Az agrártámogatások özönét hozta a gazdáknak a 2022-es év: itt a hírösszefoglaló anyagunk

A 2022-es esztendő áprilisi hónapjában is számos olyan hírt hoztunk a Magro.hu olvasóinak, amelyekben milliós és milliárdos pályázatokról volt szó. Az agrártámogatások témájú hírösszefoglalónkban rengeteg pénz, beruházás és fejlesztés szerepel, amelyet mindenképpen javaslunk elolvasni. Reményeink szerint így egyetlen fontos támogatási lehetőségről sem maradnak le a hazai gazdálkodók, amivel a saját vállalkozásaikon túl a teljes magyar mezőgazdaság fejlesztését is szolgálhatják. Jó olvasást kívánunk!

Tájékoztató sorozat indult az erdészeti tevékenységek támogatási lehetőségeiről

Az elmúlt évek szakmai tájékoztató sorozatainak tapasztalatai alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) újabb erdészeti rendezvénysorozatot indított. A korábbi fórumokon való részvétel és a hallgatóság aktivitása azt mutatta, hogy az érintettek részéről igény van az ágazattal kapcsolatos Európai Uniós és hazai történésekhez kapcsolódó tájékoztatásra, a változó jogszabályi és támogatási környezet megismerésére. Az online sorozat címe „Egységes Kérelem- erdőgazdálkodási tevékenységekhez kötődő támogatások”, amelynek aktualitása abból ered, hogy április elején nyílik az Egységes Kérelem (EK) felülete és lehetővé válik a gazdálkodók támogatási alapkérelmeinek benyújtása. Ez természetesen több, erdészeti tevékenységhez kötődő támogatást is érint.

Az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” elnevezésű misszió célja, hogy 2030-ig bezárólag segítse legalább 150 európai régió és közösség a klímaváltozás hatásaival szembeni ellenállóképességének kialakulását az EU Horizont programon belül - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőhegyes
Az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” elnevezésű misszió célja, hogy 2030-ig bezárólag segítse legalább 150 európai régió és közösség a klímaváltozás hatásaival szembeni ellenállóképességének kialakulását az EU Horizont programon belül – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőhegyes

Több 100 millió forintnyi Eurót lehet költeni a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra

Az EU Horizont Európa kutatási és innovációs programja keretében meghirdetett missziók olyan tudományterületeken átívelő akciók, melyek egy mérhető cél elérését tűzik ki meghatározott időkereten belül. Konkrét megoldásokat kínálnak napjaink legnagyobb kihívásaira, összekapcsolják a kutatást és innovációt a főbb társadalmi szükségletekkel, ezáltal hatással vannak a társadalomra és a politikai döntéshozatalra. Az Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” elnevezésű  misszió célja, hogy 2030-ig bezárólag segítse legalább 150 európai régió és közösség a klímaváltozás hatásaival szembeni ellenállóképességének kialakulását.

Brüsszelben beszélt az EU termelési feltételeinek enyhítéséről a magyar agrárminiszter

Az orosz-ukrán háború következményei jelentős élelmezésbiztonsági kockázatokat vonnak maguk után, ezért újra kell gondolni, és a kialakult helyzethez kell igazítani mind a Termőföldtől az asztalig stratégiában foglalt célértékeket, mind pedig a Közös Agrárpolitika stratégiai tervekkel szemben támasztott zöld ambíciószintet – mondta Nagy István agrárminiszter Belgium fővárosában, Brüsszelben. A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2022. március 21-i ülésén az uniós agrárminiszterek megvitatták a Közös Agrárpolitikához kapcsolódó stratégiai tervek elfogadási folyamatát.  Az orosz-ukrán háború komoly élelmezésbiztonsági aggályokat vet fel, hiszen Ukrajna adja a világ gabonanövény-termelésének jelentős részét. Ebben a nehéz helyzetben az Európai Uniónak is újra kell gondolnia eddigi álláspontját, elsősorban a Termőföldtől az asztalig stratégiában előírt célértékek, valamint a KAP stratégiai tervekkel szemben támasztott zöld ambíciószint kapcsán – közölte Nagy István agárminiszter.

Több mint 1,2 milliárd forintnyi EU-s pénzből fejlesztettek technológiát Hajdúnánás-Tedejen

Több mint 1,2 milliárd forint európai uniós támogatással fejlesztett lucernaalapú fehérjetermékeket és egyéb növényi termékeket előállító termesztési és feldolgozási technológiát a TEDEJ Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. A Hajdú-Bihar megyei vállalat egy mintaüzemet is kialakított a fejlesztések részeként. A technológiával a későbbiekben kiváltható lesz a magyar szójafehérje-igény 50 százalékával egyenértékű szójaimport, és megoldást jelenthet a globális fehérjehiányra is. A hajdúnánási székhelyű cég célja az volt, hogy a lucerna zöld biomasszájából biotechnológiai kutatás-fejlesztéssel és saját új generációs fehérjekinyerési technológiával 15-55 százalékos fehérjetartalmú takarmányokat, takarmány alapanyagokat, ipari rostot és más termékeket előállító üzemet, valamint agrotechnikát fejlesszenek ki.

Magyarországnak adott igazat az Európai Bíróság: marad az 5,7 millió eurós támogatás

Az Európai Bíróság megsemmisítette az Európai Bizottság egy korábbi határozatát, amelynek értelmében 5,7 millió eurónyi támogatásból zárták volna ki Magyarországot. Az ügy arról szólt, hogy a Bizottság 2020 novemberében megállapította, hogy Magyarország a 2016 és 2018 közötti időszakra vonatkozóan nem végzett elég helyszíni ellenőrzést az uniós mezőgazdasági támogatásokkal érintett területeken, és nem vette figyelembe az adminisztratív ellenőrzések során megállapított szabálytalanságokat. A Bizottság a hiányosságok miatt 5 719 705,72 eurót kizárt az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap (EMGA), illetve az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) keretében történő uniós finanszírozásból.

Több milliárdos magyar tejüzem készült el Szenttamáson

A Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból fejlesztett a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. csaknem 5 milliárd forintos új tejüzemet. A létesítmény teljesen robotizált rendszere lehetővé teszi, hogy a szomszédos, felújított szarvasmarha telepen élő tehenek által termelt tej egy csővezetéken keresztül kerüljön a tejüzembe. Ott automatizált gépek végzik a tej feldolgozását, így emberi kéz érintése nélkül kerül a kiváló minőségű magyar tej és tejtermék a végső felhasználóhoz. Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára Szenttamáson, a társaság új tejüzemének átadásán mondta el, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tejüzem hozzájárul a vállalat kapacitásainak bővüléséhez, és ahhoz, hogy egyre több magyar ember asztalára juthasson el a jó minőségű törökszentmiklósi tej. Rákossy Balázs kitért arra is, hogy a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-nél a beruházásnak köszönhetően 15 új munkahely jön létre.

9000 milliárd forint sorsa a tét a magyar agráriumban

Elképesztő mértékben nőnek, illetve ingadoznak a piaci árak és a költségek a szántóföldi növénytermelésben. És ez nem csak a jövedelmezőséget határozza meg, hanem kockázatossá is teszi a gazdálkodói döntéseket. Az orosz-ukrán háború az agrárpiacokon is rendkívüli helyzetet teremtett, ez elsősorban a növénytermelési ágazatokra gyakorol közvetlen hatást. Soha nem látott lehetőségeket kínál a magyar agrárium a gazdák számára, hiszen mintegy 9000 milliárd forintnyi támogatás kerülhet kifizetésre.

Több fontos változás történt az egységes kérelem beadásában 2022-ben

Az egységes kérelem beadása során 2022-ben 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, amelynek benyújtási határideje 2022. május 16. Fontos változás a zöldítés tekintetében a 2022-es évben az, hogy az eddigiektől eltérően a gazdák dönthetnek úgy, hogy az egységes kérelemben bejelentett területeken termesztett bármely szántóföldi növényt a zöldítés szempontjából parlag ökológiai fókuszterületként (EFA) és/vagy a diverzifikációban parlagként számolják el. Egy szántóföldi területet akkor is el lehet számolni a zöldítésben parlagként – akár a terménydiverzifikációban külön kultúraként, akár EFA-területként – ha kaszálják, legeltetik, vagy bármilyen szántóföldi haszonnövényt, például kukoricát vagy napraforgót termesztenek rajta. Ennek az a feltétele, hogy az adott mezőgazdasági táblát az egységes kérelemben EFA és diverzifikációs parlagként szükséges jelölni. Továbbá az ezen területeken folytatott termelés során akár növényvédő szert, beleértve csávázott vetőmagot is lehet használni.

Több fontos változás történt az egységes kérelem beadásában 2022-ben - Fotó: Magro.hu, CSZS, Kölesd
Több fontos változás történt az egységes kérelem beadásában 2022-ben – Fotó: Magro.hu, CSZS, Kölesd

Regeneratív, megújuló mezőgazdasági modell alkalmazását javasolják a magyar kutatók

Valkó Orsolya, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) tudományos tanácsadója vezető szerepet játszott az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (European Academies’ Science Advisory Council, EASAC) legújabb átfogó tanulmányának elkészítésében, amely egy regeneratív, megújuló mezőgazdasági modellt mutat be. A nemzetközi szakértői csoport munkájában Lengyel Szabolcs, az ÖK tudományos tanácsadója is részt vett.  A kutatók eredményei alapján az új modellre való áttérés számos ponton hozzájárulhat a mezőgazdasági tevékenység negatív hatásainak csökkentéséhez, valamint a biodiverzitás és az ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzéséhez. A Regenerative Agriculture in Europe – A critical analysis of contributions to the European Union Farm to Fork and Biodiversity Strategies című tanulmány hivatalos bemutatóját 2022. április 6-án tartották a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

20 éven át több mint 450 eurós éves támogatást kaphatnak a saját területen erdősítők

Két évtizeden át 456 eurós értékű éves támogatásban részesülnek azok a személyek, akik az erdőalapon kívül saját területre ültetnek erdőt Romániában az ottani kormány által elfogadott javaslat szerint. A bukaresti kormány április elején tartott ülésén az országban először megteremtette a törvényes lehetőséget arra, hogy természetes és jogi személyek egyaránt az erdőalapon kívül fát ültethessenek, és ezért éves juttatást kapjanak.

„Így jövő év végéig 25 000 hektárnyi területet erdősítünk, majd 2026 végéig még 31 700 hektárnyi fát ültetünk. Ez azt jelenti, hogy összesen az elkövetkező 4 évben közel 60 ezer hektárral nő Románia erdős felülete. Az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervben 730 millió eurót különítettünk el erre a célra” – tájékoztatott Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter. 

Komoly kertészeti fejlesztés Sellyén: elkészült az új üvegház

Átadták a Déli ASzC Sellyei Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium új üvegházát. Az üvegház a Közfoglalkoztatási Mintaprogram keretében épült 700 millió forint értékben. A kertészeti szakterületet érintő, közel 900 négyzetméteres üvegház beruházás nem csak az agrárszakképzés versenyképességéhez, de a térség foglalkoztatási rátájának javításához is hozzájárulhat, elősegítve a térségben élők felzárkózását. Az avatóünnepségen részt vett dr. Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, Nagy Csaba országgyűlési képviselő, Bagdán Boglárka, agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár és Réthy Pál, közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, valamint Somogyi Antal, az intézmény igazgatója. Az Agrárminisztérium kiemelt területnek tekinti a mezőgazdaság modernizációját, a legkorszerűbb technológiák alkalmazásának támogatását, illetve a precíziós gazdálkodásra történő átállás ösztönzését.

Méh állatjóléti támogatás: 10 milliárd forintos pályázatban vehetnek részt a hazai méhészek

Méh állatjóléti pályázatot hirdet a kormány a méhészeti ágazat hatékonyságának növelése, az állatjóléti feltételek javítása és ezen keresztül a méh- egészségi problémák megelőzése érdekében. A támogatás keretösszege 10 milliárd forint. Nagy István agrárminiszter Gödöllőn, a megújult Méhészettörténeti kiállítóhely átadó ünnepségén elmondta, hogy az új pályázat a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését célozza meg és támogatást nyújt a méhek jólétét szolgáló feltételek biztosításához. Nagy István beszélt arról is, hogy a gödöllői Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ méhészeti és méhbiológiai osztálya egyedülálló szerepet tölt be a hazai méhészeti ágazatban. A Gödöllői arborétum szomszédságában fekvő, saját méhállománnyal rendelkező osztály az elmúlt 120 évben a méhésztársadalommal együttműködve segítette az ágazat fejlődését a hozzá tartozó méhészeti parkkal, az országban egyedülálló méhészeti könyvtárával, valamint a most megújult méhészettörténeti kiállítóhelyével.

Az időjárási káresemények 2022-es bejelentési szabályai

Elkezdődött a vegetációs időszak és máris számos káreseményt – aszály, fagy, vihar – voltak kénytelenek elszenvedni a gazdálkodók. A megfelelő összegű kárenyhítés kifizetésének elengedhetetlen feltétele, hogy az érintettek ismerjék az agrárkár-enyhítési rendszer szabályait. Az alábbiakban összefoglaljuk a kárbejelentéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, amikhez az Agrárminisztérium szakmai információit használtuk fel.

A mezőgazdasági termelő kárenyhítő juttatásra abban az esetben jogosult, ha:
  • a termelő jogszabályban foglaltak szerint határidőben, elektronikusan megtette a kárbejelentését,
  • a kárt ténylegesen az időjárási esemény okozta,
  • a termelőnél a növénykultúra 30%-ot meghaladó hozamcsökkenést és 15%-ot meghaladó hozamérték-csökkenést az agrárkár-megállapító szerv igazolta,
  • a termelő a Kincstár által megállapított kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-éig megfizette,
  • a termelő a kárenyhítő juttatás iránti kérelmét november 30-áig a novemberben nyíló elektronikus kérelmező felületen benyújtotta,
  • aszálykár esetén további feltétel, hogy az aszályhelyzetről az agrárpolitikáért felelős miniszter legkésőbb a tárgyév október 31-éig közleményt ad ki.

Hatszorosára növekedhet a hazai termálenergia kihasználtsága, a hajtatókertészek is extrákat kaphatnak

Már elérhetőek a hazai üzletek polcain a magyar termesztésből származó friss tavaszi zöldségek. A növényházakban megtermelt paradicsom, paprika, uborka és salátafélék vitamintartalma és élelmiszeregészségügyi biztonsága egyaránt igen magas, ráadásul a friss magyar áruk mind ízben, mind frissességben sok esetben felülmúlják az importot. A hajtatott zöldségek termesztésének előnye, hogy külső, időjárási tényezőktől függetlenül, fedett termőhelyen, szabályozott víz–, levegő–, fény– és hőhatás mellett termelhetők. A zárt termesztőberendezések alkalmazása a hazánkhoz hasonló mérsékelt éghajlati viszonyokkal rendelkező területeken terjedt el, ahol a szabadföldi termesztés kora tavasztól késő őszig tart. Ezzel a megoldással, fűtött vagy fűtetlen viszonyok között, fóliában vagy üvegházban a termesztési szezontól függetlenül folyik a termelés.

Már elérhetőek a minőségi magyar zöldségek, sok lehetőség van az energiát biztosító hazai termálenergiában
Már elérhetőek a minőségi magyar zöldségek, sok lehetőség van az energiát biztosító hazai termálenergiában

Végre kifizetés: közel 3 milliárd forint baromfi állatjóléti támogatás érkezik a gazdákhoz

Megkezdődött a 2021/2022. évi baromfi állatjóléti támogatás harmadik negyedévének kifizetése, amelynek során 2022 áprilisában közel 3 milliárd forintot utal ki az Államkincstár mintegy 1.245 baromfitartó részére. A kifizetés a baromfi állatjóléti támogatás aktuális negyedévére meghatározott keretösszegek figyelembe vételével valósul meg. A a kacsa- és libatartók további 500 millió forint kiegészítő támogatásban fognak részesülni a rendkívüli uniós válságkezelési csomag kereteiből.

Az Agrárminisztérium februárban kezdeményezte a Baromfi Terméktanácsnál (BTT) az állatjóléti támogatási konstrukció felülvizsgálatát az állatfajok szerinti negyedéves keretek közötti forrásmegosztás kapcsán. Ám egyelőre még nem sikerült mindenki számára elfogadható módon megállapodni és az állatfajonkénti keretösszeget nem módosították. Erre, valamint a mostani állatjóléti kifizetési szakaszban is magas állatlétszámhoz képest alacsonyabb víziszárnyas keretösszegre tekintettel 

a kacsa- és libatartók további 500 millió forint kiegészítő támogatásban fognak részesülni a rendkívüli uniós válságkezelési csomag kereteiből.

Elérhetőek az új zöldítési előírások

Új szabályok szerint lehet 2022-ben teljesíteni a Zöldítésben előírt ökológiai fókuszterületi (EFA) követelményt 15 és 10 hektáros szántó felett. A módosítás érinti a Zöldítésben elvárt diverzifikációs szabályokat is. A változás értelmében bármely termesztett kultúrával elvetett terület jelölhető EFA parlagként, s ekkor a diverzifikációban is ekként – nem a ténylegesen fellelhető növényként – kerül figyelembevételre.

 Az „Éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről” szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet (Zöldítési rendelet) módosítása értelmében az alábbiak szerint lehet 2022 évben teljesíteni a Zöldítésben előírt ökológiai fókuszterületi (EFA) követelményt 15 ha szántó felett. A módosítás érinti a Zöldítésben 10 ha szántó felett elvárt diverzifikációs szabályokat is.

Utolsó szakaszához ért a mezőgazdasági kisüzemek támogatása

Még 2020 novemberében írtak ki pályázatot őstermelők, mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók számára, a mezőgazdasági kisüzemek támogatására, amelynek keretében 15 ezer eurónak megfelelő forintösszegű, szabad felhasználású, vissza nem térítendő támogatás érhető el. A legfontosabb tudnivalókat az utolsó szakaszról Szalontai Jenő pályázatíró foglalta össze.

Az említett pályázatnak hamarosan, május 18-án elérkezünk az utolsó szakaszához. A 2022 május 18. és 2022 május 31. közötti időszak alatt a benyújtott projektek együttesen kerülnek elbírálásra és pontozással rangsorolva. Fontos hangsúlyozni, hogy ezen feltételekkel nem nyílik meg többet ez a pályázat. Aki most tud, érdemes indulnia, a jövőben várhatóan más formában, de megemelt belépési küszöbbel lehet majd csak pályázni – vélekedett a szakértő. (x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyate... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal88/2013 (V.30.) számúKÖZLEMÉNYEA 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényl...
Június 17-től lehet LEADER támogatási kérelmeket b... Megjelent az EMVA-ból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről sz...
Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Elindult a 2013 LEADER program, akár 50 millió Ft ... A LEADER 2013 pályázat a vidéki vállalkozásokat hivatott támogatni. Egyaránt érdekeltek lehetnek kezdő és már működő vállalkozások, akik nyereségeseb...
Gép támogatási pályázat hamarosan! Hamarosan induló pályázatra hívjuk fel a figyelmet. Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek és technológiai berendezések, traktorok beszerz...
Július 1-ig!!! Mezőgazdasági területek erdősítéséh... Nagyon közel már a határidő! Amennyiben szeretne EMVA-ból finanszírozott erdősítésre fordítandó támogatást igényelni, itt tájékozódhat ennek részletes...