Az élelmiszer-pazarlás a fő téma Budapesten

Az élelmiszerek és a mezőgazdasági alapanyagok pazarlása évek óta téma. Főleg azért, mert a népesség növekedése miatt egyre nehezebb ellátni az emberiséget élelmiszerrel. Ilyenkor nem megengedhető a pazarlás, erről tanulnak most Budapesten grúz szakemberek.

Hazánkba látogatott egy 1 hetes tanulmányi út keretében egy grúz delegáció. Az utazás egyik programja, hogy FAO szakértőktől szerezhettek közvetlen ismereteket a szervezet munkájáról, különös tekintettel az élelmiszerpazarlásra.

Világszerte problémákat okoz a pazarlás
Világszerte problémákat okoz a pazarlás

 

A grúz csoport egy előadás során már kapott némi információt az élelmiszerpazarlás témakörével kapcsolatban. E szerint az élelmiszerpazarlás és –veszteség az élelmiszer-ellátási lánc egészén keletkezik, hangzott el az utóbbi kapcsán. Tovább rontják a helyzetet a magas jövedelmű térségekben a fogyasztás szintjén az olyan faktorok, mint az élelmiszer kinézetére vonatkozó elvárások és az önkényesen megállapított lejárati dátumok.

Az sem jelent jót, hogy minden erőforrás, melyet az el nem fogyasztott élelmiszer előállításához használtak, pocsékba megy. Ez tovább rontja a talaj- és vízkészletek állapotát, hozzájárulva a globális felmelegedéshez és a klímaváltozáshoz. A legnagyobb veszteség egyébként  a termelés és a betakarítás utáni fázisban keletkezik, azt követi a fogyasztás.

Az utóbbi információkra a grúzok magukra ismertek, ugyanis Grúziában is a betakarítás utáni és a feldolgozást is magába foglaló szakaszban lenne leginkább szükség változásra. A probléma persze nem csak Grúziára jellemző, az egész Világon rémesen nagy a pazarlás mértéke és ez komoly problémákat fog okozni a jövőben.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Lopott sertéshús Máriakálnokon A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság beosztottjai szerdán hajnalban Máriakálnok belterületén ellenőriztek egy tehergépkocsit. A megállított tehergépko...
Mélyponton az élelmiszerárak A FAO havi élelmiszer árindexe szerint augusztusban újra csökkentek az árak, így folytatódott az elmúlt 5 hónap folyamatos csökkenési tendenciája. 201...
Növényvédőszerek veszélyeiről gyermekeknek! A gyerekek szervezete sokkal érzékenyebb a rovarirtó szerekre, mint a felnőtteké. Akut mérgezés vagy más betegségek is kialakulhatnak a vegyszerrel va...
Tovább csökkennek az élelmiszerárak – 6 éves mélyp... Májusban is csökkentek az élelmiszerárak, így 6 éves mélypontra kerültek. A csökkenés okai ezúttal az optimista gabonaterméssel kapcsolatos előrejelzé...
Új útmutató a gyerekmunka megelőzése érdekében... Az Élelmezésügyi Mezőgazdasági Világszervezet útmutatója megfelelő eszközöket ad a szakemberek, törvényhozók és civil szervezetek kezébe. Ennek segíts...
Na, de mi az, hogy klímabarát gazdálkodás? A klímabarát mezőgazdaság lehet az egyetlen út, amire rá kell lépnünk, hogy elláthassuk a bolygónkat. Ugyanis ahogy eddig gazdálkodtunk, többé már nem...