Használjunk idényzöldségeket, gyümölcsöket…! ….hangzik a jó tanács. És kinek van szükséges vízízű paradicsomokra? Most egy olyan egyszerű, az ünnepi nagy lakomák után jólesően könnyed krémleves receptet hoztunk kedves gazdaasszonyok, ami garantáltan sokak kedvence lesz!
Hozzávalók:
- kb. 1 kg sütőtök
- 1 liter zöldségleves (vagy húsleves)
- 1 szál póréhagyma (vagy 1 kis fej hagyma)
- 1 ág friss rozmaring (vagy 1 mokkáskanál őrölt)
- só
- bors
- olívaolaj
- 1 csomag pirított tökmag
Elkészítése:
- Az alapléhez használhatunk megmaradt zöldség, vagy húslevest, de ha nincs otthon, leveskockából és felforralt vízből könnyen és hamar elkészíthetjük.
- Hámozás és kimagozás után kockázzuk a sütőtököt. A hagymát felaprítás után kevéske olívaolajon pirítani kell, erre dobhatjuk a sütőtök kockákat. Még 5 percig összerottyantjuk ezt az egyveleget. Érdemes nagyobb serpenyőben, vagy fazékba tenni, mert erre öntjük majd az 1 liter alaplevet is.
- A sütőtökös egyvelegre öntsük az alaplevet, ha el kezd forrni, kisebb tűzön vajpuhára főzzük (kb 10-15 perc).
- Ha készen vagyunk, botmixer, vagy turmixgép segítségével krémesre turmixoljuk.
- Tegyük bele az aprított rozmaringot, egy kis borsot, és sót. Utána még egyszer felforraljuk, hogy összeérjenek az ízek a sütőtök krémlevesünkhöz.
- Tálaláskor pirított tökmaggal kínáljuk.
Tipp!
Ha főfogásként fogyasztjuk, (sajtos) piritóst is készíthetünk hozzá, hogy tartalmasabb legyen.
Jó étvágyat hozzá!