Az ár felülírja a szokásokat és a korábbi gyakorlatot a műtrágyák piacán

Jelentős árkülönbség alakult ki a folyékony és a szilárd NPK műtrágyák között az elmúlt hónapokban, így egyre több gazdálkodó vált át az előbbire. A termék alkalmazása azonban más hozzáállást kíván a termelőktől. Előre kell hozniuk és pontosan kell ütemezniük a vásárlási döntéseiket. Ezt segítendő, a VulcanAgro Kft. egy elővásárlási akciót hirdetett meg. Vázsonyi László, fejlesztőmérnökkel beszélgettünk.

Mi zajlik most a piacon?

A magas inputanyagárak nyomán a termelők – racionálisan gondolkodva – előrehozták a vásárlásaikat, illetve az azt megelőző ajánlatkérést. Most elsősorban nem az foglalkoztatja őket, hogy aktuálisan milyen beavatkozásokat kell végezni a magasabb termés érdekében, hanem hogy mi lesz a következő szezonban az aratás után. A nagy dilemmát az okozza, hogy a magas hatóanyag tartalmú műtrágyák (MAP, Kálisó, NPK) többszázezer forintba kerülnek és várhatóan idén nem fognak jelentősen csökkenni. Már nincsenek tavalyról áthúzódó készletek, olcsó műtrágyák, már nem lehet hígítani az árat. Most már tényleg dönteni kell és vállalni ezeket a magas árakat vagy technológiát váltani.

A külföldről érkező alapanyag eleve nem lehet olcsóbb, mivel a forint árfolyama is folyamatosan gyengül. Nagyon nehezen képzelhető el egy áresés és a termelők sem hisznek már ebben.

Hogyan birkóznak meg a gazdák a magas árakkal?

Egy magasabb hatóanyag tartalmú NPK- kamionnyi tétel- 80-100 hektárra elegendő szilárd műtrágya ára 10 millió Ft felett van. Ekkora földterületre folyékonyból két kamionnyi terméket kell vásárolni, ami 5-5,5 millió Ft-ba kerül. Ekkora különbség ma már a folyékony szerves és a szilárd műtrágya között, így a választás teljesen egyértelmű. Ráadásul a folyékonyak sokkal jobban is működnek. A többnyire aszály sújtotta földekre szilárd műtrágyát kitenni, ami így rosszul hasznosul, ráadásul vizet von el a talajból és még kétszer annyiba is kerül, nem érdemes. Utóbbi miatt egyébként hamarabb eljött a folyékony műtrágya ideje, mint üzleti terveinkben gondoltuk. Az ár felülírja a szokásokat és a korábbi gyakorlatot.

Hogyan támogatja ezt a tendenciát a VulcanAgro?

Egyébként is nagyon megnőtt az igény a folyékony műtrágyák iránt, de ezt tovább erősítendő, most elindítunk egy előrendelési akciót. Ennél a termékkategóriánál azt érdemes figyelembe venni, hogy az előállítása időbe telik. Sok összetevőből és hatóanyagból áll össze: vinaszból, melaszból, folyékony nitrogénből, foszforsavból, folyékony káliumból, valamint mikroelemekből, és ezeket keverni is kell. Magyarországon pedig nincs annyi tartálykocsi, ami ez a megnövekedett keresletet egy időben ki tudná szolgálni.

Ezt a problémát kiküszöbölendő korábban kezdtük meg a termelők tájékoztatását, és nekik is korábban kell a döntést meghozni. A folyékony műtrágyával kapcsolatos logisztikai folyamatok is lassabbak. Míg a szilárd műtrágya esetén 40 kamion, két-három uszály 2-3 ezer tonnányi áruját 2-3 nap alatt ki tudja pakolni, addig például a folyadék leengedés és tartálykocsi megtöltése önmagában 4 óra. Míg a szilárd műtrágya mindenhonnan szállítható, ahol egy kikötő vagy nagyobb raktár rendelkezésre áll, a folyékony műtrágyát általában központi raktárakból juttatjuk el a megrendelőkhöz.

Június elejével már azon kell a termelőknek elgondolkodni, hogy a 2022-23-as időszakban folyékony vagy szilárd inputanyagot használnak. Már nemcsak érzelmi, hanem kőkemény anyagi kérdés, hogy képes-e valaki kijuttatni a 400-500 ezer forintos műtrágyából 2-3 mázsát vagy a 400-600 liter folyékonyat választja 60-90 000 Ft/ha költségen.

Tudnak-e a gazdálkodók előre finanszírozni egy ilyen volumenű vásárlást?

Nem fogjuk a rendelés teljes összegét bekérni, mert jellemzően most terményben áll a pénzük, viszont érdemes lehet a meglévő gabonából vagy repcéből 1-2 tonnát lekötni, és egy rögzített áron bevállalni az értékesítést. Nem biztos, hogy kifizetődő lesz addig várni, amíg a kombájn el nem kezdi a betakarítást a táblákban. Biztos, hogy a termény többségét érdemes betárolni és kivárni az értékesítéssel, de a többit javasolt eladni és már most inputanyagot vásárolni belőle. Nemcsak a mának kell élni, de a holnapot is ki kell találni.

A korábbitól lényegesen különböző hozzáállást kíván meg mindez a gazdáktól.

Az utolsó pillanatig történő kivárás sokkal többe kerül ilyen magas inputárak mellett. Akár 10-30 százalékot is emelkedhetnek még szeptemberig az árak.

Gondot okozhat, viszont, hogy folyékony műtrágyából nem lehet nagyobb tételeket előre bevásárolni, mert a gazdálkodók nem rendelkeznek ehhez elegendő tárolókapacitással.

Bár Magyarország és a világ is folyékony műtrágyára áll át, de ennek van egy időbeli átfutása, mert meg kell hozzá teremteni az infrastrukturális hátteret. Mi sem fogunk minden termelőt folyékony NPK-val kiszolgálni, de megpróbáljuk a lehető legtöbbet. Ehhez a termelőnek ütemezni kell tudnia keresletét, meg kell tudnia mondani, hogy mikor mekkora mennyiségre van szüksége.

Mit tartamaz az elővásárlási akció?

A folyékony NPK-t és ennek mindenféle változatát, valamint meszezőanyagot és annak is 2-3 variációját kínáljuk, mert az aratás után van idő a tömörödött, kénhiányos, savanyú táblákat valamilyen talajjavítóval kezelni, és nem ősszel, a sáros talajon elvégezni mindezt. Az elővásárlási árak már tartalmaznak egy kedvezményt, amiből további 10-20 000 Ft/tonna+áfa, más termékre levásárolható kedvezményt adunk. Aki időben dönt, az kamiononként több mint fél millió forint kedvezményt is kaphat.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nitrogén lombtrágyák, már 179 Ft/litertől A legtöbb mezőgazdasági növénykultúrában fokozatosan nő a betakarított termésmennyiség, ami együtt jár a növények tápelemek iránti igényének növekedé...
Ként tegyünk a nitrogénhez, ha tápkultivátorozunk ... A kukorica és a napraforgó termesztésénél egyre gyakrabban folyékony nitrogénnel tápkultivátorozunk vagy nitrogént injektálunk a talajba. Tegyünk kén...
Vital pH – miért kell savanyítani a permetez... A pH-érték a víz kémhatását, annak savasságát vagy lúgosságát jelzi. Hazánk nagy részén a csapvíz is lúgos, gyakran kemény, de a csatornákból, tározó...
VulcanAgro Folyékony NPK Elővásárlás, már 59 990.-... Folyékony vagy szilárd? Tíz érv a folyékony műtrágya mellett! 1. Olcsóbb a folyékony, mint a szilárd! A Vulcan Folyékony NPK termékekből elegen...
VulcanAgro Granulált Mész Elővásárlás, már 39 990 ... 10 érv a meszezés mellett. És mondhatnánk még másik 10-et is.   Hazánkban nagyon sok talaj mészhiányos és savanyú. Ez a savanyúság, vagyis a sok s...
Nem csak a terméket, de problémamegoldást is forga... Problémaorientált termékfejlesztéseivel folyamatosan növeli piaci súlyát a VulcanAgro Kft. a magyar termésnövelő készítmények piacán. Talajjavítóik, ...