Több, mint 400 hatóanyagra kiterjedő növényvédőszer maradvány vizsgálatot végeztetett az Ökopiacán a Magyar Biokultúra Szövetség. A szúrópróba-szerűen vett saláta, paradicsom, burgonya, alma, szőlő, uborka, körte minták ellenőrzése hivatott megbizonyosodni arról, hogy tiszták, vagy szermaradvány tartalmúak-e a növényi termékek a fővárosi biopiacon. A vizsgálatok elvégzéséhez az Agrárminisztérium Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának nyújtott támogatást.
A Magyar Biokultúra Szövetség a honlapján számolt be arról, hogy a 2019. október 12-én vett minták egyikében sem volt kimutatható szermaradvány.
Kapcsolódó: Hatalmas növekedést várnak a biológiai növényvédő szerek piacán
A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott vásárlói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket teremt a biológiai növényvédő szerek piacán. A várakozás szerint 21,3 éves növekedési ráta is megvalósulhat. Az új technológiák, a gyártók fejlesztései és a termékek gyorsabb regisztrációját támogató szabályozások várhatóan növelik a bioherbicidek bevezetésének arányát a termelőknél is.
A Frost & Sullivan a 2023-ra várható globális bioherbicid-piacról kiadott legfrissebb elemzéséből az derül ki, hogy a szintetikus gyomirtó szerekkel szemben növekvő ellenállás, a bioélelmiszerek iránti megnövekedett fogyasztói igény és a szermaradványok könnyebb kezelése meghatározó tényezők a globális bioherbicidek piacán. A jelentés szerint 2018 és 2023 között a piac a 21,3 százalékos éves növekedési ráta felé közelít. Az új technológiák, a gyártók innovációja és a termékek gyorsabb regisztrációját támogató szabályozások várhatóan tovább növelik a bioherbicidek bevezetésének arányát a gazdáknál is. Arról itt írtunk korábban, hogy gyomnövények segítségével forradalmi változás várható a növényvédelemben.
Cikkajánló: A vegyszerrel leginkább szennyezett 12 gyümölcs és zöldség
Már elérhető az Environmental Working Group (EWG) idei listája, ahol 2004 óta rangsorolják azt a 12 zöldséget és gyümölcsöt, amelyek a növényvédő szerekkel, tehát rovarirtó-, gombaölő- és gyomirtó szerekkel leginkább szennyezettek az USA-ban. A vizsgálat elég kiterjedt, mert 40 900 mintavétel alapján készül. Bár a zöldségek és gyümölcsök szerves részét kell, hogy képezzék az egészséges életmódnak, mégis a hagyományos nagyipari módon termesztett növények sok esetben olyan vegyszermaradványokat tartalmaznak, melyek hosszú távon károsíthatják az emberi szervezetet.