Az év, amikor minden az aszúsodást segítette

Jól jött az aszúsodás a tokaji borvidék termelőinek, ezzel pedig az egyik legkiemelkedőbb minőségű évjárat lehet a 2017-es a Tokaj-hegyaljai borvidéken. Az utóbbi évek aszútermelése nem volt kiemelkedő, de az idei év kiváló minősége és a tavalyinál nagyobb mennyisége jót tesz a szőlőgazdáknak Hegyalján.

A tokaji borvidék 2017-ben remek aszúszemeket termett

Körülbelül 300 ezer mázsányi szőlő érkezett be az idén a borvidék pincéibe – tájékoztatta a Világgazdaságot Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke. A Dereszla Pincészetet is vezető szakember szerint ez átlagos mennyiségnek számít, de minőségben a 2017-es az egyik legjobb tokaji évjárat lehet. A szőlő a megszokottnál két héttel korábban virágzott. A korai fajták és a borvidéken egyre hangsúlyosabb szerepet kapó pezsgő alapanyagának szüretét pedig augusztus végén, az átlagosnál egy héttel korábban kezdhették el.

Kiemelkedő aszúszezont zárt idén a tokaji borvidék - Fotó: Pixabay, Vladimír Ješko
Kiemelkedő aszúszezont zárt idén a tokaji borvidék – Fotó: Pixabay, Vladimír Ješko

Ezután egy napos, száraz szep­tember következett. Ez lehetőséget adott arra, hogy a korai fajták, illetve a száraz hárslevelű szüretének döntő része megtörténhessen.

Majd, ahogyan a nagykönyvben meg van írva, szeptember második felében volt egy háromnapos csapadékos időjárás, ami elindította az utóbbi évek legintenzívebb aszúsodását – mondta Kalocsai László.

A pincészetek döntésétől függően aszú, késői szüretelésű vagy szamorodni alapja került a pincékbe.

A borvidéki tanács alelnöke szerint ez az évjárat abban is különleges, hogy a teljes szortimentet végig lehetett szüretelni. A pezsgőalapanyagok ugyanolyan kiváló minőségűek lettek, mint például az aszúszemek – ez pedig nagyon ritkán történik meg.

Annak ellenére, hogy hosszabb távra visszanézve a leszüretelt aszúszemek mennyisége átlagosnak tekinthető, az aszúsodás nagyon jól jött a borvidéknek. Az aszúkészletek ugyanis kezdtek csökkenni. A 2010-es évjárattól kezdve ugyanis a borvidék aszúszegény éveket élt meg: csupán 2013-ban és tavaly volt egy közepesnek mondható aszútermés.

A felvásárlási árakból az is látszik, hogy az aszú megőrizte eddigi értékét.

Az első osztályú szemekért kilogrammonként 2500 forintot fizettek a pincészetek, amivel a világ egyik, ha nem a legdrágább szőlője a tokaji aszúszem – mondta Kalocsai László. Erre volt is kereslet, mert a teljes mennyiséget felvásárolták. A másodosztályú aszú ára 2000 forint volt, az átlagár nagyjából 2300 forint körül alakult.

Ugyanakkor a szőlőnél egy nem kívánatos, kettős árrendszer alakult ki. A borvidéki tanács adatai szerint volt egy kilogrammonként 140 forint körüli árkategória. Ezt általában a nagyobb pincészetek adták a szőlőért, beleértve a borvidék legnagyobb felvásárlójának számító, állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt.-t. Náluk  még ezt is kicsivel meghaladta az átlagár. Továbbá kialakult egy 80-90 forintos szint is. Ez elsősorban a nem borvidéki, de tokaj-hegyaljai telephelyű felvásárlók által beállított ár volt. Célunk, hogy ez a kettős árrendszer megszűnjön, és egységesen a magasabb árkategória érvényesüljön – mondta a borvidéki tanács alelnöke.

Kivételes évjárat a 2017-es a Hegyalján

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának várakozásai szerint a tavalyi 2,8 millió hektoliteres bortermésnél az idén 5-10 százalékkal több bor készülhet. Az időjárás a regionálisan nagy károkat okozó jégkároktól eltekintve kegyes volt: a leszüretelt szőlő cukorfoka és savtartalma is kedvező, így az összes borvidéken kiváló bor kerülhet a pincékbe.

Korábban itt foglaltuk össze, hogy lehet-e egy holland bor olyan jó, mint a tokaji?

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Irsai Olivér rövidesen hordóba költözik Tegnap már szedték az Irsai Olivért a soltvadkerti határban. Font Gábor borász azt mondta, hogy a családi ültetvényein már ideje volt elkezdeni az i...
Elkezdődött a szüret a Soproni Borvidéken Tavalyhoz képest egy nappal korábban, hétfőn elkezdődött a szüret a Soproni Borvidéken. A Fertő parti Ranisch-dűlőn egy hektáron 95 mázsa Irsai Olivér...
Népszerű szőlőfajták és tulajdonságaik Hazánkban a szőlészetnek és vele együtt a borászatnak is rendkívül nagy hagyománya van. Következzen néhány közismert szőlőfajta szubjektív válogatásun...
Valami bűzlik a tokaji szőlőfelvásárlás körül... Nagy, és nem várt izgalmakat hozott az idei tokaji szőlőfelvásárlás a legendás Zempléni borvidék kistermelőinek. Állításuk szerint nyomott árak, és ké...
Lehet-e egy holland bor olyan jó, mint a tokaji? Egy holland borvidék ugyanolyan védett európai uniós minősítést kapott, mint a tokaji. Hollandiában kiváló söröket főznek, és remek sajtokat érlelnek ...
A tokaji aszú bevenni készül az Egyesült Államokat... Elindult ″Az aszú éve″ kampány az Egyesült Államokban, ahol a magyar borokat, elsősorban az aszúféléket népszerűsítik majd. A kampány célja, hogy felh...