Az automatizálás és az upcycling a brokkolifehérje termelésének kulcsa

A brit brokkolifehérje-specialista, az upp mesterséges intelligenciára épülő betakarítási automatizálási technológiát és a mellékfolyamatok újrahasznosítását ötvözi a fenntartható és tápláló brokkolifehérje előállítása érdekében. Az upp betakarító berendezése 3D kamerákat és gépi tanulást használ a betakarításra kész brokkolifejek azonosítására. Még akkor is, ha azokat részben eltakarják a levelek.

Az azonosítás után egy szabadalmaztatott, traktorral vontatott eszköz levágja és egy pótkocsira emeli az egész növényt. Itt választják le a fejeket a levelekről és a szárakról.

Miután a brokkolifejeket betakarították és a piacra szállították, az upp a brokkoli növény azon 80%-ára összpontosít, amely egyébként kárba veszne
Miután a brokkolifejeket betakarították és a piacra szállították, az upp a brokkoli növény azon 80%-ára összpontosít, amely egyébként kárba veszne (Fotó: Pixabay)

Az upp azt állítja, hogy a betakarítás automatizálása hét idénymunkást helyettesít, és éjszaka is képes dolgozni, így megakadályozza a pazarlást, és növeli a terméshozamot.

Brokkolifehérje

Miután a brokkolifejeket betakarították és a piacra szállították, az upp a brokkoli növény azon 80%-ára összpontosít, amely egyébként kárba veszne. Ezt a 80%-ot hagyják meg az „uppcycling” fehérjék és összetevők előállítására.

Az upp betakarítási automatizálási és újrahasznosítási technológiáinak támogatására az Elbow Beach Capital 500 ezer font értékű befektetést jelentett be a shropshire-i székhelyű brokkolifehérje-specialista vállalatba.

A szántóföldről fehérjévé történő átalakítás kísérleti projektjei

A finanszírozást az upp betakarítási és uppcycling technológiájának kísérleti tesztelésére fordítják idén, és a vállalat célja, hogy 2024 végéig három, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Kaliforniában megvalósuló szántóföldről fehérjévé váló kísérleti projektet készítsen elő. Az upp brokkolifehérjéjének első kereskedelmi termelése várhatóan 2024 végén kezdődik.

Az upp szerint a globális növényi fehérjepiac jelenleg több mint 30 milliárd fontot ér. 2030-ra várhatóan meghaladja a 130 milliárd fontot. Az upp becslése szerint, ha a benne rejlő potenciált kiaknázzák, csak a brokkoli alapú fehérjepiac 2030-ra több mint 35 milliárd fontot érhet. 2024-ben az upp célja, hogy 2027-re az első bevételek több mint 50 millió fontra nőjenek a három kísérleti piacon.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...