Az alkoholos italokon is egyre jobban használják és elfogadják a digitális címkéket

A spiritsEUROPE, az európai szeszesital-ágazat képviseletét ellátó szervezet 2022. őszén tette közzé annak a reprezentatív fogyasztói felmérésnek az eredményét, amelyet megrendelésre öt európai országban végeztek el. A Csehország, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország válaszadóit megkérdező felmérés kimutatta, hogy a digitális címkék egyre népszerűbb csatornák a fogyasztók körében a termékinformációk elérésére Európában. 

Tízből nyolc válaszadó úgy nyilatkozott, hogy már hozzászokott a QR-kódok beolvasásához, és azoknak a 95%-a, akik használják ezeket élelmiszer-vagy ital vásárlásakor, hasznos eszköznek találta a termékinformációk megszerzéséhez – írta a NAK cikkében Pető Krisztina.

Öt európai ország megkérdezett fogyasztói szerint egyre jobban elfogadják a digitális címkék használatát az alkoholos italokon is
Öt európai ország megkérdezett fogyasztói szerint egyre jobban elfogadják a digitális címkék használatát az alkoholos italokon is

Jók a számok

Ezek a számok nagyon biztatóak, mivel a szeszesital-ipar borászati partnereivel együttműködve már tett proaktív lépéseket a változás érdekében. Az egyik ilyen lépés volt a tavaly elindított U-Label platform, ami egy online eszköz. Célja, hogy az Európai Unió fogyasztói számára releváns, pontos és részletes információkat nyújtson a termékekről az egy E-címke segítségével. 

A fizikai címkéknek mindig tartalmazniuk kell bizonyos információkat, ám ezek főként alapvető, korlátozott mennyiségű termékinformációk, és azt találták, hogy ezek önmagukban nem biztosítják az európai fogyasztók számára az általuk kívánt és szükséges információk teljes körét, hogy megalapozott döntéseket hozzanak. Ennek a helyzetnek a megoldására válaszul kombinálták a gyártók a csomagoláson található információkat további, termékspecifikus háttérinformációkkal, amelyeket az E-címkére írnak, és amit a QR kód beolvasásával érnek el a fogyasztók. Azáltal, hogy hozzáférést biztosítanak a termékekkel kapcsolatos részletes információkhoz és útmutatásokhoz, amelyek könnyen lefordíthatók, a digitális címkék hasznos megoldást kínálnak a vásárlók pontos tájékoztatására szélesebb és összetettebb kérdésekben, akár különböző régiókban és nyelveken.

A NAK szerint azt is meg kell jegyezni, hogy a felmérés eredményei rávilágítottak a digitális címkékre vonatkozó harmonizált szabályok szükségességére, amit a válaszadók 80%-a szívesen fogadna.

Felismerték, hogy a digitalizáció számos kihívásra megoldást kínál Európában. Mint ilyenek, ezeknek a megállapításoknak arra kell ösztönözniük az európai döntéshozókat, hogy proaktív álláspontot képviseljenek a digitális címkék használatával kapcsolatban. A Szervezet úgy látja, hogy az Európai Bizottságnak fel kellene használnia a felmérésből szerzett ismereteket a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló rendelet (FIC) felülvizsgálatára való felkészülés során – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Jövőre teljesíteniük kell a gazdáknak a zöldítési ... Már most készülniük kell a gazdálkodóknak a 2015-ös zöldítési követelmények teljesítésére - hívja fel az érintettek figyelmét a szaktárca a kormányzat...
Tejelő szarvasmarha állomány az Európai Unióban... Melyik uniós országban mennyi tejelő szarvasmarhát tartanak? Vajon ki a tejhatalom Európában? Mi a helyzet a magyar tejelő szarvasmarha állománnyal? E...
Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...
2014-es repcetermesztés az Európai Unióban Napvilágot láttak a friss adatok az idei repcetermesztésről. Cikkünkből kiderül, ki termelte a legtöbb repcét, és hogy Magyarország hol áll az uniós r...
2014-es sertéspiac az Európai Unióban Bár még Anglia és Belgium adatai hiányoznak, az eddig nyilvánosságra hozott információkból az látszik, hogy az Európai Unió sertésállománya, noha csak...
Sertéslétszám alakulása Európában Az utóbbi hetekben sorra jöttek azok a támogatások, melyek a sertéstartást kívánják segíteni. Lássuk, hogyan alakult az elmúlt években a sertéslétszám...