Átalakulóban a magyar mezőgazdaság – heti agrárhír-összefoglaló

Átrendeződik a magyar mezőgazdasági kutatás-fejlesztés (K+F), magyar a COPA „Nők a vidékért” munkacsoportban, elektronikus aláírással gyorsítja az ügyintézési időt a Magyar Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), kedvezmények és támogatások agrárhitelekhez, kárenyhítő juttatás igényelhető, új utak kerülnek előtérbe a mezőgazdasági információszerzésben, valamint növekvő ráfordítás mellett csökkentek a termelői árak.

A részletekért, és heti agrárpiaci információkért olvassa el teljes cikkünket!

Copa
A COPA logója

Integrált mezőgazdasági K+F központtá válik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ azzal, hogy 2014 január 1-jétől több agrárkutató gazdasági társaság munkáját veszi át. Információink szerint cél a feladatalapú működtetéshez szükséges feltételek biztosítása, és hogy a K+F tevékenység visszanyerje régi rangját.
Szeptember végén adtunk hírt arról, hogy a NAK egyik alelnöke két éves megbízatást kapott a COPA-nál, most egy újabb magyar NAK munkatárs lett a COPA, a „Nők a vidékért” elnevezésű munkacsoportjának első alelnöke, Batthyány-Schmidt Margó, aki megtisztelőnek érzi az európai közösség bizalmát, és hisz a nők összetartó erejében. A munkacsoport egyébként a magyar vidéken élő nők számára járhat pozitívumokkal.

 Nem unatkozott az MVH a héten:

  • Az Egységes Kérelem jogcímeihez kapcsolódó ügyiratokat ezentúl úgynevezett minősített elektronikus aláírással látja el, ami jelentősen lerövidíti az ügyintézés idejét az elektronikus kapcsolattartási formát választók körében. Az ilyen aláírással ellátott iratok a postai úton kézbesített, kézzel aláírt döntésekkel egyenértékűek!
  • Két közleményt is kiadott az elmúlt héten az agrárhitelek támogatási lehetőségeiről.
  • Illetve a kárenyhítő juttatások igényléséről is kikerült egy közleménye, melyet november 30-ig lehet igényelni.

Emellett az Agrár Széchenyi Kártya 4% kamattámogatás mellett vehető igénybe, és a jövőben nőhet a kihelyezett hitelösszeg mértéke, mivel a bankok 950-1050 milliárd Ft-ra becsülték az agrár-finanszírozás szükségletét, és nőhet az átlagos hitelösszeg is. A likviditási hitel feltételei is módosítás előtt állnak, kedvezőbb feltételek várhatók, mivel a gazdálkodók, a földalapú támogatásoknak is köszönhető stabil bevételi forrásaik révén jó adósnak számítanak – olvasható az eco.hu oldalon.

AgroStratega.hu - infromációk értékelése
AgroStratega.hu – infromációk értékelése

Az AgroStratéga Kft. átfogó kutatást készített arról, honnan, hogyan és milyen gyakran tájékozódnak a mezőgazdaságban dolgozók, a fontosabb döntéseik meghozatala előtt. Ebből kiderül, hogy a hazai gazdálkodók a nyomtatott agrárszaklapok mellett rendszeresen gyűjtenek szakmai információkat e-mailben kapott ingyenes hírlevelekből és internetes agrárportálokról is. E három csatorna használatát csak a személyes kapcsolat előzi meg a rendszeresen, illetve gyakran használt információforrások között. Az eredmények elérhetők blogcikkünkben.

 Nem túl jó hírek a termelőknek. A KSH adatai szerint, míg a termelői árak 13,7%-kal csökkentek szeptemberben (22,8%-kal csökkent a növények, 4,7%-kal nőtt az élő állatok és állati termékek ára), addig az idei január-szeptemberi időszakban 4,6%-kal nőtt a ráfordítás árszintje az előző év azonos időszakához képest.

 Az Eurostat, az EU statisztikai hivatal szerint Magyarország a 8. helyen áll az unióban 10,373 millió tonnával a szemes termények terén, de a terméshozammal nincs is gond, annál inkább az alacsony felvásárlási árakkal. A KSH adatai is alátámasztják a gabonafélék árának csökkenését, 32,2%-kal alacsonyabbak idén a gabonaárak, mint tavaly szeptemberben. A búza ára a szeptemberi 44.000 Ft/t, a kukoricáé pedig a 42.700 Ft/t átlagártól most sem tér el. A Magro.hu mezőgazdasági piactéren továbbra is változatlan a helyzet. Kukoricát 40.000 Ft/t alatti áron is keresnek, az eladók pedig nem nagyon mernek többet kérni 42-46.000 Ft/t árnál. A búzánál kicsivel jobb a helyzet a piactéren, takarmány búzát már 46-48.000 Ft/t-ért is keresnek megvételre, de kapható 45.000 Ft/t-ás áron is. A gabonafélék között újabb köles és pattogtatni való kukorica ajánlat is található, de a kukorica és búza ajánlatok nagy mennyiségben érhetőek el oldalunkon.

A KSH adataira visszatérve az ipari növények ára 21,7%-kal csökkent (az olajos növényeké 24,6%-kal). A napraforgó felvásárlási ára augusztusról szeptemberre 22%-kal csökkent, és már csak 96.600 Ft/t áron volt elérhető. Piacterünkön a napraforgó és a repce uralja ezt a kategóriát, a napraforgó most 85-95.000 Ft/t ár között mozog az eladási és vételi ajánlatokat tekintve, a repce pedig 108-118.000 Ft/t között érhető el.

A zöldségfélék ára 7,3%-kal nőtt (a burgonyáé 57%-kal), a gyümölcsök ára lényegében nem változott az előző év szeptemberéhez képest.

homoktövis
homoktövis

A Magro.hu piactéren erősen érződik az alma szezon, rengeteg, közel 20.000 mázsa az alma ajánlat a zöldség-gyümölcsök között, de közel 500 mázsa fokhagyma, 600 mázsa körte, 500 mázsa vöröshagyma, és több mint 3000 kg dió is megtalálható oldalunkon. Emellett homoktövis, kelkáposzta, fejes saláta, sárgarépa, étkezési sütőtök ajánlat is van a zöldség- és gyümölcsfélék közt.

 Az elmúlt héten megszületett a döntés, az élő és fél sertés áfáját 5%-ra csökkentették, a fogadtatás azonban vegyes, sokan azt hangoztatják, hogy a vásárlók ettől még nem fognak olcsóbban hozzájutni a sertéshúshoz. Úgy tűnik, majd egy év múlva okosabbak leszünk. A KSH adataiból kiderül, hogy a vágóállatok termelői ára szeptemberben 1,9%-kal volt magasabb a tavalyinál (a vágómarha felvásárlási ára 21,8%-kal csökkent, a vágósertésé 4,4%-kal nőtt, szeptemberben 435 Ft-ba került egy kg sertéshús; a baromfi ára 3,6%-kal nőtt).

A Magro-n 450 Ft-ért kínálnak egy kg vágósertést, mangalicát 550 Ft-ért, de van vágóbika, vágótehén is a vágóállat ajánlatok között. Emellett szarvasmarhát, sertést, lovat (csikó, kanca) is lehet találni, de van juh, kecske, nyúl ajánlat is a többi nagyobb testű állat között.

tojás
tojás

Az állati termékek ára 12 %-kal, a tejé 20,6%-kal nőtt, míg a tojásé 13,5%-kal csökkent. Piacterünkön nagy az érdeklődés most a tojásra, heti rendszerességgel kívánnak ugyanis vásárolni 700.000 db M-es méretű tojást, így minél több eladóra van szüksége, hogy összejöjjön a megfelelő mennyiség.

 Az elmúlt hét újdonságai:

 Regisztráljon ingyen, állítson be terményfigyelést, hogy rendszeresen értesülhessen a friss ajánlatokról, ha van eladnivaló terménye vagy venne terményt vagy állatot nagy tételben, tegye meg ajánlatát, és kössön sikeres üzletet a Magro.hu piactér segítségével.

Forrás: Élelmiszer Online, Trade Magazin, greenfo, adózóna, mvh.gov.hu, eco.hu, napigazdasag.hu, MagroBlog, Magro.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyate... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal88/2013 (V.30.) számúKÖZLEMÉNYEA 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényl...
Június 17-től lehet LEADER támogatási kérelmeket b... Megjelent az EMVA-ból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről sz...
Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Egy évesek lettünk! Nézze meg köszöntő videónkat!... Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy egy évesek lettünk! :-) Eseménydús volt ez a 12 hónap. Sokat dolgoztunk a Magro.hu-n azért, hogy Önök egyre jobb sz...