Az áfacsalt sertést felváltotta az áfacsalt baromfi

A sertéshús áfájának csökkentése a vártnak megfelelően hatott a baromfiágazatra. Az emberek az olcsóbb sertéshúst kezdték vásárolni, kevesebb baromfihús fogyott, ezért a baromfisok is kénytelenek voltak árat csökkenteni. Több hazai termelő már a broiler-hízlalással is felhagyott, helyüket gyanús külföldi termék veszi át.

Szakértők már hónapokkal ezelőtt azt mondták, hogy a sertéshús áfájának csökkentése azért lesz pozitív hatással a gazdaságra, mert így eltűnik az áfacsalás, kifehéredik a sertéságazat. Ez így is lett, a célt elérték a törvényhozók, de egyes értesülések szerint ezzel a baromfiágazat kezd egyre inkább az áfacsalások terepe lenni.

Van olyan gazda, aki már a broiler-hízlalással is felhagyott (Fotó: livestocking.com)
Van olyan gazda, aki már a broiler-hízlalással is felhagyott (Fotó: livestocking.com)

 

A helyzet rendkívül egyszerű: akik eddig áfacsalt sertéshússal foglalkoztak, sokak szerint most átnyergeltek a baromfihúsra. Ennek köszönhetően sokkal több olcsó, import baromfi kerül be a hazai piacra és ennek a magyar termelők látják a kárát. Vannak olyan gazdák, akik az áldatlan állapotok miatt már fel is hagytak a broiler hízlalással, de vannak olyan feldolgozók is, akik már nem vásárolnak fel hazai termelőktől csirkét, inkább az olcsóbb külföldit veszik és dolgozzák fel.

Lehet megoldás a helyzetre? Szakértők szerint igen. Többek között az is segítene, ha csak bejelentett telephellyel rendelkező cégek kereskednének baromfival, vagy éppen nem alapíthatna olyan céget, akit már egyszer áfacsaláson kaptak. A végleges megoldás természetesen az lenne, ha a baromfihús áfáját is jelentősen csökkentenék.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A sertéshúsok piacának alakulása 2014 első negyedé... Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) prognózisa szerint 2014-ben mintegy 1 százalékkal 116 millió tonnára nőhet a világ sertéshúste...
6 százalékkal nőtt a vágósertés termelői ára... Mintegy 6 százalékkal magasabb volt a vágósertés termelői ára hasított súlyban Magyarországon 2014. júniusában mint egy évvel korábban, így elérte az ...
Bulgária lehet az új piaca a magyar sertéshúsnak... Bulgária lehet az új piaca a magyar sertéshúsnak, mivel a balkáni ország nem önellátó sertéshúsból - mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakm...
Sertéshús-előállítás az Európai Unióban és Magyaro... Cikkünkből kiderül, hogy mennyi sertéshúst állítanak elő az Európai Unió területén, illetve hogy Magyarországon hogyan alakul a sertéshús-export és im...
Jó hír a baromfihúst kedvelőknek Jól alakul a baromfihús piaca, köszönhetően a magas sertés- és marhahús áraknak. Az alacsony takarmányozási költség és a magas kereslet hatására továb...
Sertéstartás – megéri? A kérdésre nem egyszerű a válasz, több tényező is komolyan befolyásolhatja a sertéstartás sikerességét. Így mielőtt belevágnánk, jól meg kell gondolnu...