Asszonyélet – Van élet a töklámpáson túl is

A tök kifaragásán és a sütőtökös krémlevesen kívül van még egy nagyon kellemes lehetőség, amit elkészíthetünk. Ez pedig a töklekvár. Palacsintához, tésztákhoz is kiváló. Lekvárként az íze az ananászéra hajaz. És még nem is kell sok minden az elkészítéséhez.

Hozzávalók:
  • 5 kg tök (vagy cukkíni)
  • 4 db citrom (vagy narancs)
  • 3 kg kristálycukor
  • opcionális: 1 kg ananász az ínyenceknek
Elkészítés:

Hámozzuk meg a tököt, és nagylyukú reszelőn gyaluljuk le (a magokat kikaparhatjuk belőle előtte, ha nem szeretnénk a lekvárban magdarabokat látni). A citromokat jól mossuk meg, és apró kockákra vágjuk fel nyugodtan, akár a héjával együtt. Érdemes azonban turmixgépben összedarálni, hogy a lekvárban ne maradjanak citrom darabkák. A tökkel együtt tegyük fel főni kb. 1-2 órára (az ananászt is ennél a lépésnél tegyük bele). Nem kell mellette állnunk, és kavargatni, nem fog odaégni.

Fotó: Flickr
Fotó: Flickr

 

2 óra múlva, amikor már a tök puha, öntsük bele a cukrot, és még 30 percig főzzük, kavargatva! Jól elmosott befőttes üvegekbe rakjuk, majd száraz dunsztba.

Tipp!
A lekvár és a befőttes üveg teteje közé tegyünk celofánt, erre pedig szalicilt. Így a szalicil megóvja a lekvárunkat a fertőzésektől, de mégsem érintkezik a lekvárral.

 

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Diós és mákos beigli recept A karácsony elmaradhatatlan slágere a mákos és a diós beigli. Most saját, titkos receptünket osztjuk meg a gazdaasszonyokkal. Érdemes időben nekivágni...
Mézeskalács recept Változatos alakjával és széleskörű díszítési motívumaival a mézeskalács a karácsonyi étkezőasztal tökéletes dísze lehet, de sokan a karácsonyfát is ’ö...
2 nagyszerű, saját készítésű karácsonyi ajándék!... A hétvégén már 3 gyertya égett az Adventi koszorún, ami egyben azt is jelzi, hogy már csak bő egy hetünk maradt karácsonyig. Nem tudja még, mivel lepj...
Lekváros linzer karika egy kis extrával Van olyan, aki ne szeretné a linzer karikát? Mit szólna hozzá, ha most elárulnánk, hogyan lehet még finomabb, és fogyhat el még gyorsabban az asztalró...
“Párja nincs” zserbó Biztos, hogy kóstolt már olyan süteményt, ami kicsit száraz volt, kicsit kevés volt benne a töltelék, vagy éppen olyan krémes volt, hogy tocsogott az ...
Sütőtök krémleves a javából! Használjunk idényzöldségeket, gyümölcsöket...! ….hangzik a jó tanács. És kinek van szükséges vízízű paradicsomokra? Most egy olyan egyszerű, az ünnepi...