön vezérelhető eVGT turbófeltöltő és szabályozható Visitronic Fan hűtőventilátor található rajta.

Szép és erős - az Év traktora díj győztese a Case IH Optum 300 CVX
Szép és erős – az Év traktora díj győztese a Case IH Optum 300 CVX (Fotó: flickr.com)

 

Ahogyan a modern gépekhez illik, a Case IH Optum 300 CVX is fokozat nélküli sebességváltóval készült. Fékszerkezete ABS blokkolásgátlót és ABSI kanyarodáskor aktivizálódó fékstabilizátort is tartalmaz. Vezetőfülkéje tágas, kényelmes, kormány helyett pedig joystickos vezérlés kapott helyet a műszerfalon.

A New Holland gyártó is feliratkozott a győztesek közé, mégpedig a T 5.120 típusú traktorával, amely az „Év farmminedenes traktora 2017” címet nyerte el. Egy igen sokoldalúan felhasználható gépről van szó, amely családi gazdaságok mindenes gépe lehet, de nagyobb farmok kiszolgáló egységének is kiválóan alkalmasnak bizonyulhat. A motorháztető alatt egy 117 lóerős, négyhengeres, FPT F5C típusú CRD motor duruzsol. Sebességváltója ugyan nem a legmodernebb technológiát képviseli, de a kuplungolás nélkül használható semi-powershift rendszer is szépen teszi a dolgát.

Vezetőfülkéje kényelmes, opcionálisan választható rugózós és nem rugózós kivitelben is. Egykaros vezérléssel rendelkezik, külön kérésre akár automatikus kormányzást lehetővé tevő rendszer is kerülhet a gépbe.

A környezettudatosság és a vezető egészségét szem előtt tartva létrehozott TONY 9800 SR traktor nyerte el az „Év speciáltraktora 2017” címet. A 87 lóerő leadására képes, turbóval szerelt Yanmar gyártmányú motor füstgázkezelő rendszere megfelel az USEPA Tier 4 interim/EU Stage IIIB követelményeknek. A vezetőfülke is különleges a gépen, ugyanis a vezető egészségének védelméről a dupla aktív szűrős fülke gondoskodik.

Még a vezető egészségét is szem előtt tartva tervezték meg a Tony 9800 SR gépet (Fotó: silentag.ch)
Még a vezető egészségét is szem előtt tartva tervezték meg a Tony 9800 SR gépet (Fotó: silentag.ch)

 

Sebességváltója fokozatnélküli, a legmodernebb technológiáknak megfelelő. Különlegessége, hogy háromféle – Drive, Eco Steep és Automotive – kapcsolási rendszerben üzemeltethető. A traktor JPM+ multifunkciós joystickkal vezérelhető. Elektronikus rendszer a CanBus-ra, az ITAC belső és a DiTAC külső kommunikációra épül.

Végezetül érkezzen a legszebbnek választott erőgép, amely az „Év aranydizájn traktora 2017” díjat söpörte be. Ez pedig nem más, mint a Deutz-Fahr 6215 RCshift traktor. A gép egyéb kategóriákban is megállta volna a helyét tulajdonságaiból adódóan, többek között rendkívül erős, 226 lóerős motorjának köszönhetően.

A motor EGR+SCR+DPF füstgázkezelő rendszere, megfelel az USEPA Tier4 final/EU Stage IV. levegőtisztasági előírásoknak. A vezetőfülke is különleges, ugyanis a MaxiVision 2 fülke és a traktor mellső tengelyének rugózása is szabályozható.

A traktor tetszetős formájával, a motorház és vezetőfülke összehangolt vonalvezetésével, a jó pozícionált LED megvilágító lámpákkal megragadja a szemrevételezőt.

Gratulálunk a győzteseknek és érdeklődve várjuk a jövő évi versenykiírást!

Forrás: tractoroftheyear.org

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Traktort nem vesz az ember naponta – 1 éves a láto... 2 éve, november 14-én tették le az alapkövét, idén pedig már 1 éves születésnapját ünnepelte a Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a láto...
A mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzete Magy... Az utóbbi években folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos beruházások, amelyek 2013-ra meghaladták a 105 milliá...
Az év traktora 2015-ben… 13 év után újra Case IH típusú traktor hozta el az első helyet az Év traktora szavazáson. Az 1998 óta megrendezett versenyen idén is 23 ország szakújs...
Eladhatja egyes gépértékesítési központjait az IKR... A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrofert-csoport egyes tagjai - az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypus...