Asszonyélet – Rózsavizes eperlekvár?

Bizonyára nehéz lenne olyan embert találni, aki nem szereti az eperlekvárt. Most, hogy már javában tombol az eperszezon, végre mi magunk is elkészíthetjük. Persze nem mindegy, hogyan… Izgalmas recepteket gyűjtöttünk össze, a hagyományostól a rózsavizes megoldáson át most válogathatunk kedvünkre!

Egyből szeretnénk leszögezni, hogy nem létezik A TÖKÉLETES EPERLEKVÁR RECEPT, ugyanis ahány ház, annyi féle szokás. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, de két lépés mindegyik esetében van. Epertisztítással kezdünk, és az üvegbetöltéssel végezzük a műveletet.

Hozzávalók:
  • 3 rész eper
  • 1 rész cukor
    Azaz 1 kg eperhez 30 dkg cukor, tehát fél kilóhoz 15 dkg cukor, de 2 kg eperhez már 60 deka kell.

+ Quittin (Haas termék, egyfajta zselésítőszer) vagy piktin – Sokan esküsznek a zselésítő alkalmazására. Ha Ön is emellett dönt, bátran használja a kis tasakon lévő receptet! A cukorhoz kell keverni.

Elkészítés:
Több lépésben

A megtisztított epret egyben tegyük fel főni, mivel úgyis széjjelfő, nem is kell szétnyomkodni. Közepes lángon sokáig kell főzni. Amikor a habja elfő, tegyük bele a cukrot, és így főzzük együtt, sűrűsödésig. Próbaként kicsöppenthetünk egy cseppet egy tányérra: ha bőrös lesz a teteje, akkor készen vagyunk, és mehet is az üvegekbe.

Egy lépésben

Tisztítsuk meg az epret, öntsük rá a cukrot, majd hagyjuk egy éjjelt állni. Másnap főzzük meg (körülbelül 5 óra), a csöppentős trükköt itt is alkalmazhatjuk. Ha sűríteni szeretnénk rajta, egy kis adagot vegyünk ki a már megfőtt eperből, turmixoljuk le, az így kapott pürét tegyük vissza a masszába.

Édesítőszerrel 2 az 1-ben

Az arányok változnak, 1 kg eperhez 15 dkg xilitre van szükség. A lekvár mellett ráadásul szörpünk is lesz! Ha este rátesszük a xilitet a megtisztított eperre, másnap körülbelül 2 órát kell főzzük. Utána kb. 1,5 liternyi levet tudunk levenni róla, ami szörpként fogyasztható.

Díjnyertes recept

Nagyjából 1 kiló eper, 500 gramm cukor, 450 gramm befőzőcukor és 150 milliliter citromlé ügyes egyesítésével a világot nem is tudjuk megváltani, de a családtagokat biztos le tudjuk venni a lábukról. Mossuk meg az epret, 200 grammnyit és ugyanennyi cukrot tegyünk fel főni alacsony hőfokon egy lábasba, pépesítsük (krumplinyomóval vagy turmixgép, botturmix segítségével). Ha a massza már meleg, hozzáadhatjuk a maradék epret is. Gyakori keverés mellett főzzük tovább forrásig, ekkor jöhet bele a cukor. Ne hagyjuk abba a kevergetést, várjuk meg, amíg a cukor teljesen felolvad, ekkor pedig tegyük bele a citromlevet is. További 10 percig forraljuk, és tölthetjük az üvegekbe.

Még egy kis extra kísérletezni vágyóknak

Ha tényleg nem bírunk magunkkal, megbolondíthatjuk az ízét vaníliával, mentával, bazsalikommal, de rózsavízzel is. A vaníliarúdból kaparjuk ki a magokat, és főzéskor adjuk hozzá az eperhez, a mentát és a bazsalikomot a főzés után keverjük bele.

Összefoglalva a lényeg 13 másodpercben:

 

Mi a helyzet a tartósítással?

Most, hogy már remélhetőleg ellenállhatatlan eperlekvárunk van, bizonyára szeretnénk, ha az nem csupán pár napot élne meg. Íme egy jó tanács, hogyan dunsztoljunk helyesen.

Melegítsük fel a sütőt maximum 100 fokra. Az üvegeket töltsük teli lekvárral, a tetőt jól csavarjuk rá, és fejjel lefelé tegyük be a sütőbe. Másnapra jó is lesz! Van olyan ház, ahol celofánt és gumit is tesznek az üvegre. Hagyománytisztelőknek ajánljuk, hogy bugyolálják be másnapig vastag takaróba, plédbe.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Diós és mákos beigli recept A karácsony elmaradhatatlan slágere a mákos és a diós beigli. Most saját, titkos receptünket osztjuk meg a gazdaasszonyokkal. Érdemes időben nekivágni...
Mézeskalács recept Változatos alakjával és széleskörű díszítési motívumaival a mézeskalács a karácsonyi étkezőasztal tökéletes dísze lehet, de sokan a karácsonyfát is ’ö...
2 nagyszerű, saját készítésű karácsonyi ajándék!... A hétvégén már 3 gyertya égett az Adventi koszorún, ami egyben azt is jelzi, hogy már csak bő egy hetünk maradt karácsonyig. Nem tudja még, mivel lepj...
Lekváros linzer karika egy kis extrával Van olyan, aki ne szeretné a linzer karikát? Mit szólna hozzá, ha most elárulnánk, hogyan lehet még finomabb, és fogyhat el még gyorsabban az asztalró...
“Párja nincs” zserbó Biztos, hogy kóstolt már olyan süteményt, ami kicsit száraz volt, kicsit kevés volt benne a töltelék, vagy éppen olyan krémes volt, hogy tocsogott az ...
Sütőtök krémleves a javából! Használjunk idényzöldségeket, gyümölcsöket...! ….hangzik a jó tanács. És kinek van szükséges vízízű paradicsomokra? Most egy olyan egyszerű, az ünnepi...