Az állati takarmány lehet a megoldás a Föld népességének élelmezésére

A fűfélékből és pillangós növényekből kivont fehérje segíthet a világ növekvő népességének a táplálásában, ráadásul fenntartható módon juthatunk hozzá és az alapanyag nagy mennyiségekben rendelkezésre is áll. Erre jutottak a Dán Műszaki Egyetem kutatói.

Az ötlet magától érthetőnek tűnik és azon is elgondolkodhatunk, hogy ez miért nem jutott még senkinek az eszébe. A fűfélékben és pillangós növényekben megtalálható fehérjék és azok aminosav összetétele nagyon hasonlít ugyanis a szójában, a tojásban és a savóban előforduló fehérjékéhez. Ráadásul az ilyen módon történő fehérjeelőállítás környezetterhelése jelentősen kisebb, mint a felsorolt termékeké – írja a dtu.dk.

A fűfélék is megoldást jelenthetnek a világ élelemezési problémáira (Fotó: Pixabay, RitaE)
A fűfélék is megoldást jelenthetnek a világ élelemezési problémáira (Fotó: Pixabay, RitaE)

A takarmányként használatos pillangós növények Európában mindenütt jól termeszthetők, a legelőkön található fű pedig jobbára vetés nélkül is nő, sőt kedvező hatást gyakorol a talajtermékenység megőrzésére és javítására.

A növényi fehérjét a zöld tömeg kipréselt levéből egy egyszerű és költséghatékony eljárással lehet kinyerni, amit az egyetem fejlesztett ki. Ezt követően – a megfelelő kezeléssel – történhet meg a folyékony frakció beszárítása és annak élelmiszeripari alapanyaggá történő átalakítása. Ennek az alapanyagnak a kilónkénti ára mintegy tízszer magasabb a takarmány alapanyagénál, miközben a szilárd frakció szarvasmarha takarmányként is hasznosítható. A Dán Élelmiszer Intézet olyan élelmiszer-fehérjéket állított elő, amelyekben a szóban forgó kivonatok részaránya 10 százalékig terjed, különböző adalékokkal semlegesítve a jellegzetes fűízt.

Első olvasásra talán nehezen elfogadható a takarmánynövények emberi fogyasztásra történő használata, de jelenleg számtalan olyan zöldnövényt (salátafélék, spenót) fogyasztunk jelenleg, ami nem sokban különbözik a pilangós növényektől és fűféléktől.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Indul a naposcsibe szezon és a csibekeltetés!!! A baromfitartók ebben a kora tavaszi időszakban felélénkülnek, ugyanis a naposcsibetartásra leginkább a tavaszi hónapok felelnek meg. Ekkor veszi kezd...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Tojó táp, vagy legelő? Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkja...
Mennyit eszik egy tejelő marha? A kérdésre a válasz nem egyszerű. Egy tejelő szarvasmarha a laktáció ideje alatt a tejleadással párhuzamosan rengeteg szárazanyagot ad le szervezetébő...
Mitől hízik az állat? Az állatok hízlalásakor fontos a megfelelő fehérjeellátás biztosítása. Ennek alapját az állati fehérje képezi, de ha ehhez nem tud hozzájutni a gazda,...