Az élelmiszertudomány nemzetközileg elismert professzora, Bánáti Diána vezeti július 1-jétől a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karát. A szakember 7 év brüsszeli megbízatás után tér haza Magyarországra. Élelmiszermérnökként diplomázott a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, majd a mezőgazdaság-tudományok kandidátusa lett. Közben tanárképzőt és jogi egyetemet is végzett, amit követően az Élelmiszerek EU-harmonizációs munkacsoportjához került. 33 évesen lett a Központi Élelmiszertudományi Kutatóintézet (KÉKI) főigazgatója, a pozíciót 11 éven át töltötte be. 2006-ban, 10 közép-kelet-európai ország EU csatlakozása után elsőként és egyetlenként került be az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) igazgatótanácsába, ahol hamarosan alelnöki, majd elnöki megbízatást kapott. […]
Asszonyélet
Több hölgyet szeretnének bevonni a mezőgazdaságba az EU-ban
Igyekeznek minél több női munkaerő bevonását elérni egy EU-s projektben. A francia gabonaszövetség (L’AGPB, l’association des producteurs de blé) olyan projektben vesz részt, amely a vidéki nők munkába állítását támogatja a mezőgazdaságban. A projekt a kutatás-fejlesztést helyezi a fókuszba azáltal, hogy megkeresi azokat a munkaterületeket és motivációs eszközöket, ahol és amelyekkel a nők nagyobb számban vállalhatnának szerepet az agráriumban. […]
A hölgyeknek is vonzó a gazdálkodás
Bár a mezőgazdaságot a legtöbben férfias szakmaként tekintik, a számok nem ezt mutatják. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a mezőgazdasági és állategészségügyi felsőfokú képzésben résztvevők közel felét teszik ki a hölgyek. Az agráriumban dolgozó nők aránya az elmúlt időszakban nem csak itthon, hanem az egész világon növekedésnek indult. A szakemberek szerint ennek egyik oka, hogy a klasszikusnak mondott mezőgazdaság, a gazdálkodás, mint az állattartás vagy a növénytermesztés, ma már nem egyenlő a nehéz fizikai munkával, így a nők elhelyezkedési esélyei is jobbak az agráriumban. […]
Európában kiszorulnak a nők az agrárbizniszből
Összesen csak 27 százalékot tesz ki Magyarországon a mezőgazdaságban dolgozó nők aránya nemzetközi felmérések szerint. Ezzel a lista végén kullogunk az európai országok között. A legkevesebb nő az ír agráriumban dolgozik, a legtöbb pedig Ausztriában. […]
Asszonyélet – kinek gyom, kinek étel
Régen az emberek sokkal inkább rá voltak utalva a vadon termő növényekre, mint manapság. Amit ma gyomnak nézünk, azt régen sokan fogyasztották, sőt, a bio- és reforméletmóddal foglalkozó boltok polcain ma is megtalálható némelyik ilyen növény. Íme, néhány ötlet, mivel dobhatja fel ételeit. […]
Mindezekre kiváló a citrom
Még mindig tél van, így a gyümölcskínálatban a boltok polcain még a citrusfélék dominálnak. Narancs, mandarin, grapefruit és citrom, ebből áll paletta. A citromot általában tea ízesítésére és néhány étel ízesítésére használjuk, pedig egy sor más célra is használhatjuk még fel ezt a fanyar ízű citrusfélét. […]
Asszonyélet: Óévbúcsúztatás sült malaccal
A bevásárlóközpontok húsos pultjaiban az év vége közeledtével sokak örömére megjelennek az egész, süldő malacok. Sok családban hagyomány a sertéshús fogyasztás az óév végén és az újév elején, ugyanis a malac a szerencsét szimbolizálja. Jöjjön egy recept, amely bizonyosan ízleni fog az egész családnak. […]
Ízletes halászlé pontyból és apróhalakból
Sok családban a karácsony elmaradhatatlan étele szenteste a halászlé. Vannak tradicionális halászlé receptek, mint például a Bajai halászlé, (amely idén került a hungarikumok közé), de vannak hagyományos receptek is, melyek általában apáról fiúra szállnak. A most következő recept is ilyen. […]