Az Agroleaf lombtrágyával a gabonatermesztők 300-400 kg pluszt tudnak elérni

Bár a lombon keresztüli növénytáplálás a tápanyag-visszapótlással egy időben elterjedt a fejlett mezőgazdasági tevékenységet folytató országokban, és Magyarországon már az 1960-as évektől beszélhetünk erről a technológiáról, sok esetben még mindig győzködni kell a gazdálkodókat a hasznosságát illetően. Ennek okairól, valamint a piac alakulásáról, Rácz Gáborral az ICL szaktanácsadójával beszélgettünk.

Miért kell még mindig a lombtrágyázás előnyeiről ilyen sokat beszélni?

Mert, elsősorban a szántóföldi művelésben, sok a tévhit a használatával kapcsolatban. A gazdák egy része, például, szentelt víznek hívja, mert úgy gondolja, hogy a technológia nem működik. Ennek az egyik oka az, hogy csak egyszer végeznek kezelést vele. Ez fér bele a termelők költségvetésébe, ám ettől ne várjunk eredményt.

A másik tévhit, hogy a lombtrágyázást sokan tápanyag-visszapótlásnak hiszik, pedig ezzel csak kiegészítünk, a hiányokat pótoljuk, aktiválunk. A harmadik probléma, hogy nem megfelelő időben, nem a kellő fenofázisban történik a lombtrágyázás.

Rácz Gábor az ICL szaktanácsadója

A gabonáknál ilyen az első és második nódusz, a zászlós levél, a virágzás és a tejes érés időszaka. Ha nem ezekben a fenofázisokban történik a kijuttatás nem lesz látható eredménye.

Ezekben a fenofázisokban érdemes lombkezeléseket végezni ahhoz, hogy ténylegesen eredményes legyen a lombkezelés

Stage 2-3 ekkor érdemes még foszfort adni lombtrágyában is ( Agroleaf Power High P 12-52-5+TE)

Stage 6: első nódusz,  Stage 7: második nódusz, Stage 8: zászlóslevél, Stage 10: virágzás

Stage 11: Tejes érés Agroleaf Power 31-11-11+TE 5kg/ha.

Én magam leginkább erre a tejes érést szoktam javasolni, mégpedig, Agroleaf Power 31-11-11+TE 5 kg/ha dózissal, amivel 300-400 kg plusztermést tudunk realizálni. Mert ez az utolsó fenofázis a gabona életében, amikor a nitrogén levélen keresztül még hasznosulhat.

A tápanyagok különböző felszívódási idejével is érdemes számolni. A nitrogén esetében, ha az karbamid, akkor 30-120 perc, a foszfor 5-10 nap alatt jut be lombon keresztül, a káliumnál ez az idő 10-24 óra, a kalciumnál pedig 1-2 nap. Tehát egyáltalán nem egyszerű lombon keresztül tápelemeket bevinni.

TápelemekA tápelemek %-ának a felvétele
Nitrogén (urea-karbamid)0,5-2 óra
Foszfor5-10 nap
Kálium10-24 óra
Kálcium1-2 nap
Magnézium2-5 óra
Cink1-2 nap
Mangán1-2 nap
Vas10-20 nap
Molibdén10-20 nap

Ráadásul nagyon sokféle lombtrágya van a piacon, ám a hatékonyságuk jelentősen különbözhet.

Biostimulátort vagy lombtrágyát használjunk?

Biostimulátorok közé az aminosavak, a különböző algakivonatok és a huminsavak tartoznak. Ezekkel különállóan akkor érdemes permetezni, a lombot kezelni, ha gond van: hideg az idő, megáll a növény fejlődése vagy gyomirtási problémák lépnek fel. Ilyenkor, elsősorban az aminosavak, arra szolgálnak, hogy kész tápanyagot adjanak a növénynek.

Léteznek még a piacon hagyományos NPK-műtrágyák kelatizált mikroelem csomaggal, a harmadik csoportba pedig azok a termékek tartoznak, amikor az NPK-t és mikroelemeket aminosavval, huminsavval vagy algával társítjuk.

Miért egyre népszerűbb ez a harmadik kategória?

Mert ezek az anyagok segítenek és meggyorsítják az NPK és mikroelemek felvételét. A stimulátorok és tápanyagok harmonikus kombinációját jelentik, így hatékonyabbak. Ha hagyományos, olcsó NPK-t választok, számolnunk kell azzal, hogy a tápelem lombon keresztül nem fog maradéktalanul hasznosulni.

Hogyan csoportosíthatók még a termékek?

Léteznek szilárd és folyékony lombtrágyák, a folyékonyon belül pedig tiszta folyadékok, szuszpenziók. A szilárd lombtrágyák előnye, hogy töményen, nagy tápanyagmennyiséget tartalmaznak. A szuszpenzió is nagy tápanyagtartalmú, magas a hatóanyag-koncentrációja, de a tápelemeket nem oldott állapotban tartalmazza. A tiszta oldatok viszont oldott állapotban tartalmazzák az elemeket, így azonnal felvehetők.

Az ICL melyik terméket ajánlja?

Agroleaf Power

Az ICL az AgroLeaf termékcsaládjával van jelen a piacon. Közülük Magyarországon az Agroleaf Power prémium kategóriájú termék a legnépszerűbb. Ebben az úgynevezett M-77-es formula, növényi kivonatok és speciális anyagok keveréke az, ami 100%-ban biztosítja a növény számára az NPK és mikroelemek felvételét. Ezen kívül számos olyan biokémiai folyamatot indít el a növényben melynek hatására a gyökérzónában megnő a tápanyagkoncentráció és a többlet felvehető tápanyag mennyiséget a DPI technológia biztosította megnövekedett fotoszintetikus aktivitás révén fel is vetet a növénnyel.

A növény így erőteljesebb növekedésű, egészségesebb, és végső soron, ami persze a lényeg, nagyobb termésmennyiséget tud produkálni.

Az Agroleaf család további tagja az Agroleaf Crop, ennek változatai növényspecifikus összetételűek. Így például az Agroleaf Crop Oil-t, repcében a virágzás kezdetétől használják, illetve napraforgóban csillagbimbós állapotnál. Az újgenerációs F3 SurfActive tapadásfokozó technológiával felvértezett és tisztaoldatot tartalmazó Agroleaf Liquid család teljessé teszik az Agroleaf lombtrágyacsaládot a piacon. Az F3 SurfActive technológia lényege nemcsak a tapadás, hanem a jobb fedettség biztosítása is egyben, valamint a tartamhatás, mivel a lombozat újra nedvesedésével a beszáradt tápanyagokat tartalmazó cseppek újra aktiválódnak.

Az Agroleaf Power használatát javaslom mindenkinek akár szántóföldön, akár kertészetekben, mert a terméstöbblet, a növény egészsége és fejlődése terén is jelentős pozitív hozadéka van.

A hatékonyságot erősen befolyásolja a talaj pH-ja is.

Valóban, a lombtrágyázáshoz ismernünk kell a talajunk pH-értékét. Például, ha a talajunk 7-es pH felett van, biztosak lehetünk benne, hogy foszforhiány lép majd fel és tavasszal a relatív foszforhiány sokkal súlyosabban jelentkezik, mint egyéb, savasabb talajokon. Ilyen esetben előre tudható, hogy lombon keresztül be kell majd avatkoznunk.

A mikroelemek felvétele is függ a talaj pH-jától. A vas, a réz, a cink és még a mangán is 6 alatti pH esetében vehetők fel könnyen a növények számára. Ha a talajom lúgosabb, biztosak lehetünk abban, hogy ezekből a mikroelemekhez a növény nem jut hozzá, tehát a lombtrágyázást már eleve be kell építeni a technológiába.

A közelmúlt a műtrágyák drágulásáról szólt, de mi a helyzet most ezen a téren?

Az árak növekedésének dinamikája csökkent, az alapműtrágyák esetében meg is állt a drágulás. A korábbi felfutásért nagyon röviden az energia árának emelkedése, valamint a logisztikai problémák is okolhatók voltak, de spekulatív hatások is érvényesültek.

A lombtrágyák, köztük az Agroleaf termékei is drágultak, de 5 kg/ha dózis esetében még mindig csak 4500 és 6000 Ft közé esik a hektárköltsége, ami egy nagyon elfogadható árnak tekinthető.

Az ICL csapatával kívánok jó termést és jó felvásárlási árakat!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A kukorica lombtrágyázása Agroleaf Powerrel A kukorica lombtrágyázása más szántóföldi növényekhez képest kevésbé elterjedt. Ennek oka elsősorban a növényvédelmi technológiában keresendő. Ugyan ...
Hogyan tápláljuk almafáinkat a szép, egészséges és... Az almafák már elvirágoztak, a kötődés állapotán is túl vagyunk. Bizony nem mindenki van vele tisztában, hogy ilyenkor már nagyon nagy figyelmet kell...
Agroleaf Power és PeKacid használata a jelenlegi s... Míg a tavasz első felében a csapadékhiány okozta stressz kezelése volt a gazdálkodók egyik fő feladata a gabonatáblákon, mostanra a sok csapadék hatá...
Jókora termésnövekedést jelent, ha burkolt nitrogé... Szeptemberben, az őszi gabona vetésidejének közeledtével érdemes egy kicsit elgondolkodni az alapműtrágyákon és a technológiákon. Főleg akkor igaz ez...
Biztos indítás Agroblennel – szőlő- és gyümö... Ültetvényeink első 1-2 évében a legfontosabb cél, hogy a növények minél jobban megerősödjenek, begyökeresedjenek a talajba, erős gyökérzetet fejlessz...
PeKacid – a legkorszerűbb, tökéletesen vízoldható,... A PeKacid az ICL Specialty Fertilizers saját kutatólaboratóriumában kifejlesztett, szabadalmazott innovatív technológiával gyártott új terméke. V...