A Cornell Egyetem kutatása szerint az Empire almák leve, pépje és egyéb hulladékai, ha a kelés előtt csirketojásba fecskendezik, az állatok bélrendszerének egészségét javító jeleket mutatnak. A kutatás vezető szerzője, Cydney Jackson, az élelmiszer-tudományok doktori hallgatója elmondta: „Meg tudtuk nézni, hogy egy alma hogyan javítja a termelő brojlerek bélrendszerének egészségét.”
A madarak általános jó egészségi állapotára utaló jeleket figyeltek meg, Az alma ugyanis olyan bioaktív összetevőkből áll, amelyek segíthetik a bélrendszer egészségét és a bélmikrobiomot.
A kutatók a gyümölcslevet és a gyümölcshúst – in vivo – a csirketojásban fejlődő embrió magzatvízébe fecskendezték. Miután a tojások kikeltek, a megfelelő mintákat összegyűjtötték az elemzésekhez.
Előnyök a fiatal csirkék számára
A kutatók megállapították, hogy az almalé és a gyümölcspogácsa bejuttatása a tojásba:
– növelheti a fiatal csirke aminosavakat szállító rendszerét
– javítja a vas biológiai hozzáférhetőségét
– növelheti a mikrobapopulációkat az állat vastagbelében
– támogathatják a potenciálisan hasznos bélbaktériumok növekedését
„Az alma olyan bioaktív összetevőkből áll, mint a fitokemikáliák és prebiotikumok, ezek segíthetik a bélrendszer egészségét és a bélmikrobiomot” – mondta Elad Tako, a Mezőgazdasági és Élettudományi Főiskola élelmiszer-tudományi docense, a tanulmány társszerzője.
Lehetőség a körkörös mezőgazdaság számára
Az Egyesült Államokban évente mintegy 175 000 tonna almatörköly (rostos hulladék) keletkezik, amelyet jellemzően a hulladéklerakókba dobnak – olvasható a tanulmányban.
„Ha potenciálisan felhasználhatjuk a tápanyagokban gazdag almapogácsát, akkor hozzáadhatjuk a brojlercsirkék étrendjéhez” – mondta Tako. „Javíthatjuk a takarmányuk tápanyagtartalmát, és természetesebb módon érhetjük el a termelékenységet.”
(Forrás: allaboutfeed.net)