A brit brokkolifehérje-specialista, az upp mesterséges intelligenciára épülő betakarítási automatizálási technológiát és a mellékfolyamatok újrahasznosítását ötvözi a fenntartható és tápláló brokkolifehérje előállítása érdekében. Az upp betakarító berendezése 3D kamerákat és gépi tanulást használ a betakarításra kész brokkolifejek azonosítására. Még akkor is, ha azokat részben eltakarják a levelek.
Az azonosítás után egy szabadalmaztatott, traktorral vontatott eszköz levágja és egy pótkocsira emeli az egész növényt. Itt választják le a fejeket a levelekről és a szárakról.
Az upp azt állítja, hogy a betakarítás automatizálása hét idénymunkást helyettesít, és éjszaka is képes dolgozni, így megakadályozza a pazarlást, és növeli a terméshozamot.
Brokkolifehérje
Miután a brokkolifejeket betakarították és a piacra szállították, az upp a brokkoli növény azon 80%-ára összpontosít, amely egyébként kárba veszne. Ezt a 80%-ot hagyják meg az „uppcycling” fehérjék és összetevők előállítására.
Az upp betakarítási automatizálási és újrahasznosítási technológiáinak támogatására az Elbow Beach Capital 500 ezer font értékű befektetést jelentett be a shropshire-i székhelyű brokkolifehérje-specialista vállalatba.
A szántóföldről fehérjévé történő átalakítás kísérleti projektjei
A finanszírozást az upp betakarítási és uppcycling technológiájának kísérleti tesztelésére fordítják idén, és a vállalat célja, hogy 2024 végéig három, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Kaliforniában megvalósuló szántóföldről fehérjévé váló kísérleti projektet készítsen elő. Az upp brokkolifehérjéjének első kereskedelmi termelése várhatóan 2024 végén kezdődik.
Az upp szerint a globális növényi fehérjepiac jelenleg több mint 30 milliárd fontot ér. 2030-ra várhatóan meghaladja a 130 milliárd fontot. Az upp becslése szerint, ha a benne rejlő potenciált kiaknázzák, csak a brokkoli alapú fehérjepiac 2030-ra több mint 35 milliárd fontot érhet. 2024-ben az upp célja, hogy 2027-re az első bevételek több mint 50 millió fontra nőjenek a három kísérleti piacon.