Az áruházláncok döntése fenekestől felforgatja a baromfitartást, de reggelinket is megdrágítja

Több nemzetközi áruházlánc váratlanul bejelentette, hogy pár éven belül beszünteti a ketreces tartásból származó tojások árusítását és csak mélyalmos termelésből származók lesznek náluk kaphatók. Ez a változás alaposan megdrágítja a tojás árát.

A dráguláson kívül, a probléma ezzel az, hogy a gazdák nem elég tőkeerősek ahhoz, hogy az alternatív tojótyúktartásra álljanak át, a váltás rövid időn belül hatalmas befektetést igényelne, hiszen a magyar termelés 90 százaléka ketreces tartásból származik – mondta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke az M1 aktuális csatornán szerdán – hozta le az MTI.

A szabadtartás fenntarthatóbb, kevésbé terheli a környezetet (Fotó: Pixabay, Alexas_Fotos)
A szabadtartás fenntarthatóbb, kevésbé terheli a környezetet (Fotó: Pixabay, Alexas_Fotos)

Pákozd Gergely kifogásolta, hogy semmilyen szakmai egyeztetés nem történt az áruházláncok bejelentése előtt, miszerint rövid időn belül beszüntetik a ketreces tartásból származó tojások árusítását. Döntésüket azzal magyarázták, hogy a szabadtartás fenntarthatóbb, kevésbé terheli a környezetet, azonban erről még mindig folynak viták, nem csak a tojáságazatban, de az egész mezőgazdaságban – tette hozzá az alelnök.

Kérdésesek az úgynevezett alternatív termelési módok, hiszen így a tojótyúkoknak nagyobb területre és több takarmányra van szükségük, vagyis az energiafelhasználás is jóval magasabb lesz – fűzte hozzá.

Érthetetlennek tartják az állatjóléti indokokat is, mivel az Európai Unióban nagyon szigorúak a szabályok, és 2012-ben le kellett cserélni a tojótyúk-technológiát, éppen az állattartási körülmények javítása érdekében – jegyezte meg Pákozd Gergely.

Magyarországon kiskereskedelemben kapható tojások több mint háromnegyede ketreces tyúktartásból származik. A tervezett változás akár 10-40 százalékkal is megdrágíthatja a tojás árát, attól függően, hogy mélyalmos vagy szabad tartásból származik.

Ráadásul az áruházláncok döntése felerősítheti a termékhamisítást.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Csökkentek a termelői árak, korán lesz a gyümölcss... Több száz millió forint került kifizetésre az elmúlt héten is; előbb szedhető majd a meggy, cseresznye; nőhet a haltermelés; kitiltják az agresszív nö...
Hogyan alakult a tojás és egész csirke ára a 20. h... Az EU Bizottság publikálta legfrissebb, a 20. hétről szóló összehasonlító adatait az étkezési tojás- és az egész csirke értékesítési áráról. Ezek ala...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi gyümölcsök brut... Cikkünkben a debreceni, kecskeméti, miskolci és szegedi nagybani piacok 22. heti árait vesszük górcső alá. Néhány esetben, jelentős különbségek vannak...
Tojásárak alakulása itthon és az Unióban A tojás máig az emberiség egyik legjelentősebb táplálékforrása. Ezért sem érdektelen, hogyan alakul a piaca. Mennyi az Európai Unió tojásimportja? Hog...
Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...