Az élelmiszerek és a mezőgazdasági alapanyagok pazarlása évek óta téma. Főleg azért, mert a népesség növekedése miatt egyre nehezebb ellátni az emberiséget élelmiszerrel. Ilyenkor nem megengedhető a pazarlás, erről tanulnak most Budapesten grúz szakemberek.
Hazánkba látogatott egy 1 hetes tanulmányi út keretében egy grúz delegáció. Az utazás egyik programja, hogy FAO szakértőktől szerezhettek közvetlen ismereteket a szervezet munkájáról, különös tekintettel az élelmiszerpazarlásra.
A grúz csoport egy előadás során már kapott némi információt az élelmiszerpazarlás témakörével kapcsolatban. E szerint az élelmiszerpazarlás és –veszteség az élelmiszer-ellátási lánc egészén keletkezik, hangzott el az utóbbi kapcsán. Tovább rontják a helyzetet a magas jövedelmű térségekben a fogyasztás szintjén az olyan faktorok, mint az élelmiszer kinézetére vonatkozó elvárások és az önkényesen megállapított lejárati dátumok.
Az sem jelent jót, hogy minden erőforrás, melyet az el nem fogyasztott élelmiszer előállításához használtak, pocsékba megy. Ez tovább rontja a talaj- és vízkészletek állapotát, hozzájárulva a globális felmelegedéshez és a klímaváltozáshoz. A legnagyobb veszteség egyébként a termelés és a betakarítás utáni fázisban keletkezik, azt követi a fogyasztás.
Az utóbbi információkra a grúzok magukra ismertek, ugyanis Grúziában is a betakarítás utáni és a feldolgozást is magába foglaló szakaszban lenne leginkább szükség változásra. A probléma persze nem csak Grúziára jellemző, az egész Világon rémesen nagy a pazarlás mértéke és ez komoly problémákat fog okozni a jövőben.