A tök kifaragásán és a sütőtökös krémlevesen kívül van még egy nagyon kellemes lehetőség, amit elkészíthetünk. Ez pedig a töklekvár. Palacsintához, tésztákhoz is kiváló. Lekvárként az íze az ananászéra hajaz. És még nem is kell sok minden az elkészítéséhez.
Hozzávalók:
- 5 kg tök (vagy cukkíni)
- 4 db citrom (vagy narancs)
- 3 kg kristálycukor
- opcionális: 1 kg ananász az ínyenceknek
Elkészítés:
Hámozzuk meg a tököt, és nagylyukú reszelőn gyaluljuk le (a magokat kikaparhatjuk belőle előtte, ha nem szeretnénk a lekvárban magdarabokat látni). A citromokat jól mossuk meg, és apró kockákra vágjuk fel nyugodtan, akár a héjával együtt. Érdemes azonban turmixgépben összedarálni, hogy a lekvárban ne maradjanak citrom darabkák. A tökkel együtt tegyük fel főni kb. 1-2 órára (az ananászt is ennél a lépésnél tegyük bele). Nem kell mellette állnunk, és kavargatni, nem fog odaégni.
2 óra múlva, amikor már a tök puha, öntsük bele a cukrot, és még 30 percig főzzük, kavargatva! Jól elmosott befőttes üvegekbe rakjuk, majd száraz dunsztba.
Tipp! |
A lekvár és a befőttes üveg teteje közé tegyünk celofánt, erre pedig szalicilt. Így a szalicil megóvja a lekvárunkat a fertőzésektől, de mégsem érintkezik a lekvárral. |