Asszonyélet: Óévbúcsúztatás sült malaccal

A bevásárlóközpontok húsos pultjaiban az év vége közeledtével sokak örömére megjelennek az egész, süldő malacok. Sok családban hagyomány a sertéshús fogyasztás az óév végén és az újév elején, ugyanis a malac a szerencsét szimbolizálja. Jöjjön egy recept, amely bizonyosan ízleni fog az egész családnak.

Hozzávalók 4 személyre

  • 3,5 kg süldő malac hús (a társaság méretétől függően akár egy kisebb, egész malacot is megsüthet!),
  • 20 dkg disznózsír,
  • só,
  • bors,
  • 30 gerezd fokhagyma,
  • 3 nagy fej vöröshagyma,
  • majoranna ízlés szerint,
  • 3 dl sör.

Elkészítés

Az étel elkészítése nagyon egyszerű, de annál finomabb lesz, ha elkészül! A megvásárolt malachúst, vagy éppen egész malacot megtisztítjuk, megmossuk. A malacot sok helyen bevagdossuk és a vágásokba fokhagymagerezdeket tűzdelünk, ez adja meg a malacsült jellegzetes ízét. Belsejét jól bedörzsöljük sóval, borssal és majorannával, majd bőrével felfelé tepsibe tesszük.

A disznózsírt felolvasztjuk, majd alaposan megkenjük a malac bőrös felét. A felkarikázott vöröshagymát és a maradék fokhagymát a malac köré, vagy éppen a malacra szórjuk. Amennyiben egész malacot vásároltunk, a füleit, a farkát és a lábait alufóliába tekerjük, mert ezek a részei már akkor megégnének, amikor a hús még nem készült el.

Az így előkészített malackát előmelegített sütőbe tesszük. Bő fél órás sütés után a malacot kivesszük a sütőből, alaposan meglocsoljuk a sörrel, illetve a saját levével. Ezt követően visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg nem lesz szép piros és ropogós.

Köretnek a krumpli bármilyen elkészítésű verziója megfelelő az ételhez, de legegyszerűbb, ha kisebb krumplikat megmosunk, négyfelé vágjuk, és a malac mellé a tepsibe tesszük. Alaposan megöntözzük a malacból kisült zsírral és így sütjük, amíg meg nem pirulnak.

Jó étvágyat!

Forrás: nosalty.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Diós és mákos beigli recept A karácsony elmaradhatatlan slágere a mákos és a diós beigli. Most saját, titkos receptünket osztjuk meg a gazdaasszonyokkal. Érdemes időben nekivágni...
Mézeskalács recept Változatos alakjával és széleskörű díszítési motívumaival a mézeskalács a karácsonyi étkezőasztal tökéletes dísze lehet, de sokan a karácsonyfát is ’ö...
2 nagyszerű, saját készítésű karácsonyi ajándék!... A hétvégén már 3 gyertya égett az Adventi koszorún, ami egyben azt is jelzi, hogy már csak bő egy hetünk maradt karácsonyig. Nem tudja még, mivel lepj...
Lekváros linzer karika egy kis extrával Van olyan, aki ne szeretné a linzer karikát? Mit szólna hozzá, ha most elárulnánk, hogyan lehet még finomabb, és fogyhat el még gyorsabban az asztalró...
“Párja nincs” zserbó Biztos, hogy kóstolt már olyan süteményt, ami kicsit száraz volt, kicsit kevés volt benne a töltelék, vagy éppen olyan krémes volt, hogy tocsogott az ...
Sütőtök krémleves a javából! Használjunk idényzöldségeket, gyümölcsöket...! ….hangzik a jó tanács. És kinek van szükséges vízízű paradicsomokra? Most egy olyan egyszerű, az ünnepi...