Az ágyások közti gaz, amelyért súlyos ezreket fizetnek – pedig ingyen is könnyen elérhető

Amit a palánták között a kertben gyomnak látunk, lehet, hogy értékes és ehető növény, amelynek hatóanyagaiért a patikában súlyos ezreket adunk ki. Szóval óvatosan azzal a kapálással! Van, aki hallott már a kövér porcsinról? Pedig biztosan látott már mindenki… Most kezdődik a szezonja!

Népies neve egyébként disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér. Csupasz, 30 cm magas, egynyári növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt főzve fogyasztják.

Lehet szárazság, lehet esős időszak, a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet
Lehet szárazság, lehet esős időszak, a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet (Fotó: Pixabay)

Ebben a növényben van a legtöbb omega-3

Húzkodjuk ki a földből, de a nyári hőgutában is életerősebb, mint bármi más haszonnövény. Isteni az aromája, fűszeressége, pozsgás szára, szép sárga virágzata és élénkzöld levele összetéveszthetetlen, a nyárnak ebben az időszakában tele van vele a kertünk. És ha valaki nem ismeri fel, jobbára a komposzt tetejére hajítja…

Június végén jelenik meg, pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Lehet szárazság, lehet esős időszak, a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet.

Az esszenciális zsírsavak (omega-3 és alfa-linolénsav) a kövér porcsin súlyának több mint 15%-át adják. Nem tudunk annyi halat enni, amennyi ebben a vadon növő, igénytelen gaznak kinéző növényben megterem. Kiváló roboráló, levelei vasban és C-vitaminban gazdagok. E-vitamint, béta-karotint, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Antioxidáns és immunerősítő hatású. Állítólag lassítja az öregedés folyamatát. Külsőleg pakolásként, izomgörcsök oldására hatásos – mégis alig hallani róla.

A Gazt-evő blog szerzője mesélte a Hellovidéknek, hogy ő a saját kertjében mindig meghagy egy bokrot, napi szinten fogyaszt belőle nyersen, friss hajtásaiból salátát készít, de remekül lehet ételeket is dekorálni vele.

A palánta egésze fogyasztható, a gyökérzet kivételével

Konyhai felhasználásra is alkalmas, mivel ásványi sókban, valamint B- és C-vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjthetjük. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek.

A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A felaprított fiatal levelek kitűnő ízt adnak a paradicsomsalátának. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintjük az ételre.

A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak. A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető.

Az idősebb növényeket párolva főleg Spanyolországban fogyasztják. Omlettben különösen kedvelt. A francia bonne femme levesbe sóskával együtt kerül.

A kereskedelemben is kínálják, súlyos ezrekért

Ha beütjük a neten, akkor több verziót is kidob, lehet teaként is vásárolni, de jellemzőbben kapszulás formában kínálják kiváló hatóanyagát: 4600 forint – 10000 forintba kerül egy doboznyi porcsin-kapszula.

Lopes-Szabó Zsuzsa, a bükki füvesember – Szabó Gyuri bácsi – lánya is elárulta a HelloVidéknek, hogy ők nem árusítanak ugyan porcsinból készült teát, de gyógyhatásait sokra becsülik.

A porcsinfű teáját vese- és hólyagbántalmak, vesekőképződés esetén javasolják fogyasztásra. Prosztatamegnagyobbodásra, illetve prosztatagyulladásra is ajánlják. Vérzéscsillapító hatása miatt gyomor-, bél- és tüdővérzés esetén is alkalmazható. Bélhurutnál, valamint bélférgesség esetén is fogyasztható.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A gyógynövényágazat helyzete Magyarországon Egyre többen foglalkoznak a gyógynövények termesztésével, főleg azok, akik nem szeretnek kémiai úton előállított gyógyszereket szedni a betegségek ell...
A kiváló gabonahelyettesítő A pohánka (más néven hajdina) már régen ismert a magyar emberek körében, mégis, kevesen használják, vagy termesztik ezt a növényt. De milyen növény is...
Egyre gyakoribb gyomnövény a kaukázusi medvetalp... Többfelé terjed a hír, hogy a kaukázusi medvetalp súlyos elváltozásokat képes okozni, már akkor is, ha akár csak hozzáérünk. A hírek valósak, így nagy...
Figyelem! Több kertészeti pályázat kiírása is módo... Több, a kertészetek korszerűsítésével kapcsolatos pályázat is módosult néhány nappal ezelőtt. A változások többek között az ültetvénytelepítés támogat...
Összefog a gyógynövény ágazat, többet termesztenén... Újjáalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gyógynövény alosztálya, a cél a termesztett gyógynövények arányának növelése a gyűjtöttekkel szemben...
Kúrálja és előzze meg a téli betegségeket ezekkel ... A hideg idő megérkeztével igen gyakori a megfázás. A télies időjárás miatt fontos felkészülni a betegségek megelőzésére és az enyhébb lefolyású meghűl...