A rovatot támogatja a talajbaktériumok szakértője, az AGRO.bio Hungary Kft.

Az aszály kezelése hosszú távú folyamat, kezdje el már ma

Az aszálykezelés témája időről-időre felmerül, de jellemzően csak akkor, amikor jelentősebb aszály van valahol az országban, pedig a probléma megoldása hosszú távú megközelítést kíván. Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai igazgatója szerint, ehhez a termőtalajainkat kell aszálytűrővé, „aszálykezelővé” alakítanunk. A szakember el is mondta, hogy miért és hogyan.

Mi a talaj szerepe az aszálykezelésben?

Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai igazgatója

A termőtalajnak jelentős pufferhatása van, de csak akkor, ha a termelők, a talajt megművelők erre nap mint nap, állandóan odafigyelnek. Az állandóságnak meg kell jelennie a szakmai gondolkodásban. Kiemelten fontos szerepe van ebben a termőtalaj szervesanyag-tartalmának, azaz a szervesszén-tartalmának, ami egyébként viszonylag könnyen, néhány perc alatt, a helyszínen is megmérhető. Így nyomon tudjuk követni, hogy jó úton járunk-e, vagy éppen stagnál az állapota, esetleg olyat tettünk, ami a szervesszén-tartalmat csökkenti. Ilyen, például, ha valaki novemberben szántott, de a szántás még nyitva marad. Ez elég jelentős szénvesztést eredményez, akár pár hónap alatt is.

A termőtalajnak jelentős pufferhatása van, de csak akkor, ha a termelők, a talajt megművelők erre nap mint nap, állandóan odafigyelnek. Az állandóságnak meg kell jelennie a szakmai gondolkodásban. Kiemelten fontos szerepe van ebben a termőtalaj szervesanyag-tartalmának, azaz a szervesszén-tartalmának, ami egyébként viszonylag könnyen, néhány perc alatt, a helyszínen is megmérhető. Így nyomon tudjuk követni, hogy jó úton járunk-e, vagy éppen stagnál az állapota, esetleg olyat tettünk, ami a szervesszén-tartalmat csökkenti. Ilyen, például, ha valaki novemberben szántott, de a szántás még nyitva marad. Ez elég jelentős szénvesztést eredményez, akár pár hónap alatt is.

A szervesanyag növelése azért fontos az aszálykezelésben, mert a tartalma határozza meg a termőtalaj vízfelvevő és vízleadó képességét. Ismert, hogy a pergő homok nem tartja meg a vizet, az átfolyik rajta, míg a kötött agyagos talaj a nagy esőt nem tudja felvenni, pláne akkor, ha a tetejét tömör kéreg alkotja, továbbá esetleg eketalp vagy tárcsatalp is kialakult 15, illetve 30 cm mélységben. Ilyenkor a víz csak addig tud lemenni, ezért belvíz alakul ki. Ilyen jelenséget már most, január elején is láthattunk jónéhány helyen, ahol az őszi kalászsok vagy a repce alá nem megfelelő volt a talajművelés. Ott már belvíz alá került az őszi vetés. A nem igazán jó állapotban lévő talajok szabad szemmel is látszanak.

Hogyan kezdjünk az aszály kezelésébe?

Az aszály bekövetkeztekor azonnal felmerült, hogy a problémát öntözéssel kell kezelni. Ehhez az első lépés, még bármilyen öntözési beruházás előtt, a termőtalaj öntözhetővé alakítása. Be kell ruházni a talajba, azt fejleszti kell, hogy akár a csapadékvizet, akár az öntözővizet tudja sokkal jobban hasznosítani. Ez a gyakorlatban a termőtalaj szervesanyag-tartalmának növelését jelenti. 2-3 éves odafigyeléssel ez jelentős mértékben tud növekedni, és így a növények is könnyebben át vészelhetik a vízhiányos időszakokat. Persze, ha ez nyáron 8-10 hétig tart és még légköri aszály is társul hozzá, mint idén, akkor az elég súlyos helyzet, és nem biztos, hogy elviselhető a növények számára. Viszont ebben az évben is találkozhattunk olyan területekkel, amelyet csak a légköri aszály égetett meg 1-1,5 héten keresztül, mert a termőtalajuk olyan szinten fel volt készítve, hogy ilyen viszonyok között is bő termést hozott kukoricában és napraforgóban egyaránt.

Azt kell megérteni, hogy az aszálykezelés hosszú távú folyamat, ezért egyik hétről a másikra vagy egyik hónapról a másikra nem lehetséges javulást elérni. A lényeg egy váltás a gondolkodásban, amit egy pillanat alatt meg lehet hozni: mostantól másképp csinálom, mint eddig. Az elkövetkező 2-3 évben nagy valószínűséggel lesz kisebb-nagyobb aszály, amire előre kell készülni és tenni ellene.

Hogyan tudnak segíteni az AGRO.bio termékei?

Az aszálykezelésben az AGRO.bio mikrobiológiai termékei nagy segítséget jelentenek. Ahol a technológiánkat alkalmazzák, azokon a helyeken már ilyenkor, télen is zajlik a kukorica- és napraforgó-szármaradványok lebontatása, amit a Cell nevű cellulózbontó termékünk végez. Ennek segítségével április-májusra a kukoricaszár 80%-a feltáródik és a kukoricát követő utóvetemény tápanyagmérlegébe be is számítható.

A lezúzott normál metszési nyesedéket, szőlő vagy gyümölcs esetében, szintén Cell-lel érdemes kezelni, mert szintén feltáródik és a cellulóztartalom szőlőcukorrá alakul át.

Ebből a szőlőcukorból aztán, az Agro-ökológiai Programban is 2 ponttal támogatott BactoFil talajbaktériumok a talajban baktériumnyálkát képeznek, ezáltal a talaj szervesanyag-tartalmát növelik. A baktériumnyálka összeragasztja a talajszemcséket, felveszi a nedvességet. Ezek a létrejövő képletek a talajkolloidok előanyagainak tekinthetők.

Emellett ajánlom még az új, talajalgát tartalmazó AlgaTer névű készítményünk használatát, ami szintén magyar fejlesztés. A vetést, kelést követően akár egy lineár öntözőberendezéssel is kijuttatható. Érdemes a termőtalajra permetezni s imádja a fényt. A termék egy zöld biofilmet hoz létre a talaj felszínén s a laza homokos talajt akár 15-20 cm-es mélységben is át tudja szőni és a vizet ott tárolja (lsd. Demolink), támogatva ezzel a benne fejlődő haszonnövényeket a gyökérzetükön, valamint életteret biztosítva az egyéb talajmikrobiológiai szereplőknek. Az elhalt részei pedig tápanyagul szolgának. Jelentős biológiai vízmegőrző feladatot lát el biológiai talajtakarással az állókultúrákban, de a széles sortávú tavaszi növényeknél is abszolút megfigyelhető és mérhető a jótékony hatása.

Mit javasolna a termelőknek?

Összefoglalva, azt javaslom, hogy a vetésforgójuk figyelembe vételével, a szármaradványokat bonttassák le a nyári időszakban a kalászosok vagy a repcearatást követően. A szárt nem szabad eladni és elégetni, mert ezzel kiürítjük a talaj széntartalmát. Az erőművek és a különböző ipari felhasználók az ezirányú igényeiket más biomassza-forrásokból könnyedén ki tudják elégíteni. A szármaradványok bontásával a szervesszén visszapótlása és a talajban való rögzítése már rövid időn belül, 1-2 év alatt eredményt hoz, de középtávon mindenképpen a záloga annak, hogy a várhatóan egyre gyakrabban előforduló aszályra fel tudjunk készülni, hogy nyereségesen és biztonságosan lehessen még így is termelni a szántóföldön és állókultúrákban is.

A talajoltó termékekkel a nyerséges termelést jelentősen tudjuk támogatni, mivel nagy mennyiségű műtrágyát tudunk vele helyettesíteni. Mintha kijuttattunk volna 60 kg nitrogént, valamint 35-35 kg foszfor és kálium hatóanyagot. Akár aszályos, akár nedvesebb időszakban komoly gazdasági előnyt jelent ez a termelőknek. Az inputanyagok beszerzése során mintegy 100 ezer forinttal kevesebbet kell költeni, mintha csak kémiai megoldásokat használnánk.

Amit még kiemelnék ebben a talaj-növény-klíma rendszerben, hogy a következő években a fizikai és kémiai hatások mellé legalább ugyanannyi, de ha lehet, még több biológiai megoldást kell ahhoz alkalmazni, hogy a termőtalajaink visszanyerjék azt a fajta életképességüket és termőképességüket, amit az elmúlt évtizedekben elvesztettek. A talajélet revitalizálásának lehetősége – de szerintem a kötelme is – minden termelő, talajművelő számára adott. Mindenki előtt fontos elvégzendő feladatok állnak, amit az AGRO.bio termékekkel, szaktanáccsal, mért adattal, egyetemi-kutatóintézeti tartamkísérleti eredményekkel tud támogatni.

ASZÁLYKEZELÉS e-kiadvány a Magro.hu-tól

Kevés eső mellett is lehet eredményesen gazdálkodni, de ehhez változtatni kell! A következő aszályra már most készüljön fel! Ehhez összeállítottunk egy ingyenes e-kiadványt, amiben 24 cég mutatja be közérthető módon, hogy milyen technológiákat kell alkalmazni ahhoz, hogy Ön NE legyen vesztese az aszálynak.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Újabb magyar innováció az élelmiszerbiztonság növe... Minden gazda számára fontos, hogy a mezőgazdaságban olyan termékeket használhasson, amiknek a valódisága garantált. Az AGRO.bio Hungary Kft. március k...
Második alkalommal adták át a fenntartható mezőgaz... Idén másodszorra ítélték oda az AGRO.bio Hungary Kft. által tavaly alapított „Márton József Díj a Fenntartható Magyar Mezőgazdaság Szolgálatáért” elne...
Már csak 4 napig jelentkezhet városi kertésznek!... Azon 18 és 40 év közötti városban élő emberek jelentkezhetnek a programra, akik rendelkeznek legalább 7 négyzetméternyi területtel, amin zöldséget sze...
A szerves anyag és a talajegészség kapcsolata Amikor kezünkbe veszünk egy talajvizsgálati eredményt, a pH után gyakran az NPK és mikroelem-ellátottságra ugrunk. Van ott azonban még egy szám, amely...
Szerves tápanyag az őszi búzának – a kukorica tarl... Kevesen számolnak utána, de a hazánkban több mint egymillió hektáron termesztett kukorica betakarítását követően akár 12-14 t/ha növényi maradvány is ...
Közel a megoldás a legszárazabb magyar talajok víz... Magyarországi, homokhátsági homoktalajok víztartalmának megőrzésére kidolgozott Komplex Talajkezelési Technológia segíthet az aszály okozta problémák...