Az egyedi igényekre szabott gyártótevékenység a Metalwolf Kft. piaci sikerének titka

Egy, a nyugat-európai multik által uralt versenyben, jó ár-érték arányú, tartós eszközeivel a Metalwolf Kft. biztos pontot jelent a mezőgazdasági eszközök hazai piacán. Rugalmas, az egyedi gazdaigényekre szabott gyártótevékenységükkel sok visszatérő vásárlót szereztek az elmúlt 30 év során. Farkas László ügyvezetővel, a Magro.hu munkatársa beszélgetett.

Hogyan kezdődött a cég története?

Egy TSZ segédüzemágában acélszerkezeteket, épületvázszerkezeteket, transzformátor vasszerkezeteket gyártottunk, illetve gépek javításával foglalkoztunk. Ennek 1989 végén már én voltam a vezetője. Kényszerpályára kerültünk, mert a TSZ ezt a segédüzemágat meg kívánta szüntetni, ezért 1991-ben egy tulajdonostárssal elindítottuk a vállalkozást. Maga a cég neve egyébként a fémekkel való munkára utal és a családnevem angol fordításából ered.

Farkas László a Metalwolf Kft. ügyvezetője

Mik voltak ennek a 30 évnek a legfontosabb, kiemelendő szakaszai?

1991-ben 12 fővel indultunk el. Tevékenységként maradt az acélszerkezetgyártás, de egy fontos elemmel bővült. A rendszerváltás idején ugyanis a gazdák megkapták a földjeiket a TSZ-ből, és sokféle eszközre volt szükségük az átvett traktorokhoz. Már abban az időben megfogalmazódott a gondolat, hogy erre reagálni lehetne, de igazán akkor érlelődött meg, amikor 1993-ban Hollandiában jártunk. Ott láttunk egy családi vállalkozást, amelyben egy apa és a lánya traktorok javításával és kereskedelmével foglalkozott. Ennek hatására mi is nyitottunk a mezőgépek felé. Egy burgonyaszedővel kezdtük, majd nagyobb eszközökkel, függesztett tárcsákkal is próbálkoztunk. Ezeket könnyű volt legyártani, mert nem volt nagy eszközigényük. A nagyobb darabokat még targoncával mozgattuk. A műhelyt akkoriban a TSZ-től béreltük.

1994-ben a család kivásárolta a társtulajdonost és családi vállalkozásként folytattuk tovább.

1996-ban megvásároltuk a műhelyt és bátor fejlesztésbe kezdtünk, hőszigetelt paneleket és nyílászárókat cseréltünk, 2002-ben pedig már egy festőfülkét is telepítettünk a gépek festéséhez.

A Metalwolf Kft. telephelye

Ekkor fiam, Farkas Csaba is bekapcsolódott a tervezésbe, aki már számítógépen dolgozott, ami felgyorsította a munkafolyamatot, így sokkal gyorsabb és jelentősebb fejlődést értünk el.

Nagy lépés volt, amikor 2010-ben 2 darab egytonnás darut szereltettünk fel, ami megkönnyítette a munkánkat. Innentől már nagyobb eszközök gyártásába is bele mertünk vágni. Ilyenek voltak a vontatott gépek, a tárcsák, a kombinátorok, illetve a magágykészítők.

2010 után az üzem is bővült, mert a korábbi kicsinek bizonyult. A szomszédos telket sikerült megvásárolnunk és 2019-ben elkészült egy új, 1000 m2-es csarnokunk, amibe 4 és 5 tonnás daruk kerültek, kialakítottunk egy új festőfülkét egy szemcseszóró berendezéssel, illetve vásároltunk egy CNC esztergagépet is. Felépültek az új irodák, modern ügyféltérrel. Nagy fejlődésen mentünk tehát keresztül.

Mi jellemzi a jelenlegi magyar mezőgazdasági eszközpiacot?

Mivel a vevőink 30-40%-a visszatérő, így rajtuk keresztül jól ismerjük a piacot. Az 5-10 hektáros gazdák száma fokozatosan csökken, a nagyobb területen gazdálkodók viszont nagyobb erőgépeket és hozzájuk tartozó egyre nagyobb talajművelő eszközöket igényelnek. Ezen túl jelenleg zajló markáns változás a forgatás nélküli talajművelés elterjedése. A hazai gazdák mintegy fele már elfogadja az új trendet.

2019-ben elkészült az új, 1000 m2-es csarnok

Melyek a Metalwolf portfóliójának legfontosabb elemei?

Minden szezonnak megvannak a maga gépei. A tavaszi időszakra a magágykészítő kombinátorokból elég széles a választékunk. 2,2-től 8,4 méteres művelési szélességig gyártjuk ezeket, függesztett és félig függesztett változatban, de kínálunk ásóboronákat, hengereket, Cambridge hengereket is. Új termék lesz majd a csillaghenger.

A tárcsák közül kiemelném a függesztett, illetve a félig függesztett, vontatott tárcsáinkat. Ezeket régebben pálcás rögtörővel szereltük fel, 5-6 éve pedig már ékgyűrűs rögtörő hengerrel is készítjük. Utóbbi sokkal hatékonyabb, így sokkal jobb eszköznek bizonyult. De nemcsak a tárcsáinkon, hanem a szántóföldi kultivátorainkon és egyre több eszközünkön is megtalálható. a talajnedvesség megőrzése érdekében. Figyelembe vesszük a gazdák igényeit, így aki fogasra kér ilyet, annak is elkészítjük. A műszakilag megvalósítható egyedi igényeket minőségi, tartós eszközök legyártásával igyekszünk kielégíteni.

A Metalwolf Kft. függesztett, illetve a félig függesztett, vontatott tárcsákat is gyárt

A cég ismert az egyedi igényekre történő gyors reagálásáról. Hogyan kell ezt elképzelni a gyakorlatban?

A nem túl bonyolult igényekre 1-2 hónap alatt tudunk reagálni, a komplexebb megoldások megtervezése és legyártása akár fél év is lehet. Műszaki tartalom és minőség tekintetében a jó ár-érték arány nyújtása a célunk. Spanyol tárcsalapokat használunk, a rugóskapák németek, a kopó alkatrészek mindegyike minőségi. Az alapanyagokat a Thyssenkrupptól és a Königfrankstahltól szerezzük be. Nehéz lépést tartani a több évtizede prosperáló nyugati cégekkel, de megteszünk mindent, hogy megfeleljünk a hazai gazdaigényeknek.

További erőssége a cégnek, hogy a megrendelt alkatrészeket másnapra el tudjuk küldeni, ha pedig nincs készleten, legyártjuk 2-3 napon belül. Ha alkatrészt kell pótolni, gyorsan tudunk tehát reagálni. Ha szezonban merül fel a probléma, akkor ez nagyon fontos dolog.

Milyen terveik vannak a közeli jövőre?

A sorközművelő kultivátoraink folyékony- és szilárd műtrágyaszóróval felszereltek, mert látjuk, hogy egyre fontosabb lesz a sorközművelés és a tápanyag-visszapótlás. Ezekkel az eszközökkel ezt meg tudják valósítani. A folyékony műtrágyaszóró esetén bevezetjük a sebességarányos kijuttatást. Ezen a téren is fejlődnünk kell, mert ez ma már elvárás.

A másik újdonság pedig a gyeplazítás lesz, mely tevékenység nálunk még nem igazán elterjedt. A tervek már elkészültek. Az eszköz gyártása hamarosan elkezdődhet és a működését majd a gyakorlatban is be kívánjuk mutatni a gazdáknak.

Illetve szeretnénk elmozdulni a forgatás nélküli talajművelés felé. Jelenleg is vannak szántóföldi kultivátoraink, de bővíteni kívánjuk a portfóliót.

Farkas László lakatosként és gépipari technikusként végzett. Ezt követően egy acélszerkezeteket gyártó segédüzemág vezetője volt egy TSZ-ben, ahol 20-30 munkatársat irányított. Az árukalkulációtól a gyártáselőkészítésig sok mindennel foglalkozott. A Metalwolfban a kezdetektől az ügyvezetői feladatokat látja el, de régebben a kisebb vontatott tárcsákat is ő tervezte. Jelenleg még az anyagbeszerzésben, munkaszervezésben és kapcsolattartásban vállal aktív szerepet.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Készüljön a tavaszi munkákra a Lakkos Kft-vel! Még nem vette meg cambridge hengerét, kukorica vetőgépét vagy permetezőjét? Ne habozzon tovább, kérjen ajánlatot tőlünk! Örömmel ajánljuk figyelmébe ...
METALWOLF. Partner a talajművelésben! Géderlakon járunk, a Metalwolf Kft. székhelyén. A látogatás apropója, hogy a cég ebben az évben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Egy olyan foly...
A gazdák igényére reagálva, már gyűrűshenger is ka... A Metalwolf Kft. egy magyar tulajdonú gépgyártó cég, amely az ország közepén, a Duna partján, Géderlakon működik. Már több mint 30 éve elkötelezettek...
Bemutatkozik a Metalwolf ékgyűrűs középmélylazítój... A Metalwolf Kft. 30 éve gyárt talajművelő gépeket az ország közepén, Géderlakon. Kínálatukban a magágykészítéshez kombinátorokat, ásóboronákat, valam...
Cambridge-hengert a Metalwolf kínálatából A Metalwolf Kft. termékei közül a Cambridge-hengert tavasszal a búza bokro-sítására javasolt használni a fagyok után. A hengerek egyik fő feladata, h...